rozčlenenie miestnosti uvodOtvorené domy sú veľmi populárne. Menej stien má mnoho výhod, vrátane väčšieho svetla,  priestrannosti, voľného prúdenia vzduchu i pocitu neformálnosti a ľahkosti.

Na druhej strane majú však steny aj viacero pozitív. Ak ale nechceme v dome vytvoriť trvalú bariéru, riešením sú rozdelenia miestností rôznymi druhmi priečok. Tieto v prípade potreby rozčlenia interiér, vytvoria mu súkromie, dodatočný úložný priestor i zaujímavý dizajn. Inšpirácie, ako sa v niektorých bytoch rozhodli rozdeliť miestnosti vám prinášame v nasledujúcich riadkoch.

V tomto londýnskom dome navrhli dizajnéri zo Studiomama majiteľom na rozčlenenie veľkej miestnosti špeciálny šatník. Jeho veľké dvere sa otvárajú do priestoru, čím sa vytvárajú vizuálne priečky interiéru. Šatník je vybavený koľajnicou na zavesenie oblečenia, zásuvkami v rôznych veľkostiach. Farebne kombinuje prírodné drevo s jemnými pastelovo ružovými výplňami.

 

rozčlenenie miestnosti priecky 1

Foto: Elsa Young

 

Pôvodný jednopodlažný dom v Melbourne sa mladá rodina rozhodla zrekonštruovať. Architektonické štúdio Fooman Architects navrhlo majiteľom ponechať pôvodné drevené trámy budovy a použiť ich ako dekoratívne štrukturálne prvky. Drevená polica v strede domu pomáha rozbiť kombinovaný obývací, kuchynský a jedálenský priestor a zároveň zabezpečuje, aby prirodzené svetlo voľne prenikalo spoločným priestorom.

 

rozčlenenie miestnosti priecky 2 australiaFoto: Willem-Dirk du Toit

 

V historických interiéroch budovy We Work Bryant Park z roku 1902 vystavil londýnsky dizajnér Philippe Malouin sériu 13 experimentálnych rozdeľovačov miestností, aby si ľudia dokázali predstaviť, ako jednoducho a účelne sa dajú rozčleniť aj veľmi priestranné interiéry. Zatiaľ čo niektoré z rozdeľovačov boli vyrobené z bledo ružovej peny alebo farbenej kože, jedna zo stien bola vyrobená z perforovaného kovu mätovo-zelenej farby, ktorá sa zhoduje s farbou na neďalekom krbe a stenách a kontinuálne tak zapadá do priestoru.

 

rozčlenenie miestnosti priecky 2 newyork

Foto: Erik Lefvander

 

Interiér dvojpodlažného domu v Mexiko City je zariadený kombináciou prírodných a drevených materiálov vrátane eukalyptového dreva, skla, mramoru a mosadze, čo dáva miestu dekadentný vzhľad. Mriežkovaný rozdeľovač obrazovky vyrobený z dreva a mosadze prechádza medzi jedálňou, obývacou izbou a chodbou, a poskytuje tak hosťom súkromie a zároveň umožňuje filtrovanie svetla.

 

rozčlenenie miestnosti priecky mexiko

Foto: Victor Stonem

Apartmán AML sa nachádza vo vysokej veži s panoramatickým výhľadom na brazílske Sao Paulo. Veľké okná siahajúce od podlahy až po strop sú navrhnuté tak, aby maximalizovali výhľad na mesto. Klientova požiadavka na rozčlenenie priestoru spočívala v zdôraznení miesta pre hostí a organizovanie menších spoločenských stretnutí. David Itom Arquitetur navrhol sklenenú záclonovú stenu a sadu posuvných dverí medzi hlavným obývacím a jedálenským priestorom, aby vytvoril dostatok priestoru na zábavu.

 

rozčlenenie miestnosti priecky saopaolo

Foto: Pedro Kok

Pripravila: Petra Adamcová
Úvodná foto: Denilson Machado z MCA Estudio