rdth enfilade apartment boysplaynice 01Prianím klientov bytového domu v pražskej židovskej štvrti bolo zrekonštruovanie bytu s plochou 172 metrov štvorcových tak, aby mali jednotliví členovia rodiny aj hostia súkromie, dostatok možností pre prácu i dostatočné úložné priestory.

Rekonštrukcia mala byť striedma, rešpektujúca dobové prvky, estetikou nadčasová, jemná, minimalistická. Napriek tomu, že byt sa nachádza v neskoro secesnom dome v štvrti Jozefov, jeho pôvodný interiér prekvapivo nebol ozdobný. Jediným výrazným interiérovým prvkom bolo tafľovanie v arkieroch, čo predstavovalo ich obloženie drevenými obkladmi.

 

rdth enfilade apartment boysplaynice 07

Foto: BoysPlayNice

Vnímanie pôvodného priestoru

„V rámci rekonštrukcie pre nás bolo zásadné nechať vyniknúť pôvodné hodnotné prvky a citlivo ich doplniť novými,“ hovoria o rekonštrukcii bytu architekti zo štúdia RDTH architekti. To sa premietlo aj do dispozičného riešenia. Dvojité dvere do izieb boli vyrovnané do jednej línie tak, aby vzniklo funkčné i optické prepojenie štyroch za sebou idúcich miestností.

rdth enfilade apartment boysplaynice 11 Foto: BoysPlayNice

Spoločne, ale aj v súkromí

Nová dispozícia vytvára vlastné súkromné svety jeho obyvateľov v cípoch pôdorysu a spoločné priestory sú srdcom bytu v jeho strede. Týmto architekti dosiahli prirodzenú a premyslenú hierarchiu priestorov.

 

rdth enfilade apartment boysplaynice 01

Foto: BoysPlayNice

 

Prenikanie prirodzeného svetla v priestoroch kúpeľní bolo riešené pomocou nadsvetlíkov. Nadsvetlík do kúpeľne rodičov je doplnený o lamely, ktoré ešte navyšujú pocit súkromia.

 

rdth enfilade apartment boysplaynice 16

Foto: BoysPlayNice

Zamerané na detaily

Všetky podlahy sú nové, dubové, klasický parketový stromček dopĺňajú bordúry okolo stien. Historizujúce dvere sú opatrené novými kľučkami, ktoré sú odliate z brúsenej mosadze. Všetky interiérové bytové doplnky ladia s celkovým poňatím dizajnu priestoru.

 

rdth enfilade apartment boysplaynice 20

 Foto: BoysPlayNice

Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj informácií: RDTH architekti
Foto: BoysPlayNice