karlovy vary 1

V svetoznámom českom kúpeľnom mestečku Karlovy Vary, priamo v blízkosti kolonády, sa v historickej zástavbe mesta nachádza starší byt. Jeho nový majiteľ sa rozhodol pre jeho kompletnú rekonštrukciu. Ňou poveril architektov zo štúdia Plus One Architects. 

Byt mal niekoľko zachovalých historických prvkov, avšak celkovo bol plný nevhodných prístavieb, obkladov, konštrukcií a podhľadov. Majiteľ bytu absolútne dôveroval architektom, ktorých na realizáciu rekonštrukcie oslovil. Neúkoloval ich svojou predstavou, nemal stanovené hranice zásahov, všetko nechal plne v rukách odborníkov. V byte tak boli odstránené nevhodné minulé stavebné zásahy, prebúrali sa viaceré otvory, pridali svetlíky a zrušili zbytočné dvere.

 

karlovy vary 2 karlovy vary 2

 

karlovy vary 9

 

„Zrušili sme priechodné izby a navrhli súčasnejšiu dispozíciu s dvoma samostatnými spálňami a prepojeným obytným jadrom. V obytných miestnostiach sme sa sústredili na presvetlenie celkovej dispozície a otvorenosť priestoru. Kuchynskú linku sme postavili do novo vzniknutej niky medzi kuchyňou a obývacou izbou. Obe miestnosti prepája výdajné okienko, ktoré bolo praktické a v minulosti bolo v takto veľkorysých bytoch často vidieť,“ popisujú realizované práce architekti zo spoločnosti Plus One Architekt. V spálňach zostali zachované pôvodné drevené podlahy, ktoré boli nanovo repasované. Kúpeľniam dominuje veľkorysý sprchovací kút nepravidelného tvaru, umývadlo a toaleta.

 

karlovy vary 8

 

Minimum materiálov a zjednocujúci design prechádzajúci cez celý priestor podporuje pokojnú atmosféru bytu. Prestupujúcou linkou je odhalená pôvodná výmaľba na stropoch aj stenách. Odkrytie malieb vytvára zaujímavé abstraktné obrazy, v každej miestnosti inak, viac alebo menej sfarbené. Architekti ponechali maľby len na niektorých stenách a strope.

 

karlovy vary 7 karlovy vary 6

 

Lemované sú bielou omietkou, čím sa dosiahlo, že pôsobia ako veľkoplošné umelecké diela. Výrazný prvok v interiéri sú originálne krbové keramické kachle.

 

karlovy vary 5

 

Duch minimalizmu a čistoty je podporený ostatným interiérovým vybavením a zariadením, ktorý absolútne dopĺňa celkový vzdušný charakter bytu.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Radek Úlehla, www.radekulehla.com