Venkovni zaluzie LOMAX

Cenové rozdiely medzi bytmi či domami nerobí len poloha nehnuteľnosti, výmera, priestor na balkóne či záhrade, ale aj použité technológie. Veľký rozdiel totiž robí to, či je v rámci domu zabudovaná smart technológia. Na prvý pohľad zvonku nie je viditeľná, no z pohľadu funkčnosti domu a taktiež z pohľadu úspor za jeho prevádzku hrá veľmi významnú rolu. Pri využití moderných technológií je totiž bývanie nielen pohodlnejšie, ale aj finančne úspornejšie. Vynaložené prostriedky sú totiž vynaložené efektívnejšie. Pozrime sa na päť základných prvkov smart domácnosti, ktoré by nemali chýbať v modernom dome.

 

1. Pasívne chladenie interiéru pomocou vonkajších žalúzií

Vedeli ste, že plne zatiahnuté vonkajšie žalúzie zadržia až 96 % svetelnej energie a sú výrazne účinnejšie než „klasické“ vnútorné žalúzie? V tomto prípade hovoríme o rozdiele, do ktorého sa už oplatí zainvestovať. Je logické, že predokenné rolety zachytia viac svetla než vnútorné žalúzie, a dokážu tak lepšie chladiť interiér. O pasívnom chladení hovoríme preto, že vonkajšie žalúzie môžu byť vybavené čidlami a senzormi, reagujúcimi na slnečné žiarenie či vonkajšiu teplotu. A vďaka tomu pasívne chladia interiér v lete, a zase môžu pasívne ohrievať vnútrajšok domu v zime, keď slnko nahrádza iné tepelné zdroje.

 

Venkovni zaluzie LOMAX

Zdroj obrázka: Lomax-brany.sk

 

Samozrejme, aj vy sami si môžete nastaviť, akú tepelnú pohodu prostredníctvom nastavenia žalúzií si vo svojom dome prajete. Výhodou je, že vonkajšie žalúzie neposkytujú len pasívne chladenie interiéru, ale aj viac súkromia. Ale ak napríklad chcete mať doma viac svetla, tak sa nemusíte báť straty súkromia. Žalúzie sa dokážu natočiť tak, aby zároveň prepúšťali dovnútra dostatok svetla, ale aby k vám zároveň nebolo zvonka vidno. Samozrejmosťou je, že vonkajšie žalúzie si viete nastaviť aj prostredníctvom mobilnej aplikácie či iných zabudovaných smart technológií v dome. Moderná tieniaca technika je práve o určitej symbióze a efektívnej synergii s najmodernejšími technológiami.

 

Zaluzie LOMAX

Zdroj obrázka: Lomax-brany.sk

 

2. Vonkajšia závlaha so snímačmi a senzormi

Neoddeliteľnou súčasťou života v dome je aj starostlivosť o záhradu, a to bez ohľadu na to, či je určená „len“ na pekný trávnik alebo aj na pestovanie ovocia či zeleniny. Pri zavlažovaní pôdy a regulácii dažďovej vody je vhodná vonkajšia závlaha so snímačmi a senzormi. Smart fungovanie tejto závlahy spočíva v tom, že prostredníctvom senzora reguluje to, koľko vody prejde do pôdy na záhrade. Výhodou je opäť to, že závlahy na záhrade nemusíte nastavovať ručne, ale urobí to za vás snímač, resp. senzor. Riešenie je efektívnejšie a „priateľskejšie“ aj voči životnému prostrediu a prírode.

 

3. Odomykanie dverí pomocou odtlačku prsta

Moderná inteligentná domácnosť je aj o tom, že na otváranie dverí už nepotrebujete žiaden klasický kľúč. Predsa len, klasický kľúč sa môže stratiť, môže sa zlomiť, nedajbože vám ho niekto môže ukradnúť. A celkovo predstavuje zbytočnú záťaž, na ktorú musíte počas dňa myslieť. V modernej domácnosti môžete otvárať dvere pomocou odtlačku prsta. Samotný systém funguje pomerne jednoducho, keď zadáte odtlačky prstov (váš, vašej rodiny či iných ľudí, ktorým dôverujete). Pri príchode stačí priložiť ruku na čítačku, čím sa dostanete dovnútra domu. Alternatívou k tomuto riešeniu sú napríklad ešte kódovacie klávesnice alebo čítačky RFID čipov. Vo všetkých prípadoch je to modernejšie a smart riešenie oproti klasickým kľúčom.

 

Venkovni zaluzie Z93 v barve Antracit a vchodove dvere AKTIV 77 s Creative 907 2

Zdroj obrázka: Lomax-brany.sk

 

4. Osvetlenie pre smart domácnosť

Všimnite si, že v smart domoch sa nenachádzajú klasické vypínače na zasvietenie, resp. zhasnutie stropných svietidiel. V inteligentnej domácnosti sa svetlá zapínajú, resp. zhasínajú na základe pohybu, alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie. Je to zaujímavé a tiež úsporné riešenie, keď sa jednoducho nemôže stať, že ak zabudnete zhasnúť, bude sa v danej miestnosti svietiť ešte celý deň. Rovnako ak ste v miestnosti a chcete mať intímnejšie osvetlenie, dá sa stropné svetlo samozrejme pohodlne stlmiť.

 

5. Otváranie brán pomocou mobilnej aplikácie

Súčasťou inteligentnej domácnosti sú aj garážové brány a vstupné brány do domu. Aj v tomto prípade hovoríme o „strate“ klasických pevných kľúčov. Pre otvorenie garážovej brány stačí v moderných domoch použiť mobilnú aplikáciu, ktorou si môžete bránu na diaľku otvoriť a po odchode aj zavrieť. Rovnaký postup zase funguje pri vstupných bránach do domov, keď tiež môžete jednoducho použiť mobilnú aplikáciu vo svojom smartfóne.

 

LOMAX garazove brany