office sala 1 uvodna

V rámci seriálu Office Now prinášame inšpiratívny pohľad na to, ako pracovať s kancelárskymi priestormi. Napriek tomu, že o kanceláriách sa hovorí stále viac, pohľad na ich architektoniku je ešte stále plochý. Pracovisko netvoria len kancelárie, ale aj reprezentatívne priestory či zhromaždiská. Druhá časť seriálu je venovaná práve jednému z dôležitých reprezentatívnych priestorov.

 

 

office sala 1

 

 

Konferenčné sály pre firemné školenia si vyžadujú účasť všetkých zamestnancov. Pri navrhovaní kapacity je však dobré myslieť na alternatívne využitie týchto priestorov a v záujme úspechu pri ich prenajímaní prevýšiť kapacity o počet zamestnancov aspoň o ďalších 30%-50%. Dômyselné stenové a stropné obloženie je nevyhnutnou podmienkou, ktorá zaručí, aby sa informácia dostala ku každému jednému poslucháčovi v obecenstve.  

 

 

office sala 2

 

 

Podobne ako v prípade malej zasadačky, o ktorej sme písali v prvej časti, je jednou z najdôležitejších súčastí interiéru kvalitný nábytok, pozostávajúci predovšetkým zo stoličiek a rečníckeho pultu. Zabúdať by ste nemali ani na ich akustické a optické vlastnosti, ktoré dokážu zvukové vlny efektívne odrážať do priestoru a tým zároveň znížia náklady na finančne náročnú audiotechniku či osvetlenie.

 

 

office sala 4

 

 

Dôležitým je takisto riešenie krytia podlahy. V konferenčných miestnostiach je predpoklad neustáleho pohybu stoličiek a nežiaduce presuny zúčastnených môžu narušiť pozornosť publika, ale takisto vyvolať komunikačný šum. Správny typ koberca by mal byť preto ďalším z bodov, ktorý by pri zariaďovaní miestnosti nemali zostať nepovšimnutý. Volíme koberec s nízkym, dutým vlasom, ktorý hluk príliš nepohlcuje. Koberce s vysokým vlasom komplikujú manipuláciu so stoličkami a tým sa opäť môžete dostať do nepríjemných situácií, počas ktorých bude vaše publikum rozptyľované.

 

 

office sala 5

 

 

Dôkladne by ste si mali premyslieť aj výber osvetlenia. Nesprávne riešenie môže spôsobiť únavu, zlú viditeľnosť a najmä v prípade, že je prednáška spojená s projekčnou technikou a audiovizuálnou technikou (fotografi, kameramani), je dostatok svetelných zdrojov veľmi podstatným článkom dispozičného riešenia miestnosti. Voľte žiarovky s teplým svertlom a zdroje rozmitňujte tak, aby nevznikali žiadne nežalané tvrdé tiene a každsý objekt bol rovnomerne nasvietený. Osobitý charakter dodáte priestoru originálne tvarovenými lampami, výrazne štruktúrovanými textíliami alebo farebnými akcentmi, ktorými je možné zvýrazniť jednotlivé zóny prostredia, vyčlenené buď pre voľnú diskusiu, novinárov, oneskorencov a ďalších.