praca z domu homeoffice tipy rady navody 2 uvod

 

Práca z domu je posledné mesiace nevyhnutnosťou aj pre tých, ktorí za iných okolností pracujú spokojne zo svojej firemnej kancelárie. Ak premýšľate ako zladiť súkromie a prácu, kde si vytvoriť v domácnosti svoj kútik, a ako čo najefektívnejšie pracovať z domu, prinášame vám zopár tipov.

 

praca z domu homeoffice tipy rady navody 2

 

Nájdite si svoje miesto

Dôležitým bodom je určiť si miesto, kde sa budete práci venovať. Pracovať z postele alebo zo sedačky v obývačke pred televíziou sa môže javiť ako lákavé, ale neprospieva to ani sústredeniu ani vášmu zdraviu. Ideálny variant pre prácu z domu je vyčleniť si na ňu špeciálnu miestnosť. Priestory našich bežných domácností tento komfort však nie vždy umožňujú, a preto je dôležité nájsť si konkrétny, i keď menší priestor, kde budete mať súkromie.

Či už pôjde o vyčlenený kút v niektorej z miestností alebo sedenie za kuchynským stolom, je dôležité, aby ste oddelili pracovnú zónu od zóny relaxácie. Znamená to, sadnem si na zvolené miesto a začínam pracovať.

Osvetlenie

Okrem určenia priestoru je kľúčovým faktorom osvetlenie. Prirodzené svetlo robí zázraky s našou psychikou i kreativitou. Ak však nemôžete mať sedenie priamo pri okne, nezabudnite na kvalitné umelé osvetlenie. Okrem lepšieho sústredenia môže vhodné svetlo pomôcť eliminácii bolesti hlavy a očí z námahy. Ak radi pracujete v noci, interiéroví dizajnéri odporúčajú žiarovky v teplých farbách, ktoré v tme poskytujú jednak dostatok svetla, ale aj útulnú atmosféru podporujúcu produktivitu práce.

 

praca z domu homeoffice tipy rady navody lampa 5

 

Zdravé sedenie

Kancelárska stolička je alfou a omegou práce z domu i v kancelárii. Praktické sú tie s nastaviteľnou výškou sedenia a uhlom opierky. "Vychytávkou" sú balančné stoličky, ktoré zabraňujú bolestiam chrbtice i celého tela. Tie sa však oplatia zakúpiť v prípade trvalého home officu alebo do vašej kancelárie. Hodiny sedenia na nevhodnej stoličke sa odrazia nielen na vašej nesústredenosti ale aj fyzickom zdraví.

 

praca z domu homeoffice tipy rady navody stolicka 6

 

Zdravé sedenie na stoličke sa špecifikuje tak, aby vaše nohy boli zo stoličky na podlahu zalomené v pravom uhle, pevne sa dotýkali podlahy, chrbtica má byť vystretá a ruky voľne položené na pracovnom stole. Ak pracujete na počítači či notebooku, výška obrazovky by mala byť vo výške vašich očí tak, aby ste nemuseli hlavu skláňať ani zdvíhať.

Doplnky a praktickosť

Pri výbere umiestnenia vášho pracovného stola či kútika myslite okrem svetla aj na organizačné veci, ako dostatok elektrických zásuviek v blízkosti a možnosť dostatočného vetrania. Veľkosť stola je primárna najmä vo chvíli, keď nemáte po ruke k dispozícii ďalšie poličky alebo zásuvky na umiestnenie kancelárskych alebo iných potrieb, ktoré ku svojej práci potrebujete.

Kancelárske potreby ako perá, ceruzky, kalkulačku alebo čokoľvek pre vás dôležité máte určite v každej domácnosti. Pri home office je však dobré mať tieto doplnky vyhradené len pre vašu "kanceláriu", aby ste ich nemuseli zhľadávať.

Neobávajte sa, ak je to možné, priniesť si kúsok prírody do vašej kancelárie. Živé rastliny pomáhajú oživiť pracovný priestor a je dokázané, že zeleň znižuje hladinu stresu a pôsobí upokojujúco.

 

praca z domu homeoffice tipy rady navody 1

 

Stanovte si pravidlá

Práve v dnešnej dobe je nevyhnutné stanoviť si pri bežnom fungovaní v domácnostiach striktné pravidlá. Momentálne nezriedka zostávajú v domácom prostredí obidvaja partneri, deti absolvujú dištančné vzdelávanie a celý chod domácnosti je v úplne neštandardnom režime.

Na prácu z domu, či už ide o dočasnú alebo trvalú je potrebné stanoviť si čas. Začínam pracovať od určitej hodiny a pracujem do stanoveného času. Môže ísť o jednoliaty pracovný čas s prestávkou na obed alebo rozdelenie času do menších časových úsekov. Celkový čas práce z domu si sledujte. Pracovať pri obede, vychádzke do prírody, alebo večernom relaxe je rýchlou cestou k prepracovaniu a vyhoreniu.

 

praca z domu homeoffice tipy rady navody 4

 

Striktne oddeľte súkromie od pracovného času, a ak to vaša práca umožňuje, pokojne si ho stanovte inak, ako to máte v kancelárii. Ak vám vyhovuje pracovať v noci, pracujte v noci. Ak potrebujete pracovať dopoludnia, kým máte dieťa v škôlke, pracujte dopoludnia. Ďalšiu fázu práce si nastavte v čase, keď sa dieťaťu bude venovať partner alebo keď pôjde vaše dieťa spať. Dôležité je, aby vám tento čas vyhovoval a aby ste ho boli ochotní a schopní dodržať.

Sú ľudia, ktorým práca z domu až tak nevyhovuje. Ak patríte do tejto kategórie, musíte vydržať to nevyhnutné obdobie a spríjemniť si ju, najviac ako sa dá. A potom sú ľudia, ktorí na prácu z domu nedajú dopustiť a užívajú si ju. Tak ak patríte do tejto kategórie, vyšperkujte si svoj pracovný priestor do detailov, aby sa vám stále pracovalo s ľahkosťou a čo najlepšie.

Pripravila: Petra Adamcová