zahradne sedenie exterier terasy jar leto sezona 6 uvod

 

Spolu s pribúdajúcim slnečnými dňami trávime viac času na balkónoch, terasách i vo svojich záhradkách. Pohodlné stoličky, kresielka, ležadlo, prípadne väčší alebo malý stolík k letnému posedeniu a relaxu skrátka patrí.

 

zahradne sedenie exterier terasy jar leto sezona 6

Foto: beds.co.uk

Pri výbere vonkajšieho terasového a záhradného nábytku však treba myslieť na to, že nábytok je v exteriéri vystavený dažďu, vetru i horúcemu slnku a to minimálne päť až šesť mesiacov v roku. Rozhodujúcou vlastnosťou vonkajšieho nábytku je teda jeho materiálové zloženie, preto sa v nasledujúcich riadkoch pozrieme na to, z čoho sa tento nábytok vyrába a aké sú jeho výhody a nevýhody.

 

Základné materiály na výrobu exteriérového záhradného nábytku sú:

  • dreviny exotické a domáce, napríklad teak, céder, agát, dub
  • syntetické materiály ako plast, prútie zo syntetickej živice
  • kovy ako hliník, oceľ a tepané železo
  • syntetické tkaniny

 

Drevo

Zo všetkých možných druhov dreva pre vonkajší nábytok je teakové drevo veľmi dobrou voľbou. Teak má vynikajúce schopnosti odolávať nepriaznivému počasiu. Teakové drevo má vysoký obsah oleja a prírodnej živice, vďaka čomu je odolnejší voči napadnutiu hmyzom a nepriepustný pre vodu. Oleje tiež chránia drevo pred suchou hnilobou, čo z teaku robí veľmi silnú a trvanlivú voľbu pre vonkajší nábytok. Nový nábytok z teakového dreva má zlato-medovo hnedú farbu. Ak nie je teakové drevo ošetrené, prirodzene starne do elegantnej patinovo šedej. Starnutie nemá vplyv na pevnosť dreva, ide len o zmenu farby.

 

zahradne sedenie exterier terasy jar leto sezona 4

Foto: homegiftgarden.co.uk

 

Exotické drevo, ako napríklad spomínaný teak, ale aj céder a eukalyptus sú odolné voči poveternostným vplyvom. Tomuto faktu zodpovedajú aj vlastnosti dreva z našich končín, konkrétne dub a agát. Avšak ostatné druhy domáceho dreva, ako smrek, borovica, jelša alebo breza vyžadujú pravidelnú impregnáciu na začiatku a konci sezóny, v prípade dažďov a nepriaznivého počasia sa odporúča jeho prekrytie alebo jeho presunutie pod strechu.

Syntetické živice a plasty

Kvôli jednoduchej údržbe, nízkej hmotnosti a finančnej výhodnosti je častou voľbou materiálu pre moderný exteriérový nábytok plast, syntetická živica alebo umelý ratan. Umelý ratan si nezamieňajte s prírodným prúteným ratanom, ktorý po vystavení slnečnému žiareniu bledne a zvyčajne sa umiestňuje do interiérov. Prútený nábytok zo syntetickej živice vydrží aj drsnejšie podmienky vonku. Avšak nie každý materiál je rovnako kvalitný.

 

zahradne sedenie exterier terasy jar leto sezona 3  zahradne sedenie exterier terasy jar leto sezona 2 

Foto: ylighting.com

 

Na výrobu prútia zo syntetickej živice sa používa niekoľko bežných syntetických materiálov, napríklad nylon, polyetylén a PVC. Ak uvažujete o nábytku zo syntetickej živice, uistite sa, že ste získali prútie z polyetylénu z vysokou hustotou (HDPE). HDPE je termoplast vyššej triedy s vyššou pevnosťou, odolnosťou a tepelnou odolnosťou ako PVC. Ak vás zláka príliš nízka cena, môže sa stať, že už po jednej alebo dvoch sezónach budete musieť vaše záhradné sedenie vymeniť. Často tiež nebýva problém len pri materiáli, ale aj v nekvalitnom výplete stoličiek a ležadiel.

Kovy

Kované železo bolo v minulosti bežne využívaným materiálom na realizáciu exteriérových nábytkov. Avšak pre svoju vysokú hmotnosť, náchylnosť na hrdzu a vysoké nároky na údržbu nie je už natoľko využívaný. Stále sú však klienti, ktorí uprednostňujú aj kovový nábytok, a to predovšetkým z hliníka a ocele.

Hliník

Hliník je mimoriadne univerzálny a môže byť extrudovaný alebo odliaty do ľubovoľného tvaru alebo dizajnu. Jeho nízka hmotnosť a odolnosť z neho robí atraktívnu voľbu pre vonkajší nábytok. Nároky na údržbu sú malé, hliníkový terasový nábytok nehrdzavie ako železo alebo oceľ, keď je vystavený vlhkému vonkajšiemu vzduchu, ani nevysychá alebo nepraská ako väčšina dreveného nábytku, keď je vystavený slnku. Kde sa hliníkový nábytok neodporúča sú lokality náchylné na nárazový a silný vietor.

 

zahradne sedenie exterier terasy jar leto sezona 5

Foto: ylighting.com

Oceľ

Oceľ je najpevnejší materiál, hmotnostne ťažký a cenovo ide o drahšiu alternatívu. Vďaka svojej hmotnosti nie je oceľový nábytok tak ľahký na pohyb, je teda stabilnejší proti vetru. Pozinkovaná alebo nehrdzavejúca oceľ sú najlepšou voľbou pre vonkajší nábytok, pretože bežná oceľ pri pôsobení vonkajších prvkov veľmi ľahko koroduje.

Galvanické zinkovanie predstavuje na oceľových plechoch zinkový povlak, ktorý chráni kov pred koróziou a pomáha odolávať pôsobeniu vody. Majte ale na pamäti, že oceľový vonkajší nábytok, pozinkovaný alebo nerezový, bude pri pôsobení chlóru korodovať. Preto ak chcete oceľový nábytok situovať do blízkosti bazéna, treba ho ďalej ošetriť špeciálnou vrstvou laku.

Tkanina

Čalúnený vonkajší nábytok je nepochybne najpohodlnejší. Ponúka maximálny zážitok z leňošenia a disponuje vzhľadom, ktorý si môžete rovnako ľahko predstaviť v interiéri. Vonkajšie textílie sú zvyčajne vyrobené z vode odolných syntetických vlákien, ako sú vinyl, polyester, akryl atď. Takéto materiály majú tendenciu byť priedušné a odolné voči slnečnému žiareniu, vlhkosti a iným druhom vonkajšieho poškodenia.

 

zahradne sedenie exterier terasy jar leto sezona 1

Foto: ylighting.com

 

Materiály ako napríklad pena QuickDry, ktoré sa aplikujú do vnútra textilných tkanín sa vyrábajú s cieľom urýchliť odparovanie a odtekanie vody a eliminovať problémy s plesňami. Ideálnou voľbou je kombinácia oceľovej konštrukcie s čalúneným sedením a opierkou. Aj tak však treba dbať na to, aby čalúnený nábytok nezostával v exteriéri počas celého roka a ak máte tú možnosť, pred dlhodobým nepriaznivým počasím ho dávajte pod strechu. Vydrží vám dlhšie bez ujmy.

Pripravila: Petra Adamcová