lowline xs lab new york nyc design 2019 podzemny park toptrendy

 

Zelený park v podzemí? Dnes už nič výnimočné. Moderná architektúra nesie v sebe množstvo odvážnych a ambicióznych prvkov. Dôkazom toho je aj americké laboratórium Lowline Lab situované v New Yorku.  Keďže v tomto multikultúrnom meste chýba zeleň, architekti sa posnažili o odvážny krok - vytvoriť  zeleň, ktorá kvitne pod zemou.

 

Tím architektov The Lowline v októbri roku 2015 predstavil  v experimentálnom laboratóriu  tzv. podzemné záhradníctvo a prilákali viac ako 70 000 návštevníkov. Myšlienka na vznik podzemného parku sa zrodila  v mysli architekta J. Ramseya.  Za miesto výstavby parku  zvolil nepoužívané električkové depo na Manhattane. Ako môžu rastliny kvitnúť pod zemou?

 

 

lowline lab new york nyc design 2019 podzemny park toptrendy

 Foto: AnubisAbyss/Flickr

 

Kľúčovým prvkom je systém tzv. „remote skylight“, ktorý transportuje slnečné lúče prostredníctvom zvláštnych optických vlákien. Na jednej strane blokuje ultrafialové a infračervené lúče, a zároveň  prepúšťa svetlo  pre fotosyntézu rastlín. Slnečné svetlo sa potom distribuuje do skladu cez sériu  trubíc do centrálneho distribučného bodu. Solárny prístrešok potom rozloží slnečné svetlo cez priestor, aby rastliny mohli žiť. Je to dokonalá hra so svetlom. Rastliny  a stromy v podzemí teda nepocítia, že nie sú na povrchu zeme. Architekti The Lowline chcú dokázať, že park je nielen technicky uskutočniteľný, ale bude plniť aj úlohu kultúrneho a spoločenského priestoru. 

 

 

 

 

Dlhší čas bolo laboratórium skúšobne otvorené v koncepcii  výstavy určenej na testovanie ako bude spoločnosť Lowline udržiavať zelené rastliny v podzemí. Od  roku 2015 do  2017  štúdio predstavilo túto slávnu solárnu technológiu. Laboratórium bolo otvorené pre verejnosť každý víkend. Nebolo len testovacím miestom, ale aj kultúrnym priestorom. kde sa stretávala vzdelávania chtivá mládež. Počas pracovných dní  bolo navštevované nielen dizajnérmi, ale aj deťmi, ktoré sa učili o vede, technike, umení a matematike. Lowline Lab bolo hostiteľom vzdelávacích programov a spoločenských podujatí. V tomto zámere chcú naďalej pokračovať.

 

 

lowline lab new york nyc design 2019 park pod zemou ekobyvanie toptrendy

 Foto: Garret Ziegler/Flickr

 

Plánom do roku 2021 je teda sprístupniť tento priestor turistom a vytvoriť z neho dokonalý podzemný park a atrakciu číslo jeden nielen v New Yorku, ale aj  na svete. Tím Lowline teraz hľadá „cesty“  k tomu,  ako uskutočniť svoj zámer.  Plánom je transformovať podzemný priestor na park s rastlinami, trávou a stromami  pre bežného človeka. Doteraz to bolo veľmi náročné spraviť kvôli mnohým nariadeniam mesta. Mesto totiž vyžaduje, aby boli splnené všetky kritéria  podľa zákona  a tiež sú problematické financie. Ak sa plán parku zrealizuje, tak sa stane miestnym  lákadlom pre návštevníkov z celého sveta.