pamiatka fenix 1 uvodOnline hlasovanie o najkrajšie obnovenú kultúrnu pamiatku, do ktorého sa môže zapojiť slovenská verejnosť je už spustené. V hlasovaní môžeme rozhodnúť o tom, ktorá z 36 prihlásených súťažiacich pamiatok získa ocenenie Fénix – Cena Nadácie SPP. Medzi prihlásenými historickými objektmi sú kaštiele, zámky, kostoly, ale aj veže, most, či železničná stanica a ďalšie zaujímavé technické pamiatky z celého Slovenska, ktorých obnova bola dokončená počas rokov 2021 a 2022.

Verejné on-line hlasovanie prebieha od 15. marca do 5. apríla 2023 a je súčasťou 16. ročníka súťaže Fénix - Kultúrna pamiatka roka. Jej vyhlasovateľom je Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky. Cieľom súťaže je motivovať, inšpirovať a podporovať vlastníkov cenných pamiatok, aby odvážne, ale aj zodpovedne pristupovali k ich obnove.

„Veľmi sa tešíme, že môžeme verejnosti predstaviť ďalších 36 obnovených pamiatok. Svojho favorita si určite nájdu ľudia z celého Slovenska. Po minuloročnom úspechu, keď fanúšikovia odovzdali viac ako 78 tisíc hlasov, očakávame, že vzhľadom na rôznorodosť pamiatok, sa ich do online hlasovania zapojí ešte viac. Veríme, že vlastníci prihlásených pamiatok využijú príležitosť a zmobilizujú komunitu, aby čo najviac ľudí spoznalo ich obnovenú pamiatku a zahlasovali za ňu. Bájny vták Fénix, ktorý symbolizuje dušu súťaže, nie náhodou ukazuje znak „OK“ alebo „like“, ktorý je dobre známy zo sveta sociálnych médií. Zároveň však dúfame, že súťaž neostane len v online svete, ale návštevníci si nájdu cestu a prídu si pozrieť pamiatky aj osobne ,“ hovorí Eva Guliková, správkyňa Nadácie SPP.

 

pamiatka fenix 2

 

Paralelne s hlasovaním verejnosti vyberá odborná porota zložená z odborníkov a zástupcov partnerov súťaže víťazov prestížneho ocenenia Fénix - Kultúrna pamiatka roka. Laureáti získajú osvedčenie o udelení ceny a tiež finančnú odmenu. Pri výbere pamiatok sa odborná porota zameriava na niekoľko aspektov. Od zvládnutia obnovy a reštaurátorských prác, až po to, aký má pamiatka vplyv na svoje okolie. Pretože, ako sa vyjadril člen odbornej poroty Ladislav Snopko, každá pamiatka má svoj historický príbeh a potom aj príbeh svojej obnovy. Obidva tieto pohľady sú pri rozhodovaní dôležité. Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže odvysiela Slovenská televízia 8. mája 2023.

Spracovala: Petra Adamcová
Zdroj informácií: TASR