1 VEJO Nabytok na mieru Kuchynska linka Pracovna doska uvod

 

Neviete sa rozhodnúť, akú pracovnú dosku si vybrať do kuchynskej linky? Hľadáte prehľadný zoznam všetkých materiálov a ich vlastností, z ktorých sa pracovné dosky vyrábajú? Práve ste našli správny článok, v ktorom sa dozviete veľa užitočného, čo vám rozhodovanie uľahčí.

 

1 VEJO Nabytok na mieru Kuchynska linka Pracovna doska uvod

 

PREMYSLITE SI INVESTÍCIU A FUNKČNOSŤ

Prv, než sa pustíte do výberu kuchynskej pracovnej dosky, stanovte si finančný rozpočet a zamyslite sa, ako ju budete využívať a čo všetko na nej plánujete robiť. Peniaze sú v tomto prípade veľmi dôležité. Pretože klasická doska dlhá zhruba 250 cm, široká 60 až 70 cm a hrubá 3,8 až 4 cm môže stáť 50 €, 200 €, 1300 € i niekoľko tisíc eur. Závisí to práve od vybratého materiálu.

Cenu dosky môže výrazne ovplyvniť jej plánované využitie. Ak doma nevaríte a nepoužívate agresívne kvapaliny ako ocot, alkohol, červené víno, prírodné šťavy či olej, postačí Vám materiál, ktorý nie je odolný voči škvrnám, má poréznejší povrch a nemusí znášať príliš vysoké teploty. Naopak, ak varíte radi a často, je dobré vybrať si dosku s kompaktným povrchom a minimom problematických miest, ktoré by ju mohli časom znehodnotiť alebo strpčovať Vám život komplikovanou starostlivosťou.

2 VEJO Nabytok na mieru Kuchynska linka Pracovna doska

 

Z ČOHO MÔŽE BYŤ PRACOVNÁ DOSKA?

Existuje 9 základných najpoužívanejších materiálov na výrobu kuchynskej pracovnej dosky:

  • DREVOTRIESKA A DREVOVLÁKNITÁ DOSKA
  • KOMPAKTNÁ HPL DOSKA
  • DREVENÝ MASÍV
  • PRÍRODNÝ KAMEŇ
  • UMELÝ KAMEŇ
  • KERAMIKA
  • SKLO
  • ANTIKOR
  • BETÓN

Všetky tieto materiály majú svoje špecifiká, ale aj množstvo variácií. Napríklad drevotriesky a drevovláknité dosky sa robia vo viacerých hrúbkach i povrchových úpravách, masívne drevo z dubu alebo buku má iné vlastnosti, ako z borovice, a mramorová doska nie je rovnaká, ako žulová. Skúsime to teda rozmeniť na drobné.

 

3 VEJO Nabytok na mieru Kuchynska linka Pracovna doska

4 VEJO Nabytok na mieru Kuchynska linka Pracovna doska

 

DREVOTRIESKA A DREVOVLÁKNITÁ DOSKA 

V kuchyni je to klasika. Kedysi bola najpoužívanejšou laminovaná drevotrieska (DTD doska), no postupne ju vytlačili kvalitnejšie laminátové drevovláknité dosky so strednou hustotou (MDF dosky). Kritickým miestom oboch materiálov sú hrany. Aby sa do dosiek nedostala voda a napučaním ich neznehodnotila, je dôležité kvalitné nalepenie a spracovanie ABS hrán. Ak sa odlepia, doska sa stane nasiakavou a časom sa nezvratne poškodí. Kým na laminovanú drevotriesku sa lepila fólia, laminátové drevovláknité dosky majú oveľa pevnejšie jadro pokryté niekoľkými vrstvami špeciálne lisovaného a lepeného papiera so živicou. Výsledný materiál je odolnejší voči ohýbaniu a nárazom a povrch zase voči reaktívnym tekutinám a oderom.

 

5 VEJO Nabytok na mieru Kuchynska linka Pracovna doska

6 VEJO Nabytok na mieru Kuchynska linka Pracovna doska

 

Vďaka papieru sú tieto dosky dostupné v najrozličnejších farbách, odtieňoch a dekoroch, vrátane prírodného dreva, kameňa, kovu či betónu. A za veľmi priaznivú cenu. Preto sú také obľúbené. Pozor však na rozpálené panvice a hrnce, pretože táto doska odolá teplotám maximálne do 180°C.

PLUSY

+ DOBRÁ CENA
+ VARIABILITA FARIEB A DEKOROV
+ ĽAHŠIA HMOTNOSŤ A MANIPULÁCIA
+ DOBRÉ HYGIENICKÉ VLASTNOSTI
+ JEDNODUCHÁ ÚDRŽBA

MÍNUSY

- RIZIKO SPRACOVANIA ABS HRÁN
- SLABÁ ODOLNOSŤ VOČI VYSOKÝM TEPLOTÁM
- ĽAHKO POŠKRIABATEĽNÁ
- VEĽKÁ HRÚBKA (od 3,8 do 10 cm)
- RYHY A ODERY NEMOŽNO ODSTRÁNIŤ

7 VEJO Nabytok na mieru Kuchynska linka Pracovna doska

 

KOMPAKTNÁ HPL DOSKA

Materiál, ktorý sa prudko derie na výslnie. Ide o veľkoformátové dosky zhotovené z vrstveného papiera naimpregnovaného špeciálnymi živicami. Pri vysokej teplote a enormnom tlaku sa tento papier lisuje do homogénneho telesa. Výsledný materiál je mimoriadne pevný, tvrdý a odolný voči tekutinám i extrémnym teplotám. Hrany sú celistvé, neporézne a netreba ich oliepať. HPL dosky sú v ponuke vo viacerých odtieňoch a dekoroch. A taktiež s rôznou povrchovou úpravou. Od vysokého lesku, cez matné prevedenie až po 3D reliéf. Benefitom je mimoriadne tenká hrúbka HPL dosky už od 0,8 cm, čo je v modernej interiérovej architektúre in. Vďaka vysokej odolnosti voči vonkajším vplyvom a vlhkosti sa používa aj v exteriéri na fasádne obklady budov.

 

8 VEJO Nabytok na mieru Kuchynska linka Pracovna doska

 

PLUSY

+ ODOLNOSŤ VOČI TEKUTINÁM
+ ODOLNOSŤ VOČI VYSOKÝM TEPLOTÁM
+ ODOLNOSŤ VOČI POŠKRIABANIU, NÁRAZOM A ODEROM
+ VARIABILITA FARIEB A DEKOROV
+ VÝBORNÉ HYGIENICKÉ VLASTNOSTI
+ PRACOVNÁ DOSKA Z JEDNÉHO KUSU BEZ ŠKÁR
+ JEDNODUCHÁ ÚDRŽBA
+ DLHÁ ŽIVOTNOSŤ

MÍNUSY

- VYŠŠIA CENA

DREVENÝ MASÍV

Tradičný materiál, ktorý je v domácnostiach stále obľúbený. Drevo evokuje teplo a do interiéru vnáša prírodný element. Ten v ľuďoch vyvoláva pocit útulnosti a prirodzenosti. Navyše, pri masívnych pracovných doskách sa môžete vždy spoľahnúť na jedinečnosť štruktúry akéhokoľvek dreva.

9 VEJO Nabytok na mieru Kuchynska linka Pracovna doska

10 VEJO Nabytok na mieru Kuchynska linka Pracovna doska

 

Treba si však uvedomiť, že drevo neustále pracuje. Ohýba sa, krúti, rozpína, scvrkáva i praská. Preto je dobré od začiatku myslieť na dilatačné medzery alebo škáry pri okrajoch, čo nie vždy vyznieva esteticky. Použitie masívnej dosky otvára dvere exotickým drevinám do našich domácností. Najobľúbenejšími sú palisander, akácia a mahagón.

PLUSY

+ NADČASOVÝ MATERIÁL
+ DOBRÉ HYGIENICKÉ VLASTNOSTI
+ ĽAHKÉ ODSTRÁNENIE RÝH A ŠKRABANCOV
+ PRÍRODNÝ ELEMENT V DOMÁCNOSTI
+ VARIABILITA ROZMEROV

MÍNUSY

- VEĽKÁ HMOTNOSŤ A ŤAŽŠIA MANIPULÁCIA
- VIDITEĽNÉ ŠKÁRY
- NASIAKAVOSŤ POVRCHU
- ĽAHKO POŠKRIABATEĽNÝ POVRCH
- NÍZKA ODOLNOSŤ VOČI VYSOKÝM TEPLOTÁM
- VYŠŠIA CENA
- OBMEDZENÝ VÝBER FARIEB A DREVÍN
- NEVYHNUTNÁ PRAVIDELNÁ STAROSTLIVOSŤ

 

11 VEJO Nabytok na mieru Kuchynska linka Pracovna doska

 

UMELÝ KAMEŇ

Novodobá kompozitná zmes drveného prírodného kameňa so živicami. Niekedy sa do nej primiešavajú pigmenty, aby sa dosiahol požadovaný stupeň farebnosti alebo odtieň. Výhodou tohto materiálu je, že sa dá vhodne tvarovať a rozmerovo upravovať, čo umožňuje zhotoviť pracovnú dosku z jedného kusu priamo na mieru. Jej hrúbka môže byť ultratenká už od 3 milimetrov.

Problematická je najmä vysoká hmotnosť a manipulácia s takouto doskou, ako aj záťaž nábytku pod ňou. Na druhej strane má homogénny hladký povrch s vynikajúcimi vlastnosťami a odolnosťou proti tekutinám, chemikáliám, vysokým teplotám i mechanickému poškodeniu. Toto riešenie je však finančne náročné.

PLUSY

+ ODOLNOSŤ VOČI TEKUTINÁM A CHEMIKÁLIÁM
+ ODOLNOSŤ VOČI VYSOKÝM TEPLOTÁM
+ ODOLNOSŤ VOČI POŠKRIABANIU, NÁRAZOM A ODEROM
+ VÝBORNÉ HYGIENICKÉ VLASTNOSTI
+ PRACOVNÁ DOSKA Z JEDNÉHO KUSU BEZ ŠKÁR
+ JEDNODUCHÁ ÚDRŽBA
+ DLHÁ ŽIVOTNOSŤ
+ VARIABILITA FARIEB

MÍNUSY

- VEĽKÁ HMOTNOSŤ A ŤAŽŠIA MANIPULÁCIA
- VYSOKÁ CENA

 

12 VEJO Nabytok na mieru Kuchynska linka Pracovna doska

13 VEJO Nabytok na mieru Kuchynska linka Pracovna doska

 

PRÍRODNÝ KAMEŇ

Ďalší tradičný materiál, ktorý je na kuchynskú pracovnú dosku ako stvorený. Kameň vnáša do domácnosti prírodný prvok, hoci v porovnaní s drevom pôsobí chladnejšie. Najpoužívanejšími horninami sú žula a kremenec. Najmä vďaka tomu, že nie sú pórovité a netreba ich ošetrovať špecifickou politúrou. Naopak, najznámejší nábytkový kameň – mramor – má porézny povrch, ktorý je čiastočne nasiakavý. Preto ho treba pravidelne čistiť. Jeho atraktivitou je však originálna kresba a luxusný vzhľad.


14 VEJO Nabytok na mieru Kuchynska linka Pracovna doska

15 VEJO Nabytok na mieru Kuchynska linka Pracovna doska

 

PLUSY

+ VÝNIMOČNÝ VZHĽAD
+ ODOLNOSŤ VOČI TEKUTINÁM A CHEMIKÁLIÁM (žula, kremenec)
+ ODOLNOSŤ VOČI VYSOKÝM TEPLOTÁM
+ ODOLNOSŤ VOČI POŠKRIABANIU, NÁRAZOM A ODEROM
+ VÝBORNÉ HYGIENICKÉ VLASTNOSTI
+ JEDNODUCHÁ ÚDRŽBA (žula, kremenec)
+ DLHÁ ŽIVOSTNOSŤ

MÍNUSY

- VEĽKÁ HMOTNOSŤ A ŤAŽKÁ MANIPULÁCIA
- VEĽKÁ HRÚBKA
- NASIAKAVOSŤ (mramor)
- NEVYHNUTNÁ PRAVIDELNÁ ÚDRŽBA (mramor)
- OBMEDZENÝ VÝBER FARIEB
- VYSOKÁ CENA

KERAMICKÁ DOSKA

Ide o zmes rozdrveného kremeňa, živca a hliny, ktorá sa tvaruje do veľkoformátových panelov a tabúľ. Tie najväčšie majú dĺžku viac ako 3 metre. Keramická pracovná doska je povrchovo taká tvrdá, že všetky potraviny môžete krájať priamo na nej. Po použití ju stačí umyť vodou a podľa potreby občas preleštiť.

 

16 VEJO Nabytok na mieru Kuchynska linka Pracovna doska

 

Okrem panelov sa pracovné dosky zhotovujú aj z veľkoformátových keramických dlaždíc, avšak tu treba rátať s viditeľnými škárami. Aj tento materiál je čoraz obľúbenejší, pretože architektom a dizajnérom umožňuje navrhovať ultratenké interiérové dosky s hrúbkou už od 5 milimetrov. Treba si však dávať pozor na silné nárazy ťažkých predmetov, aby doska nepraskla.

PLUSY

+ ODOLNOSŤ VOČI TEKUTINÁM A CHEMIKÁLIÁM
+ ODOLNOSŤ VOČI VYSOKÝM TEPLOTÁM
+ ODOLNOSŤ VOČI POŠKRIABANIU A ODEROM
+ VÝBORNÉ HYGIENICKÉ VLASTNOSTI
+ JEDNODUCHÁ ÚDRŽBA

MÍNUSY

- KREHKOSŤ
- VIDITEĽNÉ ŠKÁRY
- VYŠŠIA CENA

 

17 VEJO Nabytok na mieru Kuchynska linka Pracovna doska

 

KALENÉ SKLO 

Bezpečnostné, tvrdené alebo kalené sklo sa vyrába pri teplote až 650°C. Pri montáži do kuchynskej linky sa podeň vsádza drevovláknitá doska alebo drevotrieska s hrúbkou minimálne 3 cm. Takáto konštrukcia Vám umožní mať pracovnú dosku s akýmkoľvek grafickým motívom, pretože na spodnú stranu skla je možné čokoľvek namaľovať alebo potlačiť. A dá sa aj efektne podsvietiť. Doska z kaleného skla je absolútne homogénna, monolitická a hladká. Jej hrúbka je spravidla 1 až 1,2 cm. Má skvelé hygienické vlastnosti a je nenáročná na údržbu.

PLUSY

+ LUXUSNÝ VZHĽAD
+ ODOLNOSŤ VOČI TEKUTINÁM A CHEMIKÁLIÁM
+ ODOLNOSŤ VOČI VYSOKÝM TEPLOTÁM
+ ODOLNOSŤ VOČI POŠKRIABANIU A ODEROM
+ VÝBORNÉ HYGIENICKÉ VLASTNOSTI
+ JEDNODUCHÁ ÚDRŽBA

MÍNUSY

- CHLADNÝ EFEKT SKLA
- VEĽKÁ HMOTNOSŤ
- VYSOKÁ CENA

 

18 VEJO Nabytok na mieru Kuchynska linka Pracovna doska

 

BETÓN

Je to nová technológia. V našej krajine doslova v plienkach. Architekti a dizajnéri ju však dobre poznajú a viacerí ju pokladajú za trend budúcnosti. Umožňuje im projektovať veľmi tenké a zároveň mimoriadne kompaktné pracovné dosky hrubé len 3 milimetre. Betónová platňa sa vylieva priamo do vopred pripravenej formy zhotovenej presne na mieru. Z betónu je dokonca možné odliať celú spodnú konštrukciu kuchynskej linky alebo kuchynského ostrovčeka aj s priestormi pre klasické nábytkové skrinky, zásuvky či elektrospotrebiče. Takýto prvok pôsobí v interiéri mimoriadne exkluzívne.

 

19 VEJO Nabytok na mieru Kuchynska linka Pracovna doska

 

PLUSY

+ LUXUSNÝ VZHĽAD
+ ODOLNOSŤ VOČI TEKUTINÁM
+ ODOLNOSŤ VOČI VYSOKÝM TEPLOTÁM
+ JEDNODUCHÁ ÚDRŽBA
+ PRACOVNÁ DOSKA Z JEDNÉHO KUSU BEZ ŠKÁR
+ DLHÁ ŽIVOTNOSŤ

MÍNUSY

- CHLADNÝ EFEKT BETÓNU
- SLABŠIA ODOLNOSŤ VOČI POŠKRABANIU A NÁRAZOM
- DOSKU NEMOŽNO VYMENIŤ
- VYSOKÁ CENA


20 VEJO Nabytok na mieru Kuchynska linka Pracovna doska

 

ANTIKOR

Nehrdzavejúcu oceľ v kuchyni poznáte zrejme z gastronomických zariadení a reštaurácií. V domácnosti môže vyzerať okúzľujúco, no chce to dobrý nápad a konzultácie so skúseným a kreatívnym interiérovým dizajnérom. Antikorová pracovná doska je v podstate nezničiteľná. Jej antibakteriálny až sterilný povrch vylučuje akúkoľvek interakciu s tekutinami či chemikáliami. Dizajn je čistý a bez škár. Vadiť Vám však môže hlučnejšia práca na doske a viditeľné stopy po rezoch noža či odtlačky palcov.

PLUSY

+ EXKLUZÍVNY VZHĽAD
+ ĽAHKÝ MATERIÁL
+ ODOLNOSŤ VOČI TEKUTINÁM
+ ODOLNOSŤ VOČI VYSOKÝM TEPLOTÁM
+ JEDNODUCHÁ ÚDRŽBA
+ PRACOVNÁ DOSKA Z JEDNÉHO KUSU BEZ ŠKÁR
+ DLHÁ ŽIVOTNOSŤ

MÍNUSY

- CHLADNÝ EFEKT OCELE
- SLABŠIA ODOLNOSŤ VOČI POŠKRABANIU A ODEROM
- HLUČNÁ PRÁCA NA DOSKE
- VYŠŠIA CENA

 

21 VEJO Nabytok na mieru Kuchynska linka Pracovna doska

 

POMÔŽU ARCHITEKTI, DIZAJNÉRI I VÝROBCOVIA NÁBYTKU

Ak máte jasnú predstavu o dizajne a priestorovom rozmiestnení novej kuchynskej linky, výber vhodnej pracovnej dosky do nej vám uľahčí rozhovor so skúseným výrobcom nábytku na mieru. Ten vám celú kuchyňu pomôže aj zvizualizovať, vyrobiť a namontovať. Ak však neviete, aký tvar dať linke, aby bola vizuálne pekná a zároveň praktická, urobíte najlepšie, keď oslovíte interiérového dizajnéra alebo architekta. Vypočuje si Vaše predstavy, pozrie a zmeria si váš priestor a pripraví vám projekt šitý na mieru, ktorý už len spolu doladíte. V oboch prípadoch rátajte s tým, že vás konzultácie, vizualizácia a interiérový návrh budú niečo stáť. Renomovanej slovenskej značke VEJO však za konzultácie a 3D vizualizácie platiť nemusíte, ak si necháte kuchynskú linku vyrobiť v jej dielňach.

 

22 VEJO Nabytok na mieru Kuchynska linka Pracovna doska
23 VEJO Nabytok na mieru Kuchynska linka Pracovna doska

 

Viac informácií: vejonabytok.sk