kuchyňa ulozny priestor rohova skrinka uvod

Poriadok v byte je nielen potešujúci, ale aj praktický a prehľadný. Zvlášť naše kuchyne potrebujú okrem množstva úložných priestorov pre riady, varné nádoby, kuchynských robotov, aj ďalšie priestory pre trvanlivé potraviny, nápoje a dlhodobo skladovanú zeleninu a ovocie.

 

kuchyňa ulozny priestor rohova skrinka

 

Potravinová skriňa

Časy, keď v našich bytoch bola súčasťou samostatná špajza sú už minulosťou. Úlohu špajze dokáže v kuchyniach zastúpiť potravinová skriňa. Tá môže byť súčasťou kuchynskej linky alebo samostatným nábytkom podľa dispozičného riešenia kuchyne. Pokiaľ si vyberáte skriňu na mieru, jej výška môže siahať od podlahy až po strop.

Vo vrchnej časti je potrebné logicky uložiť sezónne a menej využívané veci a potraviny. V spodnej časti je priestor určený pre fľaše alebo krabice s nápojmi, balenia zeleniny a ovocia, ktoré nevyžadujú chladné miesto. Zeleninu a ovocie je praktické ukladať do prútených košov, aby sa v prípade potreby sa ľahko vytiahli a nemuseli ste ich loviť v kľaku na podlahe.

Sofistikovanejšou, aj cenovo drahšou alternatívou sú výsuvné police, ktoré sa vyklopia po otvorení dvierok alebo je možné ich fyzicky vytiahnuť po nájazdových lištách.

 

kuchyňa ulozny priestor skrina

 

Priestory v kuchynskej linke

Aj na prvý pohľad "hluché" priestory, napríklad v rohoch linky alebo úzka štrbina vedľa sporáka sa dá využiť. Výsuvné priestory s lištovými mechanizmami poslúžia ako odkladacia plocha pre ocot, oleje, koreniny, alebo nože, naberačky a iné kuchynské potreby. 

Dvere z vnútornej strany linky alebo skrine je možné taktiež využiť ako závesný alebo odkladací úložný priestor. Aplikovať sa sem dajú závesné háčiky, tenké zakladače na pokrievky, drobné potreby na pečenie a balenie, riadové utierky a podobne.

 

kuchyňa ulozny priestor zasuvky

 

Praktickosť a dobrý prístup

Úzke vysúvacie police s drôtenými organizérmi s hĺbkou kuchynskej linky alebo potravinovej skrine sú veľmi praktické a obľúbené. Dá sa do nich uložiť veľké množstvo potravín a zásob. Pri riešení výsuvných políc je dobré zvoliť si dostatočnú nosnosť jednotlivých jej dielov.

Návrhári kuchynských nábytkov a kuchynských liniek apelujú na praktickosť zásuviek oproti hlbokým policiam, kde v ich zadnej časti sú naukladané veci, ku ktorým sa dá dostať len obtiažne. Zásuvky sa dajú vysúvať do svojej úplnej hĺbky, tak je možné si z nich prakticky vyberať všetko potrebné.

 

kuchyňa ulozny priestor vedla sporaka

 

Ostatné vychytávky

Ak máte naozaj miniatúrnu kuchyňu, kde máte do detailov využité každé miesto a poličku, ale napriek tomu by ste ešte zopár maličkostí radi uložili, skúste sa pozrieť na spodné časti kuchynskej linky, ktoré sú nad pracovnou doskou. Je tam dosť priestoru na uchytenie magnetických pásov, kde môžete následne pohodlne umiestniť nádobky s ľahšími potravinami, kávou, čajom, koreninami a podobne.

Priamo na linku výrobcovia prišli s nápadom uloženia samostatných podložiek - či podstavcov, ktoré môžu mať viacero poschodí a vytvoria tak ďalší úložný priestor.

 

kuchyňa ulozny priestor vrchne policky

 

Ak máte v byte samostatnú časť nábytku ako miesto na odkladanie hrncov a väčších nádob, porozmýšľajte o zatraktívnení tejto časti priestoru pridaním vrchnej dosky ponad nábytok, ktorá bude podľa dĺžky umiestnená na niekoľkých tyčiach. Nezaberiete tak ďalšie miesto navyše ale naopak vytvoríte barový pult, ku ktorému po pridaní stoličiek môžete zasadnúť k rýchlej večeri alebo dobrému drinku.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Wow Decor