pablo jendretzki xs eko rezort studia rat house new york ekobyvanie

 

Americké štúdio Jendretzki Design nedávno vytvorilo veľmi zaujímavý projekt s názvom Rat Island. Jedná sa o eko rezort nachádzajúci sa na súkromnom ostrove neďaleko New Yorku. Je súčasťou 44 ostrovov tvoriacich súostrovie tohto kozmopolitného mesta. Nezvyčajný názov projektu pochádza z miestnych legiend a príbehov, nebol ani náhodou vybraný náhodne.

 

Pôvodný názov ostrova bol Rattle Island, ktorý odkazoval na to, ako obyvatelia kedysi v minulosti hrkálkami varovali námorníkov pred skalami a nebezpečenstvom.  Táto koncepcia bola vytvorená iba z dreva a skla, z čisto prírodných materiálov, preto plasty tam budete hľadať zbytočne.

 

pablo jandretzki rat house new york ekobyvanie

 

Rezort sa  nachádza  iba pol hodiny od známeho Central Parku, čo mu zaručuje  ideálnu polohu pre budovanie luxusného útočiska pre hostí. Návštevníci sa tu môžu izolovať v prírode, bez toho, aby  sa príliš vzdialili od ruchu veľkomesta. Veľká časť strediska je navrhnutá tak, aby bola v blízkosti vody a veľké okná na každom konci kabín ponúkajú výhľad do vnútrozemia.

 

pablo jendretzki eko rezort studia rat house new york ekobyvanie

 

Tvorcovia, najmä Pablo Jendretzki z Jendretzki Design,  tiež hovorí o tom, že ostrov je eko stredisko z toho dôvodu, lebo je vybavený solárnou a veternou energiou. Dažďová voda by mala byť zbieraná do kadí, a neskôr opäť zužitkovaná ako pitná voda. Nájdete tu tiež aj spracovanie kompostu. Rezort sa snaží byť trvaloudržateľný a ekologický, šetrný k životnému prostrediu.

 

pablo jandretzki rat house new york cestovanie ekobyvanie

 

 

Jednotlivé kabíny boli prefabrikované mimo areálu, a následne inštalované v rezorte. Podobné príklady projektov možno vidieť v ekologickej Škandinávii, kde rezorty splývajú s prírodným prostredím a pobrežím. Podobné príklady možno objaviť vo Villa Flåttarna vo Švédsku a Margen Wigow Arkitektkontor v Štokholme.

 

 

Zdroj video: pablo Jendretzki.com facebook