drew coffman llWjwo200fo unsplashPEREX

Plánovanie svadby a ani samotné zorganizovanie svadby nie je jednoduchá záležitosť. Ak ste už svoj termín svadby oznámili rodičom, môžete začať svoju svadbu pripravovať. A čo vás všetko čaká rok po zásnubách? Pripravte si pero, papier alebo si stiahnite aplikáciu vo svojom telefóne – začíname plánovať.

 

top trendy wedding svadba Foto: corinthia

Rozhodnite sa, či chcete civilný alebo cirkevný sobáš, stanovte si maximálny rozpočet svadby a tak isto si premyslite, koľko hostí na svoju svadbu pozvete. Podľa toho si určite v akom duchu sa svadobný deň ponesie. Určte si svadobný štýl alebo minimálne odtiene svadobnej výzdoby stolov. Dohodnite sa s partnerom, či budete uzatvárať predmanželskú zmluvu. Ak sa s partnerom zhodnete v týchto základných záležitostiach, ďalej to pôjde omnoho ľahšie.

Čo zariadiť, ako prvé

Pripravte si zoznam miest na obrad, hostinu a párty. Ak máte miesto už dávno vysnívané, tak je potrebné, čo najskôr miesto rezervovať. Zarezervujte aj termín v kostole, alebo na príslušnej matrike. Ak ste sa rozhodli pre cirkevný sobáš, dohodnite si predmanželskú náuku. Pri rezervácií hostiny budete musieť nahlásiť počet hostí – stanovte si s partnerom maximum, ktoré neprekročíte.

Rok pred svadbou je potrebné premýšľať nad výberom a rezerváciou dobrých profesionálov – od fotografa a kameramana, po hudobníkov a dodávateľov občerstvenia a kvetinových dekorácií. Oslovte svojich priateľov a známych a vyberte si svedkov a družičky. Zaistite si svojho oddávajúceho. Ak sa vaši rodičia navzájom nepoznajú, je ten správny čas ich zoznámiť.

top trendy byvanie wedding svadba Foto: corinthia

Po základoch, hor sa ďalej!

Myslite hlavne na svojich hostí. Nájdite im vhodné ubytovanie a zaistite im dopravu na svadobný deň. Ak máte ubytovanie a dopravu pre svojich hostí zabezpečenú, rozošlite predbežné svadobné oznámenia. Dnes už je rozšíreným trendom poslať svadobné pozvánky do e-mailovej schránky. Na premýšľanie bolo dostatok času, teraz musíte volať, rezervovať a dohodnúť sa s tými správnymi ľuďmi. Najmite a zarezervujte si fotografa a kameramana. Najmite hudobníkov na obrad a kapelu, alebo DJ na párty, nechajte si poradiť s výberom svadobného playlistu. Vytvorte podrobný časový plán na svadobný deň a vlastný program. Ak plánujete polnočný tanec, vyberte si šaty alebo kroj a prípadne si zaistite folklórny súbor. Nezabudnite na cateringovú spoločnosť a dodávateľov kvetinových dekorácií. Zaistite prenájom vecí - stoličky, stoly, osvetlenie, dekorácie. Vyberte jednotný štýl na svadobné pozvánky a oznámenia, na menu. Kontaktujte všetkých dodávateľov, kaderníka a vizážistu a potvrďte s nimi dátum, čas a miesto.

Svadobne a dokonalo

Začnite s inšpiráciou na svadobné šaty. Objednajte svadobné obrúčky, pokiaľ ste sa rozhodli pre zložitejší dizajn a výrobu na mieru, dodacia doba je 4-6 týždňov. Vyberte šaty a doplnky pre družičky. Vyberte oblek aj doplnky pre ženícha (topánky a manžetové gombíky), kyticu pre nevestu, družičky a maminky a kvety svadobným hosťom na stoly. Preskúmajte rôzne štýly svadobných účesov a líčenia. Objednajte kaderníčku a vizážistu na svadobný deň. Vyskúšajte si svadobné šaty s topánkami a pokiaľ to bude potrebné, nechajte si ich upraviť. Mesiac pred svadbou si naposledy vyskúšajte svadobné šaty s topánkami, spodným prádlom a všetkými doplnkami. Pred vašim vysnívaným dňom pošlite inštrukcie rodičom, nezabudnite na výslužku pre svojich hostí. Pripravte si spoločné ďakovné listy za svadobné dary.

 

top trendy wedding svadba1Foto:  Alvin Mahmudov

 

K svadbe neodmysliteľne patrí svadobná cesta. A že ste na ňu vôbec nemysleli? Začnite ju plánovať a zarezervujte si letenky a ubytovanie na medové týždne. Verte, po náročnom roku plánovania si ju obidvaja zaslúžite.

 

Text: Petra Laclavíková