vejo nabytok detska izba studentska priestor napady inspiracie 5 uvod

 

Či už čakáte prírastok do rodiny, plánujete deťom zatraktívniť interiér alebo sa z vašich školákov stávajú tínedžeri, zrejme stojíte pred otázkou, ako správne vynoviť a zariadiť detskú izbu? Určite by mala byť pekná, kreatívna, praktická, nepreplnená a mala by poskytovať zázemie pre všetky aktivity, ktorým sa vaše deti venujú.

 

vejo nabytok detska izba studentska priestor napady inspiracie 5

 

Kde začať?

Predtým, ako sa pustíte do zonácie detskej izby, výberu farieb, doplnkov a špecifikácie nábytku, je dobré spísať si, čo od nového útočiska očakávajú deti, a čo vy. Dôležitými atribútmi modernej detskej izby sú:

  • BEZPEČNOSŤ – nábytok bez ostrých hrán a rohov, bez hranatých úchytiek a s minimom skla
  • ÚTULNOSŤ – pre deti je dôležité príjemné prostredia, kam sa rady vracajú a kde dobre spia
  • PRIESTRANNOSŤ – čo najviac priestoru pre pohyb a aktivity
  • DOSTATOK SVETLA – aby deti mohli kresliť, písať, čítať, modelovať a tvoriť
  • FUNKČNOSŤ – deti potrebujú veľa odkladacieho priestoru
  • KREATIVITA – nápaditý a originálny nábytok podporuje fantáziu a tvorivosť

Samozrejme, rovnako, ako dospelí, aj deti sú veľkými individualitami s rôznymi nárokmi a záľubami. Preto pre niektoré môže byť dôležitejšia vzdušnosť a voľný priestor pre pohyb, pre iné zase rozmanitosť hračiek a množstvo úložných boxov.

 

vejo nabytok detska izba studentska priestor napady inspiracie 2

vejo nabytok detska izba studentska priestor napady inspiracie 1

 

Detská izba ako splnený sen

Už od 3 rokov sa výrazne formujú charakterové vlastnosti detí a prejavujú sa aj ich prvé záujmy. Kým tento vek dosiahnu, ich osobnosť ovplyvňujú najmä podvedomé impulzy a okolité podnety. Jedným z nich je aj kreatívny nábytok a interiér detskej izby.

Keďže u detí je dynamika vnútorného vývoja veľmi rýchla a často sa menia ich priority, je potrebné uvedomiť si, že detská izba a jej vzhľad budú na tom rovnako. Ak ju zariaďujete pred narodením dieťatka, používajte skôr pastelové tóny hrejivých farieb a jednoduchý, čistý dizajn. Ak bude slúžiť deťom vo vyššom veku, zapojte ich do projektovania. Ich predstavy o vlastnej izbe sú veľmi dôležité. Porozprávajte sa s nimi, aké sú ich obľúbené farby, prípadne grafické motívy, čo by v izbe najradšej robili a z čoho majú radosť. Okrem toho, že Vám uľahčia výber nábytku, umocníte v nich pocit, že sú rešpektovanými členmi rodiny a že v živote si dokážu plniť sny.

 

vejo nabytok detska izba studentska priestor napady inspiracie 3

 

Oddych, zábava, práca i šport

Nábytok v detskej izbe by mal byť tvarovo, rozmiestnením a funkčnosťou prispôsobený všetkým aktivitám, ktoré deti vykonávajú. Pamätajte na najdôležitejšie z nich:

  • SPÁNOK
  • HRY
  • UČENIE
  • STRETNUTIA S PRIATEĽMI
  • KONÍČKY
  • RELAX

Ak budete na tieto činnosti prihliadať, sami prídete na to, že je dobré rozdeliť detskú izbu do troch zón:

  • ODDYCHOVÁ ZÓNA – pre spánok a relax
  • ZÁBAVNÁ ZÓNA – pre hry, kamarátske posedenia a koníčky
  • PRACOVNÁ ZÓNA – pre učenie alebo remeselné hobby

Pri pohybovo nadaných a mimoriadne aktívnych deťoch môžete do izby doplniť aj štvrtú - športovú zónu. Ak to však priestor neumožňuje, zbytočne ho neprepĺňajte. Deti milujú voľnosť a priestrannosť.

 

vejo nabytok detska izba studentska priestor napady inspiracie 10

 

Hrejivý nábytok z prírody

Ďalšou dilemou je výber farby. Ako sme spomínali, k deťom sa hodia hrejivé a prírodné tóny, nie studené a extravagantné. Dôležité je príjemne ich zladiť. Príliš sýte odtiene môžu u detí vyvolať podráždenosť, nesústredenosť alebo nepokoj.

Ak preferujete čistý dizajn nábytku, potom je ideálne skombinovať bielu farbu so svetlým drevom (breza, buk, jedľa, javor, lipa, jaseň), alebo s o niečo kontrastnejším tmavým drevom (čerešňa, dub, mahagón, smrekovec či pagaštan). Aktuálnym hitom je farebná štruktúra prírodného dreva na dvierkach a čelách nábytku. Dá sa dosiahnuť použitím farbených dýh, alebo lisovaných dekorov.

 

vejo nabytok detska izba studentska priestor napady inspiracie 6

 vejo nabytok detska izba studentska priestor napady inspiracie 11

 

Nábytok na mieru, čo rastie s deťmi

Keď máte jasno vo farbách, nasleduje výber nábytku. Čo všetko je súčasťou modernej detskej izby?

Posteľ je základným útočiskom a dominantou každej detskej izby. Pre najmenších je hniezdom. Deti lákajú najmä lezecké postele s horným spaním. Kým pred rokmi boli trendom poschodové postele s rebríkmi, v súčasnosti sa používajú skôr kreatívne a oveľa bezpečnejšie schody, ktoré často slúžia aj ako otvorené alebo uzavreté odkladacie boxy s veľkou mierou variability.

Postele, stoličky a stoly v detskej izbe nemusíte meniť pravidelne. Môžu rásť spolu s drobcami. Moderné technológie a prepracovaný nábytok na mieru to umožňujú. Stačí navštíviť show room niektorého z progresívnych domácich výrobcov nábytku a dozviete sa, ako taký nábytok vzniká a aké rôzne funkcionality deťom ponúka.

 

vejo nabytok detska izba studentska priestor napady inspiracie 8

 

Je lacný nábytok naozaj lacný?

Pri výbere nábytku do detskej izby hrá dôležitú rolu aj cena. Lacnejším riešením je štandardný sektorový nábytok, ale jeho kvalita a trvácnosť nie sú oslnivé. Navyše ste takmer vždy nútení kúpiť celé zostavy, ktoré nekorešpondujú s potrebami detí a s priestorom. Preto je rozumnejším riešením kvalitný a inteligentný nábytok na mieru.

Prvotná vyššia investícia do takéhoto nábytku sa Vám rokmi určite vyplatí. Štandardný nábytok z pásovej výroby budete vymieňať a opravovať oveľa častejšie, ako kvalitné zariadenie vyrobené ručne a na kľúč. V konečnom dôsledku tak postupne miniete neporovnateľne viac peňazí. Aktuálne sa môžete zapojiť aj do súťaže o nábytok na mieru do detskej izby od značky Vejo v hodnote až 3.000 €.

Viac informácií: www.vejonabytok.sk