vo vlastnom casopriestore 02

„Obľubujem minimalistickú architektúru, nie som však za minimalistický domov. Vždy v ňom musíte cítiť príbeh jeho obyvateľov,“ povedal o svojej práci známy brazílsky architekt Marcio Kogan. Spočiatku boli všetky jeho interiéry biele. Až klient, ktorý chcel dom z príjemných teplých materiálov, zmenil pred mnohými rokmi jeho pohľad. Nasledujúci interiér rozpráva príbeh o tajomnom milovníkovi umenia, kníh a purizmu s nádychom dôb minulých.

 

vo vlastnom casopriestore

 

Investor, ktorý si z určitých dôvodov želal zostať v anonymite, si od architektov želal byt sledujúci princípy purizmu, ale s veľkou dávkou extrovertnosti. Projekt s označením SP Penthouse sa snažil vyhovieť požiadavkám na minimálne rozdelenie priestoru, ktoré tak vytvára kontinuitu. Ako to pri bytoch typu penthouse býva zvykom, aj tento charakterizuje umiestnenie na najvyššom poschodí obytného domu a  veľkorysá rozloha. V tomto prípade však rozdelená do troch podlaží. Penthouse s pozoruhodnými výhľadmi na Sao Paulo mali z architektonickej aj dizajnovej stránky na starosti Marcio Kogan, Diana Radomysler a Luciana Antunes zo známeho brazílskeho štúdia MK27. 

 

vo vlastnom casopriestore 01 vo vlastnom casopriestore 02 vo vlastnom casopriestore 04

 

« Všetkým priestorom interiéru bola venovaná rovnaká pozornosť, architekti sa snažili vytvoriť emóciu prostredníctvom presnej kresby, založenej na starostlivo riešenom architektonickom detaile. »

 

vo vlastnom casopriestore chodba

 

CHODBY AKO GALÉRIE PRE UMELECKÉ ZBIERKY

Nekonečná cirkulácia zdôrazňuje plynulosť medzi priestormi a  konfiguruje funkčné dráhy – ako pre majiteľov, tak pre hostí. Ich spoločné večierky si v  tomto úchvatnom priestore môžeme len predstavovať. Veľké chodby sú natoľko priestranné, že zároveň fungujú ako galérie pre umelecké zbierky a objekty. Základnou požiadavkou klientov bolo, aby architektúra vytvorila útulnú až slávnostnú atmosféru, v ktorej by nábytok v miestnostiach – navrhnutý špeciálne pre toto miesto – bol v harmónii s objektmi klasického dizajnu. Napríklad so sedacími súpravami a stoličkami. Medzi vybranými kúskami sú okrem iného originálne brazílske, škandinávske a talianske značky, pod ktoré sa podpísali Hugo França, Hans Wegner, Franco Albini, Gio Ponti a ďalší.

 

vo vlastnom casopriestore 05 vo vlastnom casopriestore 06 vo vlastnom casopriestore 07

 

V PRÍJEMNOM ROZHOVORE

Steny v interiéri sú navrhnuté ako súvislé povrchy pokryté drevenými doskami s  rytmickým rastrom. Do spoločenských priestorov boli starostlivo vybraté podlahy z travertínov, v spálňach a kúpeľni je to drevo. Farby tých-to dvoch materiálov vytvárajú príjemný dialóg s čalúnením i ľanovými závesmi. Červenkasté odtiene, použité aj na čalúnení, nakoniec dotvorili pocit tepla v miestnostiach. Všetkým priestorom interiéru bola venovaná rovnaká pozornosť; architekti sa snažili vytvoriť emóciu prostredníctvom presnej kresby, založenej na starostlivo riešenom architektonickom detaile. 

 

vo vlastnom casopriestore 08


REZIDENCIA SNOV

Byt je usporiadaný do troch podlaží, pričom každé z nich má inú funkciu. Na prvom poschodí sa nachádzajú spálne a kúpeľňa. Na druhom poschodí, kam nás privedie jednoramenné schodisko z  travertínu, je to kuchyňa, jedálenský priestor, kancelária a obývacia izba. Do jedálne bol navrhnutý stôl na betónovom podstavci, doplnený retro kreslami v okrovej farbe. V obývacej izbe nájdeme pohovky – tmavý subtílny diván aj koženú sedačku – ďalej klubové kreslá, ako aj stolíky, ktoré vymedzujú príjemné priestory pre spoločenské stretnutia. Ich spoločným rysom sú nožičky, ktoré sa zužujú smerom na-dol. Veľkoplošné koberce v neutrálnych farbách nevystupujú príliš z podlahy a skôr vyzerajú, akoby levitovali. Z obývačky je len krok na zatrávnenú terasu, ktorá sa ukáže po odhrnutí závesov. 

 

MONUMENTÁLNOSŤ, KTORÁ VYRÁŽA DYCH

Posledné poschodie, najjedinečnejšia časť penthousu, patrí knižnici s rôznymi čitateľskými kútikmi, domácemu spa s krytým bazénom, zimnej záhrade a  posilňovni. Všetky priestory na najvyššom poschodí majú dvojitú výšku stropu a elegantnú, až hotelovú atmosféru. Spa a knižnica boli navrhnuté tak, aby využívali maximum daného priestoru, čo sa architektúry týka. Bazén kontinuálne prechádza do záhrady s hustým porastom – dokonca s malými stromčekmi, čo vytvára tropickú atmosféru spolu s minimalistickým miestom na kúpanie. Knižnica má množstvo drevených políc od podlahy až po strop. Svetlé koberce nenápadne rozdeľujú tento priestor na dve zóny. V prvej z nich nájdeme zavesený dizajnový kozub (o ktorého funkčnosti je možné pri pohľade na dokonalosť koberca aj trochu pochybovať), v druhej sa nachádza sedací nábytok a širokouhlá obrazovka. 

 

vo vlastnom casopriestore 09

 

PREMYSLENÁ KOMPOZÍCIA

Zaujímavosťou je, že na tomto poschodí z dreveného podhľadu nevisí žiadne svietidlo. Cez deň svetlo privádzajú veľké okná, v noci postačia stojace lampy roztrúsené medzi nábytkom. Primyslieť si môžeme aj svetlá veľkomesta, za tmy dotvárajúce atmosféru. Nádherný výhľad na brazílske Sao Paulo umocňujú okná so sedíliami, ktoré pôsobia ako obrazy v ráme modulov knižnice. Interiérové dekorácie sú exotické a pochádzajú z miestnych i zahraničných zdrojov. V centre pozornosti je však stále luxus, ktorý ich harmonicky spája do interiérovej kompozície v štýle purizmu s retro nádychom.

 

text SLÁVA ŠTEFANCOVÁ foto JONAS BJERRE-POULSEN