pier 55 little island ny hudson park river 1 uvod

 

Na jar tohto roku je v New York City naplánované ukončenie dlhodobej rekonštrukcie a slávnostné otvorenie prístavného móla číslo 55. Projekt známy pod názvom The Little Island bude zeleným oddychovým priestorom situovaným v parku Hudson River, v bezprostrednej blízkosti rieky.

 

pier 55 little island ny hudson park river 1

 

"Ostrov bude zmyslovým potešením vo všetkých ročných obdobiach a denných dobách. Vyvýšené rohy móla vytvárajú zreteľné mikroklímy, ktoré sa odhaľujú prostredníctvom farby, textúry, svetla a tieňa. Či už sa návštevníci budú prechádzať po chodníkoch alebo vystupovať po schodoch či balvanoch, všade navôkol budú obklopovaní bohatou paletou rastlín alebo nádherným výhľadom na mesto a prístav," hovorí o projekte záhradná architektka a dizajnérka mesta New York, Signe Nielsen.

The Little Island je malou botanickou záhradou s 35 druhmi stromov, 65 druhmi kríkov a 270 odrodami tráv, trvaliek, viniča a cibuľovín. Mnohé z nich boli vybraté nielen pre svoju krásu, ale aj z dôvodu, že sú vhodnými rastlinami pre opeľovací hmyz a vtáky.

 

pier 55 little island ny hudson park river 5

 

Vstup na Malý ostrov je riešený cez klenutý otvor so vstupom na trávnik s 360 stupňovým výhľadom do parku, kde je možné sledovať nádhernú výsadbu a farby jednotlivých rastlín, kríkov a stromov, ktoré sú premyslene koncipované aj vo vzťahu k ich absolútnej dorastovej výške. Na najvyššom mieste ostrova sa návštevníkom naskytne výhľad na Manhattan, rieku i mesto New Jersey.

 

pier 55 little island ny hudson park river 6

 

Vypracovávať projekt na rieke Hudson samozrejme znamenalo, že výsadba parku bude vystavená mimoriadne silnému vetru. Nielsen a jej kancelária preto premyslene kombinovali a vybrali vždy rastliny a kroviny schopné blokovať vietor a kultivary kríkov a rastlín, ktoré odolávajú takýmto poveternostným podmienkam.

Napriek premyslenému zacieleniu výsadby je ostrov plný citlivých umeleckých a estetických zákutí. V jednej oblasti napríklad žlté a zlaté rastliny dopĺňajú fialové a tmavoružové rastliny a schéma vysadenia a striedania kvetov sa mení a opakuje v intervale, aby čo najviac vzbudzovali záujem a pohľady návštevníkov.

 

pier 55 little island ny hudson park river 2

 

Architektka Nielsen hovorí o projekte ako o svojej srdcovej záležitosti, ktorou chce uchvátiť domácich obyvateľov i turistov prichádzajúcich do Veľkého jablka. "Či už prídete večer na prehliadku alebo sa ráno pôjdete prebehnúť po chodníkoch, Malý ostrov ponúkne vždy niečo iné a nové v závislosti od toho, kedy ho navštívite. Uvidíte vzťahy medzi vecami, ktoré ste možno ráno nevideli, a objavíte ich až popoludní alebo podvečer vo svetle zapadajúceho slnka." 

 

pier 55 little island ny hudson park river 3

 

K dispozícii návštevníkom sú tri hlavné trávnaté plochy, na ktorých je možné piknikovať, sedieť, ležať, športovať či opaľovať sa. Pre romantikov a páry je na ostrove prístupná tzv. "tajná záhrada" plná iba bielych kvetov - od brezových stromov a mýrt až po ruže a sasanky, ktoré vytvárajú dojem čistoty, pokoja a nevinnosti aj napriek tomu, že ste uprostred preľudneného a rušného pulzujúceho mesta. Vedľa tajnej záhrady sa v malom amfiteátri The Glade budú konať kultúrne predstavenia a koncerty, ktorých prirodzeným pozadím bude rieka a susedné mólo.

 

pier 55 little island ny hudson park river 7

 

Už teraz sú potvrdené vystúpenia umelcov, zabávačov, divadelníkov, skupín a hercov, ktorý budú účinkovať na veľkolepom plánovanom otvorení na jar tohto roku, a ktorí tiež budú počas celej tohtoročnej sezóny až do neskorej jesene vytvárať kultúrny program pre všetkých návštevníkov ostrova.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Arch Daily