monolit beach house nadplazou stupaniemori ekologicky 1 uvod

 

Plážový dom Beach House bol navrhnutý architektonickým ateliérom Monolit. Beach House so svojim minimalistickým moderným vzhľadom a zenovou estetikou sa vyznačuje aj zaujímavými technickými parametrami. Dom je situovaný do výšky dva metre nad zemou. Zo skál sa dvíha akoby betónový stĺp, ktorý preráža vodorovné dosky a podopiera obytné časti domu.

 

monolit beach house nadplazou stupaniemori ekologicky 1

 

Rozloženie domu pozostáva z prízemného obývacieho priestoru, jeho súčasťou je obývacia izba, jedáleň, kuchyňa, sklad a toaleta. Na prvom poschodí sa nachádza spálňa s vlastnou kúpeľňou, ktorá sa prirodzene otvára na strešnú terasu. Aj z terasy aj z celej prízemnej časti domu je nádherný výhľad, ktorý je možné vychutnať si pri relaxe v strešnom bazéne s vírivkou.

 

monolit beach house nadplazou stupaniemori ekologicky 3

 

Materiálovým základom celého domu je prírodný kameň a skaly. Na ekologické a trvalo udržateľné materiály sa myslelo aj v interiéri, podlahy sú z prírodného dreva, nábytku dominujú kožené pohovky, vybavenie jedálenského kúta je z dubového dreva. Prírodné materiály kontrastujú s doplnkami v štýle úžitkového priemyselného dizajnu.

 

monolit beach house nadplazou stupaniemori ekologicky 2

 

Koncept vyzdvihnutia domu do výšky dvoch metrov nad hladinu mora okrem jedinečného panoramatického výhľadu poukazuje na filozoficky vztýčený prst uvedomenia si neustáleho stúpania vodnej hladiny morí v dôsledku globálneho otepľovania. Prakticky to aj znamená to, že počas prílivu sa z domu a do domu nedostanete bez člna, čo vytvára pre domácich i návštevníkov istú prirodzenú bariéru, a keď voda počas odlivu opadne, je ideálny čas na pešie výlety po pláži.

 

monolit beach house nadplazou stupaniemori ekologicky 4

 

Možno si hovoríte, že sme vám zabudli priblížiť krajinu a miesto, kde dom stojí. Ale nie je to tak. Tento architektonický návrh existuje zatiaľ len na papieroch a v počítači. Avšak je len otázkou času, kedy sa niektorý z jeho obdivovateľov rozhodne, že to bude jeho reálny splnený dom snov. A potom je možné postaviť ho kdekoľvek, nad morom, jazerom, priehradou či lúkou plnou kvetov.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Luxeo