Industrial

 Industrial

 

 

 V rubrike Key Elements sa venujeme kľúčovým prvkom, ktoré sú typické pre jednotlivé dekoratívne štýly. Dnes sa budeme venovať téme Industrial, vhodnej pre väčšie obytné priestory, najmä brownfieldové štvrte, ktoré vznikali na celom svete počas priemyselnej revolúcie. Industrial ako štýl je demonštráciou ľudskej adaptability. Je ukážkou schopnosti vytvárať obydlie aj v improvizovaných podmienkach, v objektoch vybudovaných za výrobným účelom, vylučujúcim dlhodobý pobyt. Tempo dnešnej doby, narastajúce ceny nehnuteľností a vyhranený dopyt po multifunkčných objektoch; tieto faktory spôsobili zvýšený záujem o alternatívne možnosti bývania. 

 

 

 

V opozícii voči zaužívaným konvenciám sa estetika Industrialu odvracia od potreby veci ukrývať, stráni sa uhladenosti a veľmi konkrétne poukazuje na obydlie ako sústavu stavebných a technických činností, v ktorej je prítomný tvorivý proces. Inžinierske siete, viditeľné káble, klimatizačné jednotky a odsávače pachu rozhodne nie sú doplnky, ktoré by si človek vybavil pri myšlienke na obývačku či spálňu, neznamená to však, že sa do nej nehodia. Tu je 6 príkladov, ktoré dokazujú, že Industrial sa môže ujať aj na malých plochách. 

 

 

1. Korekcia kontúr

 

Black interior

 

Povýšte nedostatok na výsadu pochrómovanými rúrkami s vysokým leskom, ktoré dodajú interiéru jedinečnosť a eleganciu zároveň. V tomto prípade sa uplatnia tmavé farebné palety a nič nepokazíte monochromatickým vybavením s výraznými, krikľavými prvkami v malej miere.

 

 

2. Efekt, akcent

 

Rurky

 

 

Obhliadnite sa okolo seba a pozorne si všimnite smerovanie potrubia. Ostatné prvky pridávajte v rozumnej miere. Rámy obrazov kombinujte a striedajte výšky. Tým zdynamizujete každú plochu.

 

 

3. Umelá inteligencia

 

jedáleň industrial

 

Disproporciu v priestore, ktorému dominuje tlmená, farebná paleta s dominujúcimi prírodnými prvkami, dosiahnete obzvlášť v loftových priestoroch. Výraznú stropnú konštrukciu odľahčíte otvoreným plánom podlažia. Jednotlivé zóny čleňte v dostatočnej vzájomnej vzdialenosti a neprepájajte ich nijakým optickým prvkom.

 

 

4. Priznajte sa

 

loft

 

 

Odlíšte ostatné zariadenie interiéru od potrubí tým, že zvolíte kontrastnú alebo komplementárnu farbu. Priestor zjednotite malými oceľovými detailmi v podobe úchytiek alebo svietidiel so strohou, modernistickou formou.

 

 

5. Namiesto obrazu

 

obývačka

 

Prispôsobte sa rázu priestoru a pracujte s tými časťami, ktoré je možné obmieňať. Vyváženú industriálnu atmosféru dosiahnete tým, že okolité prvky oslabíte subtílnosťou mäkkých materiálov a oblých foriem.

 

 

 

6. Čas zavesiť to

 

spalna strop

 

 

Každé potrubie môže poslúžiť ako úložný priestor. V intímnych zónach bytu či domu otvorte plán úložných priestorov na maximum tým, že ho prepojíte s ďalšími inštalačnými prvkami, ktoré môžu zároveň poslúžiť ako podporné konštrukčné systémy pre police alebo svietidlá.