jar inspiracie interier atmosfera tipy 6 uvod

 

Jar je ročné obdobie, ktoré prináša nové začiatky a očakávania. Príroda sa prebúdza, po dlhých chladných a tmavých dňoch sa teplota vzduchu postupne príjemne zvyšuje, tešíme sa z prvých intenzívnejších slnečných lúčov a nových vôní v ovzduší.

 

jar inspiracie interier atmosfera tipy 6

 

Možno častejšie ako inokedy pociťujeme potrebu priniesť si do interiérov kúsok jarnej atmosféry, ktorá nám zútulní priestor a nabije nás pozitívnou jarnou energiou. V nasledujúcich riadkoch vám prinášame zopár tipov, ako si privolať jarnú náladu do našich príbytkov.

Živé kvety sa nedajú nahradiť ničím iným

Jedným z najjednoduchších a pritom najúčinnejších spôsobov vytvorenia jarnej atmosféry sú živé kvety. Či ste zástancami rezaných kvetov alebo sadeničiek, ktoré vydržia skrášľovať prostredie oveľa dlhšie, akékoľvek čerstvé kvety dokážu vyčarovať každému priestoru jedinečnú atmosféru. Jarné tulipány, narcisy, hyacinty, prvosienky či desiatky iných druhov, vyberte si, čo je vám srdcu blízke a čo poteší vaše oči vždy, keď vkročíte do miestnosti.

 

jar inspiracie interier atmosfera tipy 1

 

Svetlé a jasné farby

Kým zimným mesiacom kraľovali vo vašom interiéri bordové, tmavomodré alebo zlaté farby, jar je správny čas na prezentáciu pastelových alebo živých farieb prírody ako svetlo zelená alebo žltá. Stačí zopár doplnkov, ktoré v interiéri vyniknú, napríklad návleky na stoličky, obliečky vankúšov a prehozy na posteľ alebo sedačku. Neutrálne svetlé odtiene a ich vrstvenie dokážu krásne osviežiť celkový priestor miestnosti.

 

jar inspiracie interier atmosfera tipy 8

 

Jemné tkaniny

Odložte ťažšie doplnky z umelej kožušiny, pletené prikrývky alebo závesy z hrubých a ťažkých materiálov. Nahraďte ich vzdušnými a ľahkými textíliami. Čoraz častejšie sa do našich domácnosti presadzujú ľanové tkaniny a stále obľúbená je kvalitná bavlna. Predstavte si ako sa vánok pri otvorenom okne pohráva s vašou jemnou záclonou a prináša vám do interiéru tie pravé vône jari.

 

jar inspiracie interier atmosfera tipy 7

 

Doprajte si vôňu

S jarnými mesiacmi súvisí aj sviežosť v ovzduší. Váš domov môžu prevoňať čerstvé kvety alebo vzduch jarnej prírody, stromov, bylín či padajúceho dažďa. Ak bývate uprostred rušného mesta, pomôžte si arómami vonných sviečok alebo difuzérov. Šetriť sa v tomto prípade určite neoplatí, vyberajte kvalitných a overených výrobcov s certifikovanými produktami. Pretože ide o vzduch, ktorý dýchate vy a celá vaša rodina.

 

jar inspiracie interier atmosfera tipy 3

 

Aj malý balkón môže byť miestom relaxu

Dom so záhradou je bonusom zvlášť v dnešnej pandemickej dobe. Samozrejme nie každý má túto možnosť. Ak máte však ako súčasť bytu aspoň malý balkón, kde sa vojde hoci len mini posedenie, máte vyhraté. Atmosféru oddychu na čerstvom vzduchu, vždy keď máte čas a chuť sa nedá ničím vyvážiť. Vytvorte si útulný priestor aspoň s kúskom zelene, kde si vypijete popoludňajšiu kávu alebo počas teplejších večerov pohár vína.

 

jar inspiracie interier atmosfera tipy 5

 

Niekedy aj drobnosti dokážu veľa

Nová rohožka s pekným obrázkom, vzorom alebo nápisom dokáže urobiť dobrú náladu vždy, keď prichádzate domov. Okrem rohožky sa môžete potešiť vlastnoručne vyrobeným alebo kupovaným jarným vencom, prípadne živým aranžmánom, ktorý si pripevníte na dvere. Praktickým potešením sú aj čerstvé vlastnoručne vypestované bylinky, ktoré použijete pri príprave chutných jarných šalátov.

 

jar inspiracie interier atmosfera tipy 4 love property

 

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Love Property