heluz preklad murivo

 

Tehly HELUZ FAMILY 2in1 predbehli dobu a normy

 HELUZ kompletní systém 1 SK

Tehly HELUZ FAMILY 2in1 svojimi tepelno-izolačnými parametrami pred desiatimi rokmi predbehli dobu, resp. normy. A napriek tomu, že od tohto roku už platia prísne požiadavky na stavbu budov s takmer nulovou spotrebou energie, naďalej majú tehly HELUZ FAMILY pred európskymi smernicami značný náskok. Murivo HELUZ FAMILY 2in1 spĺňa už od šírky 440 mm bez potreby dodatočného zateplenia odporúčanej hodnoty pre pasívne domy. V šírke 500 mm potom tieto tehly plnené patentovaným spôsobom polystyrénovými guľôčkami dosahujú hodnoty súčiniteľa prestupu tepla U = 0,11 W/m2K, teda najlepších tepelno-izolačných parametrov na trhu.

 

 

heluz tehla„Z pohľadu tepelnej techniky sme splnili dnešné požiadavky už o desať rokov skôr, keď sme postavili v Českých Budějoviciach dom Triumf, ktorý spĺňa hodnoty pasívneho domu. Tzv. strašiak roku 2020 v podobe požiadavky na budovy s takmer nulovou spotrebou energie (NZEB = Nearly zero energy building) spĺňajú svojimi tepelno-izolačnými parametrami všetky tehly HELUZ FAMILY od šírok 38 cm už od roku 2010,“ potvrdzuje Ing. Filip Bosák, manažér technického poradenstva spoločnosti HELUZ.

 

Prehriatiu interiéru bráni vonkajšie tienenie uložené v PREKLADE HELUZ FAMILY 3in1 nosný

Tzv. účka, teda hodnoty súčiniteľa prestupu tepla, neplatia len pre murivo, ale spĺňať ich musí celá konštrukcia domu a najmä okná, magistrála pre zimné úniky, resp. letné prenikanie tepelnej energie. Rozsiahle sklenené plochy sú pritom trendom modernej architektúry, ruka v ruke s tým je preto z pohľadu tepelného komfortu potrebné myslieť na vonkajšie tienenie, ktoré by čisté línie domu nemalo narušovať. HELUZ preto pred rokmi začal vyrábať nosné roletové a žalúziové preklady na uloženie heluz prekladschránok vonkajších roliet a žalúzií, ktoré bránia prehriatiu domov, preklady sú celkom skryté pod omietkou.

„Nový PREKLAD HELUZ FAMILY 3in1 nosný je vylepšením súčasného výrobku, ktorý už HELUZ v portfóliu mal. Má lepšie tepelnoizolačné vlastnosti, väčšiu schránku na tieniacu techniku, ktorej priestor možno veľkostne prispôsobiť zvoleným roletám či žalúziám vďaka možnosti postupného vyťahovania izolantu. Investor môže osadiť tieniacu techniku akúkoľvek a hlavne kedykoľvek, aj počas užívania stavby, napríklad za tri roky, alebo vôbec,“  pokračuje Ing. Filip Bosák. „Aj montáž je jednoduchšia, pretože PREKLAD HELUZ FAMILY 3in1 nosný je kalibrovaný, ukladá sa len do lepidla, už nepotrebuje klasickú maltu.“

 

Na tepelnú pohodu nadväzuje akustický komfort, ktorý vytvárajú tehly HELUZ

heluz prekkladOkrem tepelnej pohody sa mantrou výrobcov a používateľov stala akustická pohoda, teda potreba mať doma pokoj, odhlučniť sa od susedov či od vonkajšieho znečistenia hlukom. „Oveľa viac sa dbá na akustiku,“ súhlasí Ing. Filip Bosák a pridáva konkrétne výrobky, ktorým HELUZ na tieto požiadavky reagoval: „Prelomovým produktom bola HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená, čo je bezkonkurenčná tehla pre medzibytové priečky. Má len 21 cm, ale z pohľadu zvukovoizolačných vlastností dosahuje kvalitu klasickej tridsiatky.“

HELUZ v nej opäť skombinoval tehlový črep s materiálom, ktorý najlepšie vylepšuje požadovaný parameter – minerálnou vlnou. Vďaka unikátnej konštrukcii tehlového bloku pre vnútorné murivo – dve tvarovky spojené minerálnou vlnou – je tak pri tehle HELUZ AKU KOMPAKT 21 BRÚSENÁ dosiahnutý ekvivalent správania dvojitej konštrukcie. Okrem výbornej zvukovej izolácie (vzduchová nepriezvučnosť Rw = 57 dB) zároveň dochádza k významnej redukcii prenosu konštrukčného hluku. Výrazne lepšie sú aj tepelnoizolačné vlastnosti steny, o 45 % lepší súčiniteľ tepelnej vodivosti a súčiniteľ prestupu tepla podstatne obmedzí unikanie tepla z vykurovaného bytu do chladnejších priestorov.

Screenshot 1Sortiment akustických tehál následne doplnil brúsený blok HELUZ AKU Z 17,5 pre nosné aj nenosné murivo so špecifickým tvarom pripomínajúcim písmeno „Z“. Murivo obojstranne omietnuté vápennocementovou omietkou hrúbky 15 mm má laboratórnu vzduchovú nepriezvučnosť Rw = 51 dB, čo je nadštandardná hodnota vzhľadom na malú hrúbku muriva vymurovaného na maltu pre tenké škáry. HELUZ AKU Z 17,5 brúsená (375 × 175 × 249 mm) má vďaka svojej robustnosti a unikátnej geometrii pevnosť v tlaku 20 MPa, čo umožňuje navrhovať najmä vnútorné nosné steny. Murivo vyniká tiež veľmi dobrou tepelnou akumuláciou, ktorá má priaznivý vplyv na vnútornú teplotnú stabilitu.

 

Kompletný systém HELUZ zahŕňa aj doplnkové tehly pre konštrukčné detaily

Pohodlie nielen pri samotnom užívaní domu, ale už pri jeho výstavbe je druhým smerom, kade sa vydali výrobcovia muriva – zjednodušiť a zrýchliť realizáciu. Základom je kompletnosť systému od jedného výrobcu v podobe tehál pre obvodové aj vnútorné murivo a najmä všetkých konštrukčných detailov riešených doplnkovými tehlami pre rohy, ostenia a parapety, ďalej prvky pre komíny, preklady, stropy či strechy. „Ponúkame kompletné riešenie, jednoduchú skladačku ako lego pre dospelých. heluz6Zákazník nemusí hľadať nejaký komponent inde, navyše má od nás záruky, že jednotlivé prvky na seba nadväzujú a majú rovnaké technické parametre. Pokiaľ by použil bloky z rôznych materiálov (napríklad keramiky, plynosilikátu), tak bude napr. ťažšie riešiť návrh omietok, pretože každý materiál má inú pružnosť, inú rozťažnosť. Aj v tom je teda výhoda nášho systému HELUZ, že je celý keramický, takže dom postavíte z jedného materiálu,“ podrobnejšie rozvádza nutnosť vyrábať kompletné stavebné systémy Ing. Filip Bosák, manažér technického poradenstva spoločnosti HELUZ.

Malta HELUZ SIDI nemá v Európe obdobu

heluz preklad murivoKompletný systém doplňuje nová malta HELUZ SIDI, z výroby vopred pripravená tekutá malta, do ktorej sa na stavbe už nič nepridáva a ktorá sa aplikuje valčekom, ako keď sa maľujú steny. Na stavbe nie je potrebná voda, elektrina ani drahé pomôcky. Malta HELUZ SIDI reflektuje úbytok pracovných síl aj trend stavbu zjednodušiť a výrazne zrýchliť. „Na stavbách si ju veľmi chvália, je to obrovské zjednodušenie, pri ktorom nemusíte premýšľať, akým pomerom rozmiešať sypkú zmes s vodou. Odpadá potreba drahého nanášacieho valca, ktorý potom niekto musel umyť, postarať sa o pomôcky… Murivo pritom vykazuje obdobné vlastnosti mechanické, tepelnoizolačné, akustické a statické ako pri použití cementovej tenkovrstvovej malty,“ vyratúva benefity novinky Ing. Filip Bosák. Špeciálna systémová malta pre tenkú škáru HELUZ SIDI na murovanie vnútorných aj vonkajších nosných stien bola vyvinutá pochopiteľne pre stavbu nízkoenergetických aj pasívnych domov z brúsených tehál HELUZ.

„Prísť s prevratnou tehlou je čím ďalej tým ťažšie a čo sa týka uľahčenia murovania, tak malta HELUZ SIDI je podľa mňa významným zlepšením vo výrobe tehál. Vezmem vedro s materiálom, siahnem doň valčekom a nanášam – produktivita práce je oveľa väčšia, murivo má výborné parametre a nikde v Európe taký výrobok nie je. Malta HELUZ SIDI je revolúciou pri dosahovaní deklarovaných parametrov konštrukcie pri jednoduchom spracovaní. Je to ekonomicky dostupná technológia, vďaka rýchlosti výstavby a vyššej produktivite práce a menšiemu presunu hmôt aj finančne úspornejší variant pre stavebnú firmu a v konečnom dôsledku aj pre investora,“ uzatvára Ing. Filip Bosák.

https://www.heluz.sk