toyeto hracky predeti tvorive zdrave zaujimave 3 uvod

 

Hračky v detskej izbe – deti by ich tam najradšej videli čo najviac, rodičia čo najmenej... Ktoré hračky by v detskej izbe nemali chýbať, ako vybrať také, ktoré deti zabavia naozaj dlho a nebudú len zbytočne zaberať priestor a koľko ich dieťa skutočne potrebuje?

 

toyeto hracky predeti tvorive zdrave zaujimave 3

 

Začali ste už s predvianočným upratovaním alebo sa zamýšľate nad výberom darčekov pre deti? Tak to ste sa veľmi pravdepodobne aspoň na chvíľu opäť zaoberali myšlienkou, koľko hračiek deti naozaj potrebujú. Hračkárstvo TOYETO sa dlhodobo riadi filozofiou, že deti nepotrebujú veľa hračiek, postačí, ak budú mať tie správne. S týmto tvrdením súhlasí aj psychologička PhDr. Eva Reichelová, Csc., ktorá hovorí: „Deti majú často príliš veľa hračiek, no skutočne ich zaujmú len tie, s ktorými sa schuti zahrajú. To, s čím sa deti budú hrať, si vedia vybrať samy, siahajú totiž po hračkách, ktoré korešpondujú s ich vnútornými potrebami.“ Týmito pravidlami sa potom riaďte pri kupovaní nových hračiek. Zamyslite sa, ktoré typy hračiek deti naozaj bavia, vyberajte hračky, ktoré sa dajú využiť aj viacerými spôsobmi a namiesto viacerých lacných no menej kvalitných hračiek zvoľte nadčasovú kvalitu.

 

toyeto hracky predeti tvorive zdrave zaujimave 1

 

Ktoré hračky sú však tie správne? Eva Reichelová ponúka niekoľko typov hračiek, ktoré zo psychologického hľadiska pomáhajú napĺňať detské potreby. K tomuto základnému „balíčku“ hračiek, patria hračky ako domček pre bábiky s postavičkami symbolizujúcimi rodinu, bábiku - bábätko s nočníkom, zvieratká, autíčka, magické postavy ako ježibabu či čerta, telefón, lekársky kufrík, sadu pomôcok na maľovanie, ale aj pištoľ či dve sady vojačikov alebo rytierov. Pri hračkách podľa nej netreba robiť rozdiely medzi chlapčenskými a dievčenskými hračkami, všetky hračky podľa jej slov projektujú detské potreby. Ak napríklad chlapci nemajú k dispozícii bábiku, do hry s ktorou by preniesli potrebu starostlivosti o niekoho, tieto pocity prenášajú do hry s inými hračkami, napríklad autíčkami, o ktoré sa starajú ako o bábätká.

Koľko hračiek v detskej izbe?

Vráťme sa však k pôvodnej otázke, čo v prípade, ak je detská izba plná hračiek, ktoré už nemáte kam dávať? Prvým krokom bude veľké upratovanie, pri ktorom si vytriedite hračky, ktoré sú pokazené a súce na vyhodenie, hračky, ktoré môžete podarovať niekomu známemu či na charitatívne účely a hračky, s ktorými sa deti stále aktívne hrajú. Vzbudiť záujem dieťaťa sa často podarí aj reorganizáciou hračiek v detskej izbe – vystriedaním hračiek uložených na poličkách sa novému záujmu potešia aj „zabudnuté“ hračky. Mnoho rodičov tiež volí taktiku nepoužívané hračky na nejaký čas zbaliť a odniesť z detskej izby a po čase ich deťom priniesť. Hračky tak dostanú novú šancu zaujať.

 

toyeto hracky predeti tvorive zdrave zaujimave 2

 

Kam hračky nepatria?

Už od malička učte svoje deti, že každá hračka má svoje miesto a vyzvite ich, aby po skončení hry po sebe hračky odložili (mladším deťom pri tom, samozrejme, pomôžte). Výnimku môžu tvoriť väčšie hry a hračky, stavba ktorých deťom zabrala určitý čas, napríklad veľké stavebnice, dbajte však na to, aby ich umiestnenie nezavadzalo im. K poriadku v detskej izbe môžu pomôcť aj hračkovaky, ktoré efektívne uskladnia väčšie množstvo hračiek.

Hračky skladujte na miestach na to určených – skrinky, poličky či odkladacie boxy. Množstvo plyšových hračiek v posteli tiež nie je ideálnym riešením. Deťom nepomôžu usnúť skôr, práve naopak. Hračky by ste vo väčšej miere nemali skladovať ani mimo detskej izby. V obývačke či kuchyni hračky zavadzajú a môžu tam deti rozptyľovať pri iných činnostiach, napr. pri jedení. Zároveň tak vysielate nesprávny signál o tom, že veci môžu nechávať kdekoľvek v byte.

Viac informácií: www.toyeto.sk