balkony male napady leto panelak oaza 1 uvod

 

Prísť z práce a posadiť sa do svojej oázy pokoja uprostred zelene, naraňajkovať sa pri vychádzajúcom slnku alebo si večer dopriať pohár chladeného prosecca na balkóne je to, na čo sa môžeme počas teplých dní a príjemného počasia tešiť denne. Stačí ak si upravíme svoj, pokojne aj malý panelákový balkón na vytúženú relaxačnú zónu.

 

balkony male napady leto panelak oaza 1

Foto: Dust Jacket Addict (Poshpennies.com)

Základom je podlaha

Ak sa predsa cítite na rozsiahlejšiu rekonštrukciu podlahy, využite výhody gresovej dlažby na balkón s imitáciou dreva či mramoru. Sú odolné voči mrazu, príjemné na pohľad aj na dotyk. Staré panelákové balkóny mali zväčša podlahu so studených kachličkových kociek alebo betónu, ktorá praskala, bola nepríjemná na dotyk a často aj nebezpečná a ostrá. Výmena podlahy je pre príjemný pocit aj na malom balkóne kľúčová. Dnes si môžete kúpiť exteriérovú drevenú zámkovú podlahu, ktorú jednoducho zacvaknete do seba a naukladáte na pôvodnú. Nie je nutné ju lepiť, skrutkovať, ani inak pripevňovať. V prípade potreby sa dá ľahko odstrániť a inštalovať na iné miesto. Ak milujete pohodlie, malý a hustý koberček na priestor pod nohami vaše prianie splní.

Vytvorte si zóny

Na prvý pohľad sa vám môže zdať, že rozdelenie už i tak malého priestoru na menšie zóny je mätúce, ale práve naopak. Zónovanie dokáže napomôcť vytvoreniu praktického usporiadania priestoru a maximalizovať ho oproti náhodne zvolenému ukladaniu nábytku.

Najtypickejšie zóny pre malé balkóny a terasy sú:

  • jedálenský kút - tu sa umiestňuje malý stôl a stolička či stoličky
  • spoločenská časť - miesto pre malý príručný stolík či taburetku, kresielko, v prípade priestoru závesné hojdacie kresielko
  • zelená plocha - kútik, kde si môžete umiestniť svoje živé zelené rastliny, popínavé jahody, mini paradajky alebo inú obľúbenú zeleň

Ak je váš balkón úzky, skúste využiť vertikálny priestor, čím sa vyhnete preplneniu podlahovej plochy. Napríklad umiestnenie závesnej stoličky do rohu docieli, že pod nohami budete mať viac priestoru a vzdušnosti. Upevniť zavesením sa dá aj stolík, črepníky alebo polička na odloženie nevyhnutných vecí. Ako základňa vám môže slúžiť zábradlie alebo bočná stena. Kaskádovitá zeleň visiaca z balkóna pôsobí nielen krásne na pohľad, ale je aj prirodzenou bariérou na vytvorenie si súkromnej oázy.

 

balkony male napady leto panelak oaza 2

Foto: Antonia Schmitz (Poshpennies.com)

Praktický nábytok

Možno nie ste zástancovia klasických skladacích "rybárskych" stoličiek, ale tieto už patria naozaj minulosti. Dnes už sú skladacie nábytky, stoličky i stolíky vyrábané vo vkusnom a dizajnovo estetickom prevedení. Inou možnosťou sú stohovateľné stoličky. V prípade nepriaznivého počasia, alebo keď potrebujete viac miesta, sa dá nábytok za pár minút zložiť. Pri maximálnom využití malého priestoru je veľkou pomocou multifunkčný nábytok (napríklad stolíky, s úložnými priestormi pre vankúše a prikrývky, boxy, ktoré môžu byť aj využité ako povrchy na umiestnenie vecí, duté podnožky, do ktorých sa vojdú malé predmety a podobne).

Súkromie

Nedostatok súkromia a pocit, že je na vás vidieť odvšadiaľ, môže byť pre niekoho pri potrebe oddychu nekomfortné. Ale všetko sa dá riešiť. Existuje niekoľko spôsobov, ako si môžete vkusne vytvoriť svoj vlastný súkromný priestor.

Osvedčené, cenovo dostupné a jednoducho aplikovateľné sú bambusové alebo trstinové rolované oplotenia. Nie sú priehľadné, dokážu vytvoriť závetrie, pôsobia veľmi príjemne a ide o prírodné materiály. V závislosti od poveternostných podmienok sa odporúča ich výmena raz za 3 - 4 roky. Je to ale individuálne, keď budete vidieť, že už nepôsobia zdravo a pekne, treba ich vymeniť.

 

balkony male napady leto panelak oaza 6 balkony male napady leto panelak oaza 7

Foto: Winkie Wisser (Apartmenttherapy.com) a Bridget Pizzo (Apartmenttherapy.com)

Osvetlenie

Cez deň má priestor na relaxáciu na balkóne len málokto z nás. Po návrate z práce alebo podvečer či po zotmení má posedenie na balkóne svoje čaro. 

Vyberať si môžete z viacerých alternatív:

  • solárne svetlá
  • led osvetlenia (svetelné reťaze, bodové svetlá)
  • batériové svetielka
  • klasické sviečky
  • bezplameňové sviečky
  • lampióny

 

balkony male napady leto panelak oaza 3

Foto: Girlandtheword.com (Poshpennies.com)

Akékoľvek dobre zvolené svetlo dokáže vytvoriť domácku a útulnú atmosféru, vďaka čomu si dokážete aj na malých balkónoch vychutnať dlhé a príjemné letné večery.

Pripravila: Petra Adamcová