svadba 5 uvod tradicie zvyky nevesta zenich spolu

Svadba je vyvrcholením lásky dvoch ľudí, ktorí sa rozhodli v ďalšom živote kráčať spoločne. Dnes už svadba nie je štandardom, veľa párov spokojne spolu žije bez tohto aktu. Avšak, ak sa pre svadbu ako oficiálne spečatenie vášho zväzku rozhodnete, vedzte, že svadba je udalosť, na ktorú budete s nostalgiou spomínať aj po rokoch. A aká by mala tá správna svadba byť? Mala byť predovšetkým podľa predstáv nevesty a ženícha, nemala by snúbencov stresovať a užiť by si ju mali všetci zúčastnení.

 

svadba 5 tradicie zvyky nevesta zenich spolu

 

Nevesta svoje svadobné predstavy a nápady preberá so svojou mamou, starou mamou, kamarátkami, prípadne svadobnou koordinátorkou. Každá prispeje svojimi zážitkami, spomienkami a návrhmi, aké boli svadby kedysi a čo by určite na svadbe nemalo chýbať. Tak sa poďme pozrieť na tradície a svadobné zvyky, niektoré klasické, niektoré úsmevné a bez niektorých si mnohí svadbu nevedia predstaviť aj dnes.

 

svadba 4 tradicie zvyky nevesta zenich spolu

 

Asi najznámejšou a najviac dodržiavanou tradíciou je imidž nevesty. Hovorí sa, že každá nevesta by mala mať v deň svadby na sebe niečo nové, niečo staré, niečo požičané a niečo modré. Nové preto, lebo ide o symbol nového života a nového začiatku. Nevesty si radi zaobstarávajú nové doplnky, ktorými môže byť unikátna spodná bielizeň, pančušky alebo svadobné ozdoby do vlasov či náušnice.

 

svadba 7 tradicie zvyky nevesta zenich spolu

 

Starými vecami sa uctievajú rodinné tradície a sú akceptovaním rady starších a skúsenejších. Starou vecou môže byť rodinný šperk, ktorý má svoju tradíciu, ale za "starý" môže byť považovaný aj snubný prsteň nevesty. Modrá symbolizuje čistotu a vernosť. Vzhľadom na to, že nevesty volia pre svoj veľký deň šaty svetlej farby, bielej, krémovej alebo slonovinovej, modrý doplnok by mal byť nenápadný, aby nenarúšal celkový dojem. Modré doplnky môžu mať napríklad podväzky, spodná bielizeň alebo kamienok v niektorom zo šperkov. Požičané je symbolom priateľstva a dôvery. Tradícia hovorí, že požičané by sa malo vždy aj vrátiť. Tu spĺňajú predpoklady svadobné šaty, ktoré si nevesta vyberá v niektorom zo svadobných salónov. Ak sa nevesta rozhodne pre šaty nové, požičať by si mala vec od svojej dobrej priateľky, dôverníčky, alebo konkrétnej osoby, ktorá má pekný a harmonický život, aby sa šťastie a harmónia preniesli aj na nevestu a jej budúceho manžela.

 

svadba 8 tradicie zvyky nevesta zenich spolu

 

Počas svadobného obradu, či už ide o sobáš civilný alebo kresťanský je možné požiadať oddávajúceho, aby dal priestor snúbencom na prednesenie svadobného sľubu, ktorého autorom je každý zo snúbencov. Tento zvyk je obľúbený najmä v USA, ale často ide o veľmi pekné vyjadrenia lásky a vzájomnej spolupatričnosti, tak prečo nie.

 

svadba 6 tradicie zvyky nevesta zenich spolu

 

Film, ktorý sa končí svadbou hlavných hrdinov, sa nezaobíde bez scény, kedy nevesta otočená chrbtom k ostatným slobodným dámam hádže svoju kyticu. Tá šťastná, ktorá ju chytí, by sa mala do roka vydávať. Vo veselých videách na internete je možné vidieť aj reálne svadby, kde sa slobodné slečny o kyticu naťahujú, bijú a výnimkou nie sú ani natrhnuté šaty a rozstrapatené nóbl účesy. U nás si nevesty svoje kytice nechávajú častejšie vysušiť na pamiatku a na miesto kvetov hádžu alebo darujú nádejnej budúcej neveste svoj podväzok alebo zmenšenú kópiu svadobnej kytice. S kyticou je spätá aj tradícia, že svojej neveste ju vyberá jej budúci manžel a vidieť by ju mala až vtedy, keď prvý krát vo svadobný deň uvidí ženích nevestu vo svadobných šatách.

 

svadba 2 tradicie zvyky nevesta zenich spolu

 

Priamo po príchode na hostinu mladomanželia zametajú spoločne rozbitý tanier, ktorý im je niekoľkokrát znovu rozsypaný alebo rozkopnutý. Tu preukazujú, ako sa spoločne budú vedieť postaviť problémom a prekonať ich. Pri slávnostnom stole nasleduje prípitok, ktorý prednesie otec nevesty. Mladomanželia následne konzumujú polievku so spoločného taniera. Môžu sa navzájom kŕmiť a výsledok ich snaženia hovorí o tom, že v budúcnosti budú denne spolupracovať a rovnakou mierou sa starať o rodinu a domácnosť. Záverečným spoločným úkonom počas hostiny je krájanie torty. Nôž by mala v rukách pevne držať nevesta a ženích by mal jej ruku prekrývať, čím jej vyjadruje podporu a ochranu.

 

svadba 1 tradicie zvyky nevesta zenich spolu

 

Dnes sa svadba nezriedka končí práve hostinou. Ak však pokračujú svadobčania v ďalšej zábave, nemôže sa obísť prvý manželský tanec novomanželov, ktorí sa následne vystriedajú s rodičmi a svokrovcami. V súčasnosti si mladomanželia na prvý tanec volia svoju obľúbenú pieseň. Zábavu počas večera spestrujú rôzne zábavné aktivity a hry, kvízy pre mladomanželov, hľadanie manželky manželom so zviazanými očami podľa tvaru chodidla alebo lýtka, polnočné odčepčovanie nevesty a mnohé ďalšie aktivity.

 

svadba 3 tradicie zvyky nevesta zenich spolu

 

Či sa rozhodnete pre tradičnú svadbu so všetkými zvyklosťami a tradíciami, alebo sa vezmete v kruhu najbližších a po slávnostnom obede odletíte na dovolenku do exotiky, je plne a absolútne na vašom rozhodnutí. Dajte na svoje srdce. Najdôležitejšie je, že si beriete svoju "polovičku" z lásky a presvedčenia.

Text: Petra Adamcová

 

 

Prečítajte si tiež: 

Hotový byt alebo radšej holobyt?

parkety byvanie stary byrzPEREX