jazerochina toptrendyperex

 

Akoby plávali na riečnej hladine. Kabíny rozľahlého rezortu Wonderland Resort Jiande Fuchun, postaveného v čínskej prefektúre Čchang-čou, sa vynárajú spomedzi hĺbky jedinečnej čínskej prírody. Pätica apartmánov v podobe visutých kabín pritom vznikla ako prístavba rozširujúceho sa komplexu, nachádzajúceho sa iba kúsok od starobylého mesta Meicheng..

 

Drevená konštrukcia kabín je výrazne inšpirovaná miestnymi zvykmi a kmeňmi, ktoré tu  žili niekoľko storočí, v čase vládnutia posledných dvoch dynastií Ming a Qing. Projekt riečnych kabín pritom realizovala skupina architektov z Inštitútu krajinnej architektúry a dizajnu na Čínskej akadémii umení v Čchong-čou. 

 

jazerochina toptrendy

 Foto: Aoguan Performance of Architecture

 

 

Lodné miestnosti „plávajú“ na západnom brehu jazera. Stredom apartmánu prechádza denné svetlo zo svetlíka, čo umožňuje hosťom vychutnať si pohľad na priezračne modrú oblohu nad hlavou. Terasy domov sú orientované smerom k rieke a ďalej zostávajú od seba oddelené konármi divokého porastu, ktorý prispieva k dostatku súkromia.

 

 

boat rooms toptrendy

  Foto: Aoguan Performance of Architecture

 

 

Metóda výstavby je čistá, jednoduchá a efektívna, a preto je najlepším spôsobom ochrany životného prostredia. Prvky konštrukcie boli  prefabrikované v továrni a nainštalované na mieste, ukotvené hlboko na dne rieky. Použité bolo cédrové drevo. Konštrukcia riečnych kabín má tvar lomeného oblúka, pričom ju spájajú štyri skupiny trojkrídlových oblúkových nosníkov.

 

 

 

 

Každá skupina trojkrídlových oblúkov je zdvíhaná a spojená dvomi symetrickými oblúkmi na ľavej a pravej strane. Miestnosti vyzerajú akoby opúšťali les a opierajú sa o jazero. Oblasť, v ktorej sú postavené hausbóty, sa môže popýšiť údajne najkrajšou prírodnou scenériou v Číne. O jej krásach písal koniec koncovaj Marco Polo.

 

 

jazerofunchun optrendy

  Foto: Aoguan Performance of Architecture

 

Kedysi tu žilo deväť rybárskych rodín, čím sa vytvorila jedinečná kultúra života na lodi. Päť lodných miestností sa skláňa medzi stromami a dve tretiny ich tela plávajú nad jazerom a zobrazujú elegantný dizajn. V súčasnosti je lodná miestnosť využívaná ako hotelová izba, ktorá poskytuje jedinečný životný zážitok pre všetkých hostí.