vlasy koruna krasy starostlivost zimne obdobie zeny trend 6 uvod

 

Vlasy sú korunou krásy každej ženy. Staráme sa o ne, pravidelne ich umývame, češeme, ale aj fénujeme a farbíme, čo predstavuje určitú záťaž. V lete sú vlasy vystavené vysušovaniu z nadmerného slnenia a častého pobytu vo vode, a v zime je to so záťažou vlasov rovnako náročné. Mrazy, prechody z chladu do vykúreného priestoru a naopak, nosenie čiapok, kapúc, vietor a suchý vzduch sa na celkovej vitalite i vzhľade vlasov prirodzene podpíše.

My vám prinášame tipy, vďaka ktorým svojim vlasom poskytnete vzpruhu a dodáte im zdravší vzhľad.

 

vlasy koruna krasy starostlivost zimne obdobie zeny trend 6

 Foto: Cosmopolitan

 

Zdravá strava

Výživa vlasov zvnútra je základom ich vitality. Prospešné sú pre ne predovšetkým zinok, železo, kyselina listová a omega tri mastné kyseliny. V prirodzenej strave sa ich zdroje nachádzajú v rybách, orechoch, celozrnných produktoch a v hydinovom mäse. Pokiaľ nekonzumujete viaceré z uvedených potravín, pomôcť si môžete aj výživovými prípravkami z lekárne, ktoré sú zamerané priamo na regeneráciu a dodanie vlasovej výživy. Odborníci na výživu však upozorňujú, aby ste nečakali zmenu hneď na ďalší týždeň po užívaní výživových doplnkov alebo po zmene stravy. Reálne sa prvé výsledky môžu objaviť najskôr po troch mesiacoch, takže trpezlivosť.

 

vlasy koruna krasy starostlivost zimne obdobie zeny trend 7 Čítať ďalej

 

Umývanie vlasov

Okrem vhodných šampónov, je práve zimné obdobie vhodné na použitie kondicionérov alebo vlasových masiek. Pre ženy, ktoré majú veľmi suché vlasy sa odporúča aj lyžička kvalitného mandľového, ricínového alebo avokádového oleja. Vlasom dodajú potrebnú výživu, lesk a pevnosť.

Asi sa nedozviete žiadnu novinku, keď napíšeme, že najnáchylnejšie na poškodenie sú vlasy práve vo chvíli, keď sú mokré. Drhnutie vlasov froté uterákom sa vôbec neodporúča, a podľa štatistiky špecialistov z vlasového salónu HairProfessional ho prirodzene a roky vykonáva 79 % opýtaných. Odporúča sa uterák z mikrovlákna, ktorým sa voda z vlasov opatrne vysaje. Prečesávanie sa začína od končekov a pokračuje ku korienkom. Vo všeobecnosti platí pravidlo, že v zime by sa mali vlasy kvôli vysušovaniu pokožky umývať menej často ako v lete, teda maximálne tri krát do týždňa. Ak je to však potrebné, použite suchý šampón, ktorý vlasy osvieži a dodá im zdravší vzhľad.

 

vlasy koruna krasy starostlivost zimne obdobie zeny trend 4

 

Úprava vlasov

Ak sa ponáhľate do práce alebo inam, je použitie fénu nevyhnutnosťou, použite však sérum na ochranu vlasov pri tepelnej záťaži. Skúste si ale nabudúce načasovať umývanie vlasov na čas, keď sa vám budú vlasy môcť vysušiť voľne a na vzduchu bez pomoci fénu, kulmy či vlasovej žehličky.

 

vlasy koruna krasy starostlivost zimne obdobie zeny trend 1

 

Pri výslednej úprave vlasov, dbajte aj na výber doplnkov. Copy, vrkoče či drdoly sú praktické a trendy, ale výber gumičiek, ktorými vlasy upevníme, by mal byť veľmi premyslený. Neodporúčajú sa klasické tenké gumičky, ani kovové spony, ktoré vlasy príliš upínajú a škodia tak aj pokožke hlavy. Najmenej zaťažujúce sú látkové gumičky, ktoré sa vrátili do módy z 90. rokov alebo gumičky Invisiboble, ktoré pripomínajú šnúru od starších telefónov.

 

vlasy koruna krasy starostlivost zimne obdobie zeny trend 1

 

Doprajte si aj starostlivosť od profesionálov

Vlasové končeky by sa mali zastrihávať minimálne raz za dva mesiace. Túto procedúru zverte do rúk profesionálovi, ktorý zhodnotí aktuálny stav vašich vlasov, odporučí prípadnú zmenu strihu, regeneračnú kúru alebo vhodný farebný odtieň vlasov. Ak nepatríte medzi tie šťastné ženy, ktoré si dokážu perfektne zafarbiť vlasy v domácom prostredí, tiež je dobré dopriať si kvalitné zafarbenie vlasov od profesionálov.

Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj informácií: HairProfessional, HairStylist, Elle, Cosmopolitan