obývacia izba malý priestor tipy nápady zariadenie 0 uvod

 

Nie vždy môže byť obývacia izba tou najväčšou miestnosťou v byte. Často dáme prednosť deťom, ktoré vo svojej izbe potrebujú priestor na hranie, spanie, štúdium i relax, inokedy kombinácii pracovne a spálne. Avšak niekedy aj malá obývacia izba dokáže splniť svoj účel, ak sa zariadi podľa určitých pravidiel, ktoré ju nielen opticky zväčšia, ale bude aj účelná a útulná.

 

obývacia izba malý priestor tipy nápady zariadenie 0

 

Priestor

V malom priestore je hlavnou myšlienkou vyťažiť maximum z podlahovej plochy. A to tak, že ju budete udržiavať bez neporiadku a bezhlavo poukladaných vecí. Úložný priestor v malej miestnosti nemusia tvoriť len nábytkové zostavy, ale aj výplne výklenkov a arkierov, ak takými v byte disponujete. Ak nie, priamo na stenu sa dajú upevniť poličky alebo napríklad koše, ktoré sú ideálnymi plochami na uloženie potrebných vecí, maličkostí, časopisov, diaľkového ovládania či knižiek.

 

obývacia izba malý priestor tipy nápady zariadenie 1

 

Sedenie

Pri výbere sedačky a kresiel sa v malých miestnostiach odporúča vyberať si sedenie s nožičkami, aby bolo vidieť podlahu a miestnosť tak pôsobila opticky rozmernejšie. Ak je vaša izba skôr dlhšia a úzka, ideálnou sedačkou je sedenie do písmena L. Možno ste si až doteraz mysleli, že práve táto je ideálna pre väčšie priestory, ale nie vždy je to tak. Poskytuje totiž viac miesta na sedenie, ležanie, relaxáciu alebo sledovanie televízie, ktoré by bolo priestorovo v prípade voľby kresla alebo sedačky do tvaru písmena I potenciálne nevyužité.

 

obývacia izba malý priestor tipy nápady zariadenie 3

 

Farby

Pre menšie miestnosti je vhodné voliť neutrálne farby bez jasných žiarivých odtieňov. Odtiene v sivej, staroružovej, svetlo zelenej alebo bledomodrej priestor opticky zväčšujú a pôsobia upokojujúco. Ak máte v miestnosti soklové lišty, namaľujte ich rovnakou farbou ako ostatnú stenu, bude tak pôsobiť vyššie. V prípade, že nie ste zástancovia rovnakých farebných stien, v stene za sedačkou či pohovkou si doprajte svoju obľúbenú farbu, avšak v pastelových teplých odtieňoch, ktorá bude pôsobiť ako "objatie" bez toho, aby priestor zužovala alebo zmenšovala.

 

obývacia izba malý priestor tipy nápady zariadenie 2

 

Vymeňte závesy za rolety

Rada mnohých dizajnérov znie, v malých priestoroch vymeňte záclony a závesy za žalúzie alebo okenice. Uvoľní sa tak priestor po oboch stranách okna, presvetlí sa a vytvára ilúziu vzdušnosti a majestátnosti.

 

obývacia izba malý priestor tipy nápady zariadenie 5

 

Vytvorte priestor pomocou zrkadiel

Je to jeden z najstarších fungujúcich trikov na zväčšenie priestoru. Zrkadlo vytvorí ilúziu priestoru odrážaním svetla, čím zdvojnásobí váš vnútorný priestor. Celkový efekt sa znásobí, ak udržíte farebnú paletu svetlú a vzdušnú. Zástancovia feng shui síce zrkadlá do obývačky neodporúčajú, ale rozhodnutie vás a vašej intuície je rozhodujúce.

 

obývacia izba malý priestor tipy nápady zariadenie 4

 

Multifunkčný nábytok

Úložný priestor môže byť skrytý aj v sedačkách, kreslách, stoličkách, stolíku či taburetke. Niekedy v byte naozaj nie je príliš mnoho možností na uskladnenie sezónnych alebo občas používaných vecí a toto je jedna z možností ako tento problém vyriešiť. V súvislosti s multifunkčným odkladacím nábytkom sa odporúčajú aj potrebné malé sklápacie stolíky, odkladacie plochy alebo malé rozkladacie stolčeky.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: IdealHome