detska izba postel 1 uvod

Máme tu nový školský rok a možno ste sa zamysleli nad priestorom a účelnosťou detskej izby pre vašich školákov. Rozmery a priestor izby sú dané, interiérovým vybavením však môžeme dispozíciu izby veľmi vhodne doplniť alebo skorigovať.

 

detska izba postel 1

 

Posteľ, pracovný stôl a stolička sú trojica najdôležitejších súčastí nábytku pre školáka. Podľa veku dieťaťa potom môžeme riešiť koľko priestoru je dobré nechať na voľné hranie v izbe, a aký úložný priestor a v akej forme je vhodné mať k dispozícii.

Stolička a stôl

Pre menšie deti sa odporúča výškovo nastaviteľné sedadlo a opora pre nohy. Tá môže byť riešená obručou na stoličke alebo podstavcom, na ktorý si dieťa nohy vyloží. Nohy by sa o zem mali opierať o celú dĺžku chodidla, nie len špičkami a uhol zalomenia nôh od kolien by mal byť 90 stupňov. Čo sa týka sedenia, malo by byť pohodlné ale nie príliš mäkké ani tvrdé, napríklad drevo bez podložky.

 

detska izba stolik 2

 

Praktické je pred kúpou vyskúšať si rôzne druhy stoličiek a až potom kupovať. Stôl je možné riešiť tiež výškovo nastaviteľný. Pre menšie deti sa odporúča naklápacia doska, s praktickou vodorovnou časťou, kde sú uložené pracovné pomôcky.

 

detska izba stolik 1

 

Posteľ

Miesto na spanie je oddychovým priestorom, ale aj súkromným útočiskom a pohodlnou oázou. Dobrý spánok je dôležitý pre všetkých, u detí je spánok a načerpanie novej energie predpokladom ich zdravého fungovania a vitality. Menšie postele pre škôlkarov sa v čase ich postupu do školských lavíc menia za väčšie.

 

detska izba postel 3

 

Pokiaľ nie ste obmedzení priestorom, voľte automaticky "dospelácku" verziu postele s dĺžkou 200 cm. Šírka postele by mala byť minimálne 90 centimetrov, ale čím širšia je spacia plocha, tým pohodlnejšie sa dieťa vyspí. Zároveň mu posteľ môže počas dňa slúžiť ako plocha na relax, hranie či čítanie. Výber vhodného matracu je rovnako dôležitý. Téma výberu matracov je však natoľko obsiahla, že si o nej budeme písať v samostatnom článku.

Menšia izba

Dnes už výrobcovia myslia aj na tých, ktorý sú priestorovo limitovaní. Kombinácia postele, pracovného stolíka a úložného priestoru sa vyskytuje v jedinečných nábytkových solitéroch. Posteľ s bočnými zábranami na vyvýšenom mieste je dostupná po rebríku alebo stabilných schodíkoch. V jej dolnej časti sa nachádza stolík a pod posteľou úložné priestory, často aj voľný priestor na hranie alebo sedačka.

 

detska izba postel 2

 

Okrem toho, že kombinované postele sú praktické, vyrábajú sa pre deti v lákavých formách. Zámok pre princezné, vesmírna raketa či záhradný domček, áno, aj takéto vedia byť postele a stolíky pre naše ratolesti.

Praktickosť a funkčnosť jednotlivých nábytkov je dôležitá, ale vždy s dieťaťom komunikujte o jeho predstavách, a dovoľte mu, aby si vybralo do svojej izby niečo úplne samo. Doplnky, výber farby stien, tapiet alebo koberca sú rovnako dôležité a dokážu priestor detskej izby príjemne zútulniť.

Pripravila: Petra Adamcová