Na Slovensku vzniká čoraz viac jedinečných priestorov, ktorými sa spoločnosti snažia svojim zamestnancom spríjemniť čas v práci. Jedným z miest, na ktoré netrpezlivo čakajú milovníci dizajnu a architektúry, ale aj firmy, je Pradiareň 1900, ktorá vzniká na mieste bývalej cvernovej továrne na začiatku bratislavského Ružinova.

 

jjjj

Nové námestie ponúkne skvelé miesto pre oddych aj spoločenské akcie. Zdroj: YIT Slovakia, Pictown

 

Sedí sa vám lepšie za stolom alebo v kresle? Zatvárate sa pri telefonovaní v sklade alebo chodíte po chodbách? Firmy v zahraničí čoraz častejšie fungujú ako co-workingové spoločnosti. Zamestnanci nemajú svoje miesta, s počítačom si sadnú k niektorému z pripravených stolov, na pohovku, do hojdacej siete alebo len tak na vankúš na podlahe. Takéto prostredie pomáha zamestnancom vyrovnať sa so stresom a zvyšuje ich schopnosť vyriešiť každodenné problémy efektívnejšie. Navyše stimuluje aj ich kreativitu. Priestory, ktoré nebudú firmy obmedzovať v tom, ako si ich zariadia, sľubuje aj projekt Pradiareň 1900, ktorú rekonštruuje developerská spoločnosť YIT. Dokončená má byť v roku 2020 a poskytne približne 12-tisíc štvorcových metrov administratívneho priestoru a viac ako 3-tisíc štvorcových metrov retailu.

 

jkkkk

Nezameniteľná atmosféra pri historickej budove Pradiareň 1900. Zdroj: YIT Slovakia, Pictown


Pracujte na dobrej adrese
Už od začiatku sme si Pradiareň predstavovali ako priestor pre firmy, ktoré majú potenciál a chcú sa voči konkurencii odlíšiť, a to nielen smerom k zákazníkom, ale aj v schopnosti ukázať sa ako atraktívny zamestnávateľ a pritiahnuť tie správne talenty, ktoré rozhodujú o ich úspechu. Prvé podpísané zmluvy aj ďalšie prebiehajúce rokovania sú dôkazom, že spojenie industriálnej histórie a moderných technológií priťahuje práve takýchto nájomcov,vysvetľuje Milan Murcko, generálny riaditeľ YIT Slovakia, developera, ktorý Pradiareň 1900 rekonštruuje. Priestory umožnia členiť kancelárie tak, aby okrem pracovných stolov a kójí mohli vzniknúť aj kreatívne „oázy“, ktoré stimulujú kreativitu ľudí. Vysoké stropy umožnia firmám zariadiť si kancelárie aj na viacerých úrovniach. Štandardná výška v kanceláriách sú 3 metre, priestory v Pradiarni však dosahujú až do 4,8 metra.

 

SHOWROOM

 Pôvodné liatinové stĺpy, veľké okná a svetlá výška priestoru predstavujú industriálne dedičstvo budovy. Zdroj: YIT Slovakia, Studio Perspektiv

 

Zdravá práca v zdravej budove
Moderné kancelárske budovy sú plné technologických „vychytávok“. V zahraničí vznikajú budovy, ktoré merajú kvalitu ovzdušia alebo využívajú zelenú energiu. „Pri zariaďovaní využijeme najnovšie energeticky úsporné technológie v súlade s výsledkami štúdií o moderných kanceláriách. Vďaka tomu Pradiareň 1900 získa medzinárodný certifikát BREEAM,“ hovorí Milan Murcko a upresňuje, že v Pradiarni 1900 navrhli chladiaci systém, moderný požiarny systém aj zvlhčovanie vzduchu. Technológie pritom industriálnemu prostrediu neuberú na šarme. „Kancelárie v Pradiarni 1900 budú veľmi atypické, s prvkami ako storočné liatinové stĺpy, klenbové oblúky či štvormetrové okná,“ dodáva.

 

sss

Showroom ukazuje možnosti riešenia interiéru aj s mezanínom. Zdroj: YIT Slovakia

 

Priestor (n)a šport
Čoraz viac spoločností dbá o spokojnosť svojich ľudí, napríklad im pomáha žiť zdravým životným štýlom. Budujú fitness centrá alebo šatne a sprchy pre tých, ktorí chodia do práce na bicykli. Takúto možnosť ponúka aj Pradiareň 1900. „Cyklotrasa z Košickej a Páričkovej ulice, ako aj parkovisko pre bicykle a šatne so sprchami pre cyklistov, podčiarkujú možnosti pre zdravý a vyvážený životný štýl,“ vysvetľuje Stanislava Paulíková, projektová manažérka YIT Slovakia. Firmy, ktoré sa do Pradiarne 1900 nasťahujú, tak nemusia ukrajovať zo svojich priestorov, keďže tento mimoriadny komfort poskytuje rovno budova. Obnovená Pradiareň 1900 bude navyše súčasťou novej štvrte ZWIRN, kde vznikne námestie, rezidenčná časť, obchodné priestory a oddychové zóny. Zamestnanci tak budú mať veľa možností, kam zájsť na obed, cez prestávku alebo na nákupy po práci. Štvrť ponúkne aj priestor na stretnutia s kolegami, pracovné aj nepracovné.

 

aaa

Pradiareň 1900 je jedna z mála zachovaných industriálnych pamiatok Bratislavy. Zdroj: YIT Slovakia

 

 

Adresa budovy: Svätoplukova, Bratislava – Ružinov
Investor: YIT Slovakia

Viac informácií nájdete na: www.yit.sk/pradiaren

 

Prečítajte si tiež: 

Príprava záhrady a okolia domu po zime

priprava zahrady na jar po zime trendy 2020 jar2020 byvanieKKLL