jesen 9 uvod

 

Leto sa s nami lúči poslednými hrejivými dňami a jeseň už klope na dvere. Toto ročné obdobie má svoje neopakovateľné čaro, zvlášť ak sa vyznačuje príjemnými teplotami, vôňou opadaného lístia a pečených gaštanov vo vzduchu. Spríjemnite si svoju domácnosť v jesennom štýle hrejivými dekami, vankúšmi a jedinečnými dekoráciami.

 

jesen 1

 

Dekorácie

Jeseň je predovšetkým o farbách prírody. Pestré opadané lístie, suché plody, gaštany, šípky, jarabiny - to všetko sú ideálne doplnky na vytvorenie pôsobivých dekorácií a doplnkov. Stačí zopár drobností a váš domov okamžite nadobudne útulný charakter.

Nie je podstatné, ako veľmi ste zruční. Nazbierajte si všetko čo vám príroda ponúka a čo sa vám páči. Halúzky brečtanu, lístie, šišky, plody zo stromov a krov, orechy, okrasné tekvičky i mach. Nezabudnite na jesenné kvety, ktoré vydržia veľmi dlho, napríklad ružový alebo fialkový vres. Z prírodných materiálov vytvorte kyticu, vyzdobte vázu, podnos, sklenenú alebo prútenú nádobu.

 

jesen 3

 

Ak si na aranžovanie naozaj netrúfate, položte vybrané detaily v dvoch alebo troch solitéroch na jedálenský stôl alebo na poličky vo vstupnej hale či obývacej izbe.

 

jesen 2

 

Farby

Okrem dekorácií dáte svojmu domovu nádych jesene vhodne zvolenými interiérovými doplnkami. Obrusy, závesy, prehozy či vankúše v rôznych odtieňoch hnedej a horčicovej farby, v kombinácii s tmavožltou a oranžovou prípadne zemitou zelenou alebo bordovou vytvoria teplo a útulnosť.

 

jesen 5

 

Sviečky a svetlá

Určite si viete predstaviť vôňu dobrého ovocného čaju so škoricou a hrozienkami, ktorý vám pri čítaní knihy alebo sledovaní televízie príjemne zohrieva dlane. Popri nočných rozhovoroch svetlo mihotajúcich sa sviečok s vôňou jesene vytvorí romantickú atmosféru, a možno vám nebude prekážať ani padajúci dážď či hustá hmla. Dnes už okrem klasických horiacich sviečok môžete voliť aj sviečky s vôňami a zvukom praskajúceho dreva.

 

jesen 8

 

Nezabudnite na exteriér bytu či domu

Balkóny, terasy, vonkajšie posedenia či vchodové dvere si tiež žiadajú jesennú výzdobu. Na zábradliach vyzerá veľmi pútavo svetelná reťaz s jesennými prvkami. Čím menšie sú svetielka v oranžovom alebo žltom tóne, tým krajší je výsledný efekt.

 

jesen 1

 

Na lavičkách v záhrade stačí málo. Už len tým, že sú uprostred prírody postačí, ak ich doplníte veľkou sklenenou nádobou s nadrozmernými sviečkami a vankúšmi a dekami na príjemné posedenie. Venček na dvere alebo bránu už len dotvorí bodku za príjemnou jesennou atmosférou.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Off design