woody syn drevo svietnik 4Na začiatku všetkého bol sen. Sen o spoločnom rodinnom podniku otca so synom, v ktorom chceli vytvárať niečo, čo by potešilo niekoho iného, ale zároveň by bolo najlepším z ich iniciatívy, tvorby a záľub.

Martin Murza už od detstva sledoval, ako jeho otec vyrába lietajúce modely lietadiel, doplnky do bytu i nábytok. Výsledkom boli krásne kúsky vytvorené s láskou a entuziazmom. A tak z prvých prototypov a návrhov vznikli výnimočné drevené doplnky, ktoré dnes pod značkou Woody & Son oslovujú zákazníkov, hľadajúcich prívetivé, ekologické a ručne vyrábané nábytky a doplnky do svojich domovov. O tom, ako jednotlivé výrobky vznikajú, kde berú jej autori inšpiráciu, ale aj o ekologickej stránke výroby produktov sme sa rozprávali s Martinom Murzom.

 

woody syn majitelia

 

Ručná výroba je už tradične cenená. Ako vznikajú vaše výrobky, akým procesom prechádzajú, od úplného začiatku po finálny produkt?

Cesta každého nášho výrobku začína v hlave ako nápad alebo inšpirácia. Následne si túto myšlienku preberieme s otcom, ktorý je zodpovedný za výrobu. On vie každý nápad rozkresliť a pripraviť si plán výroby. Ako druhý krok nasleduje výber vhodných materiálov na výrobu, pretože je dôležité používať správne rozmery dosiek a správnu techniku. Práve optimalizáciou týchto procesov dokážeme vyrábať naše výrobky pre zákazníkov takmer bez odpadu. Potom je to už fáza prototypu. Celú výrobu si vyskúšame a vytvoríme prvý produkt. Ak s niečím nie sme spokojní, výrobu opakujeme, kým nenájdeme dokonalý postup výroby. Produkty v tejto fáze, napríklad drevené police, svietniky či hodiny sú už plnohodnotnými výrobkami, a často si nájdu využitie u našich známych alebo vo firme. V úvode sa využívajú na fotenie. Keď má produkt hotový postup výroby a je nafotený, pripravíme mu popis, spíšeme detaily a dáme ho do predaja.

 

woody syn drevo polička 8 woody syn drevo polička 6

 

Sú produkty vznikajúce pod vašou značkou vašimi nápadmi? Čo vás inšpiruje?

Áno, veľa produktov sú nápady priamo z dielne môjho otca. Keď sme sa pri niektorých produktoch inšpirovali, tak sú to väčšinou výrobky garážových hand-made výrobcov nábytku zo zahraničia. Povedal by som, že inšpiráciou je nám hlavne nábytkársky underground zo Škandinávie. Keď niečo podobné nenájdeme na Slovensku, tak dizajn prispôsobíme našej výrobe a požiadavkám trhu. Keď sa už inšpirujeme týmto spôsobom, tak chceme priniesť niečo, čo u nás nie je dostupné a zároveň každý prvok obohatiť o nejaké naše vylepšenia. Keď sa bavíme o všeobecnej inšpirácii, tak sú to bežné potreby rodiny - keď nám niečo chýba, tak si pozrieme, aké možnosti ponúkajú slovenské nábytkárstva. Keď nám nič naozaj nevyhovuje, tak si skrátka niečo navrhneme sami. Takto vznikli napríklad naše police na stenu.

 

woody syn drevo polička 7

 

Pri výrobe dbáte aj na ekologickú stránku veci. Môžete prezradiť podrobnosti?

Ekológia je vážna celospoločenská téma a keď sme uvažovali nad začiatkom novej výroby, cítili sme potrebu vytvoriť ekologicky čo najzodpovednejšiu prevádzku. Snažíme sa o čo najekologickejšiu výrobu v každom okruhu v rámci našej firmy – či už je to samotná výroba, proces spracovania alebo doručenie produktov zákazníkom. Celé to začína, ako som už načrtol vyššie, v prototypovej fáze. Hľadáme spôsob výroby bez odpadu. Okrem toho využívame ekologické moridlá a aj laky, ktoré vyrábajú slovenské firmy. Následne produkty balíme do ekologických škatúľ, vyplnených drevnou vlnou a prelepených papierovou páskou.

 woody syn drevo hodiny 1 male

woody syn drevo svietnik 3 woody syn drevo svietnik 2

 

Viem, že okrem samotného výrobku je zážitkom pre klienta už aj jeho doručenie. S každým balíčkom sa pohráte a je teda dvojitým potešením.

Kým sme nemali vlastnú značku, veľmi nám prekážalo, že keď sme si objednali nábytok aj v hodnote stoviek eur, prišiel nám zabalený naozaj hrozným spôsobom. Úplne to pokazilo celý dojem a radosť z objednávky. Namiesto radosti z nového nábytku sme hľadali, či kúsok nie je poškodený. Preto sme si povedali, že budeme iní. Do firmy dávame to najlepšie z nás, a preto chceme, aby to ľudia cítili aj v detailoch. Všetky objednávky preto balíme do škatúľ vystlaných drevnou vatou. Každú objednávku ešte dopĺňame o podpísané poďakovanie s niekoľkými drobnosťami, vrecúško s doplnkami k produktom, ako sú skrutky a pod. Každý produkt má aj svoje meno, preto ho posielame s menovkou, aby si bol človek istý, že mu prišlo to, po čom naozaj túžil alebo potreboval.

 

woody syn drevo hodiny 1

 

Dnes máte v portfóliu širokú ponuku políc, stojanov, vinoték ale aj napríklad drevených hodín. Máte v pláne rozšírenie sortimentu a ak áno, na čo sa milovníci dreveného dizajnu a vašich výrobkov môžu tešiť?

Široká ešte len bude. Radi by sme sa dostali nad stovku vlastných dizajnov, takže nás ešte nejaká cesta čaká. Čo sa týka finálneho čísla, ešte to nemáme presne ujasnené. Určite ale môžem prezradiť, že sa chystáme vytvoriť aj vlastnú plne modulárnu poličku. Bude to dizajnový prvok, ktorý si bude môcť náš zákazník doslova prispôsobiť podľa toho, čo potrebuje. O tom ale ešte viac pomlčím, aby sme sa mali o čom rozprávať aj nabudúce...

Viac informácií: www.woodyandson.sk