dom japonsko 9Objednávateľ tejto stavby, známy japonský šéfkuchár, predostrel svojmu architektovi zaujímavé zadanie. „Túžim po architektúre, ktorá bude mať v sebe drsnosť prírody a nič hladké. Pri pohľade na budovu musí u človeka vzbudzovať pocit, že tam bude stáť už nastálo. Chcem dom, ktorého tiaž sa časom akoby zvyšuje.“

Architekt Junya Ishigami sa tejto úlohy so svojimi spoločníkmi zhostil s nadšením. Objekt, v ktorom sa spája bývanie majiteľa s reštauráciou pre hostí, koncipovali ako podzemný jaskynný priestor. Aj keď sa javí, že výsledná architektúra je vykopaná, v skutočnosti je výsledkom stavebného procesu, stotožňujúcim sa s fenoménom „trompe l'oeil", ktorý znamená realistickú optickú ilúziu.

Budova kopíruje krivky a nedokonalosti terénu

Namiesto výkopu terénu sa v zemi urobila séria otvorov a do nich sa nalial betón, ktorý slúži ako prirodzené debnenie stavby. Následne sa v teréne vytvorila železobetónová konštrukcia, ktorá klesá do hĺbky terénu a vytvára netradičný vnútorný priestor budovy.

 

dom japonsko 6 dom japonsko 3

 

Samotná stavba pozostáva z bludiska kavernóznych priestorov oddelených klenutými otvormi a stalagmitovými stĺpmi, všetky vytvorené z betónu, a na povrchu pokryté blatom. Budova je umiestnená v zemi a skrytá na úrovni ulice a preberá krivky a nedokonalosti vykopaného miesta. Podľa pôvodného návrhu architekta  Ishigami sa malo bahno po úplnom vykopaní miesta z betónu odstrániť. Nakoniec však rozhodnutie padlo na ponechanie bahna ako ideálnej povrchovej krytiny. Aby sa zabránilo jeho vyplaveniu, bolo vytvrdené japonskou metódou opravy hlinených stien.

 

dom japonsko 1

dom japonsko 2

 

Interiér je rozčlenený tak, že reštaurácia je umiestnená na severe, zatiaľ čo domáce priestory sú situované na juhu. Oba priestory sú obložené presklenými panelmi zasunutými medzi klenutými otvormi. Tieto presklené plochy pomáhajú jemne vymedziť hranice medzi vnútornými priestormi a trojicou nádvorí, ktoré oddeľujú reštauráciu od domu.

Miesto pre život i prácu

V dome sú aj zaujímavé interiérové doplnky, ktoré nadväzujú na celkový koncept stavby. Je to napríklad potopený priestor určený na relax a konverzáciu lemovaný vankúšmi, alebo kuchyňa a vaňa, ktoré boli zapustené do betónového základu budovy.

 

dom japonsko 9 dom japonsko 5

 dom japonsko 4

 

V reštaurácii tvorí stredobod dlhý betónový ostrov, kde môžu hostia sedieť na barových stoličkách, zatiaľ čo kuchári pripravujú jedlá na jeho druhej strane. Keď je reštaurácia zatvorená, jedálenský kút slúži ako priestranná rodinná izba alebo priestor pre deti majiteľa, kde si robia domáce úlohy.

 

dom japonsko 8

 

Stavby postavené pod zemou sú čoraz obľúbenejším trendom v architektúre, ktorý hlása myšlienku znižovania nežiaduceho vizuálneho vplyvu niektorých projektov v konkrétnom prostredí.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Yashiro Photo Office, Ikko Dobashi