karki karkus x hlinene omietky dizajn architektura ekobyvanie toptrendy

 

 

Je iný, ako býval. Veľtrh Coneco-Racioenergia 2019 sa od svojich predošlých vydaní tentokrát líšil výrazne odlišným zastúpením firiem. A aj na základe toho, aké bolo zastúpenie jednotlivých komodít, je možné vytušiť smer, ktorým sa stavebníctvo bude uberať v aktuálnej sezóne.

 

Zdá sa, že už aj do stavebných systémov a racionálnych riešení pre bývanie zasahujú trendy o čosi rýchlejšie, než doposiaľ. Elektromobilita sa dostala v porovnaní s vlaňajším ročníkom veľtrhu Coneco-Racioenergia do úzadia. Na jednej strane by to mohlo signalizovať odklon od ekologickej dopravy, na druhej strane to však dokazuje, že riešenia v tejto oblasti už nie sú pre Slováka neznáme a vníma ich ako jednu zo zložiek modernej mestskej infraštruktúry.

 

K jej budúcnosti sa vyjadrili prostredníctvom semestrálnych prác aj študenti Stavebnej fakulty na Technickej univerzite v Bratislave. Tí víziu komunitného života charakterizovali rozmanitými formami, ktoré zjednocovali originálne fasádne riešenia, orientácie smerom k nízkopodlažným stavbám a tvarovanie bytového súboru do viacerých blokov. Svedčí o to o tom, že názor na to, ako by malo vyzerať moderné bývanie, sa líši od niekdajšieho smerovania k metropolitnému životu v niekoľko desiatok vysokých vežiakoch, ktoré sú dnes už zastaranou víziou sídlisk budúcnosti.

 

stavebna fakulta coneco racioenergia moderny bytovy dom mesto urbanizacia ekobyvanie toptrendy

 

 

Naopak, moderné stavebníctvo zohľadňuje optické hľadisko rovnako dôkladne ako to energické. Priepustnosť svetla a zisky zo svetelného žiarenia boli leitmotivom celej prehliadky. Návštevníkov o tom presvedčili početné expozície s pergolami a tieniacou technikou, ale takisto inovácie v oblasti solárnej energie.

 

isotra riadenie tienenie pergoly tieniacie roletky screeny ekobyvanie architektura toptrendy

 

 

Stredoslovenská energetika SSE sa zapojila do programu Zelená domácnostiam a záujemcom predstavila možnosti využitia príspevkov na kúpu vlastných slnečných kolektorov. Ešte ďalej zašli technológovia v spoločnosti Terran, predstavujúci série solárnych škridiel Zenit ClimaControl. Kým špeciálna povrchová úprava ClimaControl znižuje teplotu až o 10°C a tým zabraňuje tomu, aby sa podkrovné priestory domu prehrievali, integrované solárne články zjednodušujú a urýchľujú inštaláciu solárnych kolektorov. 

 

 terran mediterran solarne skridly zenit moon mars climacontrol povrchova uprava ir ziarenie ekobyvanie toptrendy

 

 

O šetrnosti voči životnému prostrediu sa tentokrát vo veľkom hovorilo z hľadiska ekonomického, A možno aj preto prišli výrobcovia okien s okennými rámami, ktoré zvyšujú len komfort, no nie náklady na vykurovanie. Mimoriadne účinná kombinácia trojskla bola súčasťou expozície spoločnosti Slovaktual, Velux aj Internorm. Prirodzene, každý z vystavovateľov myslí na komfort užívateľa používajúceho  mobilné zariadenia a tak sa aj mobilné aplikácie a diaľkové ovládanie stávajú nevyhnutnou samozrejmosťou modernizácie, ktorou prechádza každý z etablovaných značiek na našom trhu. 

 

bilka strechy krytina odtoky stresne komponenty ekobyvanie toptrendy

 

 

V niektorých momentoch Coneco hľadelo na ekológiu a ekonomickú úsporu skrz technológiu. V iných skrz dizajn. Dlhoročná farebná stálosť bielej interiérovej farby Albapura, rozmanitosť farebných paliet na škridlách a strešných doplnkoch Bilka či variabilita náterov od Valpaintu. "Stena je vec vkusu. Ukazujeme, že dizajn a móda majú spoločného mnoho a že štýl je možné projektovať aj do interiérov," vysvetľuje pozadie atypických cortenových náterov z imitáciou hrdze Gino Spadoni, riaditeľ odbytu pre spoločnosť Valpaint. Nejedná sa však len o nátery s imitáciou hrdze. V ponuke Valpaintu, ktorý zaujal už počas Nábytku a Bývania, je možné nájsť trblietavé omietky, steny s podobou krokodílej či hadej kože alebo kamennou štruktúrou. "Slovenský trh je však konzervatívny. Môžeme pozorovať dlhotrvajúci trend smerom k betónu. No ak mám byť úprimný, celosvetovo preferovaným odtieňom v interiéroch je dnes, bez ohľadu na to, na ktorom trhu ste, odtieň ecru," uzatvára Spadoni. A o tom, že to tak naozaj je, svedčí aj prezentácia hlinených omietok Karki. 

 

karki karkus hlinene omietky dizajn architektura ekobyvanie toptrendy

 

 

A táto umiernenosť vo farebných schémach sa premieta do každej oblasti. V úspore energie na vykurovanie a hľadaní ekologických riešení nachádzajú svoje miesto aj spoločnosti ako Deltako či HT Design. Každá z nich s dlhoročnou tradíciou predstavuje moderné krby, ktoré sa prispôsobujú vzhľadu interiéru. 

 

deltako krby vykurovnaie coneco racioenergia ekobyvanie toptrendy

 

 

A aj redakcia magazínu Top trendy v bývaní a časopisu Stavebníctvo a Bývanie si všimla pokrokové technológie. Koniec koncov, ocenenie sa spoločnosti ušlo hneď dvakrát. Za komplexný systém elektronického ovládania okien, roliet a žalúzií Velux Integra získala spoločnosť cenu od umeleckej sklárky Mgr. Veroniky Rušnákovej, ktorú si z rúk riaditeľky vydavateľstva Media/ST, Ing. Antónie Franekovej prevzal Maroš Húšťava, regionálny obchodný manažér pre spoločnosť Velux Slovensko. 

 

velux trojsklo stresne okna stavebnictvo coneco racioenergia ekobyvanie toptrendy

 

 

Za komplexný systém elektronického ovládania okien, roliet a žalúzií Velux Integra prevzal cenu Maroš Húšťava, regionálny obchodný manažér pre spoločnosť Velux Slovensko. 

 

cena za inovatívny produkt velux coneco racioenergia mediast stavebnictvo byvanie toptrendy veroniak rusnakova skloart

 

 

Prekvapení ročníka bolo hneď niekoľko a je len pochopiteľné, že expozície vystavovateľov ako Bilka, Drevodomy Biskup či Isotra sa uchádzali aj o cenu Zlatého Leonarda počas odovzdávania cien Coneco-Racioenergia 2019, ktorého priamy prenos sme sprostredkovali počas tohto týždňa na našom instagrame. Že sa účasť vystavovateľov v tomto roku znížila, postrehol každý, kto si vybavuje nedávnu minulosť výstavy. Či to však ovplyvnilo aj kvalitu veľtrhu, je relatívne. Spolu s odlivom vystavovateľov sa stratili aj niektoré komodity. Na druhej strane sa mohli vystavovatelia popýšiť väčšími expozíciami. Coneco-Racioenergia ukazuje na to, že trend smerom k inteligentnej domácnosti je dlhodobý, vyvíja sa a nebude viditeľný zo dňa na deň. Z roka na rok sa však slovenský trh dostáva bližšie k tomu, aby sme žili racionálne, úspornejšie, než doposiaľ a nezabúdali na ekologický dopad našich rozhodnutí.