svadba prstene uvod 11

 

 

Premýšľate o svadbe alebo ju už plánujete? Veľmi dôležitou súčasťou svadobného obradu je výmena prsteňov, ktorými si snúbenci preukazujú, že budú životom kráčať spoločne. Kruh predstavuje symbol nekonečna, v prípade prsteňov je to symbol nekonečnej lásky, oddanosti a vernosti.

 

svadba prstene 1

 

Tradícia výmeny prsteňov siaha až do staroveku, kedy sa snúbenci obdarovávali prsteňmi z rastlín, dreva, bronzu i železa. Postupom času sa začali prstene vyzdobovať a okrem znaku, že žena patrí mužovi a muž žene, boli aj ozdobou a šperkom.

Dnes tak ako všetko, aj prstene podliehajú módnym trendom a štýlom. Napriek tomu je podstatné, aby sa prstene páčili predovšetkým neveste a ženíchovi. Predpokladá sa, že prsteň budú manželia nosiť na prste nepretržite, takže by mal byť zlúčiteľný s rôznymi druhmi outfitov, a v rôznych životných situáciách.

 

svadba prstene

 

Pri výbere prsteňa ide aj o vzájomné preukázanie vkusu partnerov. I keď dnes už prsteň nemusí byť rovnaký pre muža i ženu, ale mal by mať rovnaký štýl. Dôležité je stanoviť si finančnú čiastku, ktorú máme určenú na kúpu prsteňa a podľa nej vyberať.


Klasikou sú zlaté obrúčky, ktoré patria do stredne náročnej finančnej kategórie. Prednosti zlata sú v jeho trvanlivosti a odolnosti voči vonkajšiemu poškodeniu. Cenové relácie zlatých obrúčok sa pohybujú aj podľa podielu čistého zlata v kove, inak povedané podľa rýdzosti. Zlaté obrúčky sa vyrábajú štandardne zo 14 karátového zlata a na vyžiadanie aj z 18 karátového zlata. Výhodou zlata sú farebné variácie v klasickej zlato - žltej, bielej alebo ružovej. Jednotlivé farby sa dajú kombinovať, alebo môže ísť o čisté farebné línie len z jednej farby zlata.

 

svadba prstene 3

 

Pri stanovení nižšej čiastky rozpočtu na prstene je vhodným materiálom na obrúčky striebro, ródiované striebro, chirurgická oceľ alebo titán. Pri strieborných obrúčkach treba byť opatrnejší pri manipulácií s prsteňom, lebo striebro ako mäkší kov sa môže deformovať. Oxidácia striebra - jeho sčernanie sa dá ľahko vyčistiť špeciálne určenými prípravkami.

Chirurgická oceľ je druh nehrdzavejúcej ocele, ktorá je odolná voči poškriabaniu. Obrúčky z chirurgickej ocele sú hmotnostne ťažšie ako zlaté alebo strieborné šperky, sú však na nerozoznanie od drahých kovov. Povrchová úprava obrúčok z tohto kovu maximálne vyhladzuje ich povrch, takže sú lesklé, vyhladené a zvoliť si môžete aj farbu ocele, ktorá môže byť štandardná strieborno - biela, ale aj modrá, žltá a červená. A veľkým bonusom týchto obrúčok je finančná dostupnosť.

 

svadba prstene 2

 

Titánové obrúčky sú trendom tohto storočia. Sú ľahšie ako chirurgická oceľ, odolávajú poškodeniu a deformáciám a sú hypoalergénne, bez prímesí niklu. Ideálna voľba pre snúbencov, ktorí nechcú investovať do zlatých prsteňov, ale chcú niečo, čo sa zlatu vzhľadom i úžitkovým komfortom čo najviac podobá.

Luxusným a cenovo najdrahším materiálom na výrobu obrúčok je platina. Je vzácnym kovom, ktorý sa na výrobu obrúčok využíva takmer v plnej rýdzosti. Vydrží bez poškodení, nekoroduje, nedeformuje sa, je nadčasová. Jej navonok chladný vzhľad sa zjemňuje vkladaním vzácnych kameňov, rytím alebo zdrsneným povrchom.

 

svadba prstene 5

 

Všetky druhy obrúčok, ale predovšetkým tie zo zlata, platiny alebo titánu sa dajú zdobiť a kombinovať podľa predstáv nevesty a ženícha alebo podľa fantázie klenotníka. Na dozdobovanie obrúčok sa najčastejšie využívajú zirkóny a vzácne diamanty. Na prvý pohľad rozdiel medzi kamienkami nie je viditeľný. Treba si ale uvedomiť, že diamant sa bude na prsteni ligotať neobmedzene lebo ide o prírodný kameň. Zirkón svoj jas stráca rokmi. Všetko je ale samozrejme otázkou priorít.

Dôležitým rozhodnutím budúcich manželov je voľba, či budú mať rovnaké alebo rozdielne obrúčky. Dnes už to v zlatníctvach a klenotníctvach nie je len trend, ale takmer nevyhnutnosť, mať dámsku a pánsku verziu obrúčky. Tie vyzerajú na prvý pohľad ako pár, s tým, že dámsky prsteň je viac zdobený, pánsky môže mať strohejší štýl, menej brúsení alebo drahých kameňov. Vychytávkou sú obrúčky s vyrytým obrázkom alebo kameňmi vykladaným obrazcom, ktorý je kompletný po priložení oboch prsteňov k sebe.

 

svadba prstene 4

 

Výber prsteňov si dôkladne zvážte, budete ho nosiť v ideálnom prípade celý život. Nezabudnite na gravírovanie z vnútornej strany prsteňov, ktoré vám budú navždy pripomínať váš svadobný deň.

Text: Petra Adamcová
Foto: Pixabay

 

Prečítajte si tiež:

Oslava lásky                                                                        Dokonalo až pred oltár - plánovanie svadby

valentin 2                   top trendy wedding svadba1