rocha apartman xs

 

Vyhovieť požiadavkám majiteľov bolo pre architektonické štúdio Colombo and Serboli Architecture naozajstnou výzvou. Pri rekonštrukcii apartmánu v rušnej časti Barcelony sa totiž museli pripraviť na to, že sa do bytu s rozlohou 180 metrov štvorcových majú dostať štyri spálne a štyri kúpeľne. Dodať priestoru objem sa rozhodli netradičným spôsobom.  

 

Po odstránení bytového jadra sa začala výstavba dispozície bytu po novom. Aj napriek tomu, že priestor otvorili tak veľmi, ako to len dovoľovala statika podlažia vybudovaného v šesťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia, predsa len museli pri úvahách o umiestnení kúpeľne improvizovať v záujme ušetrenia každého centimetra štvorcového.

 

 

rocha apartman medium

 

 

Tematicky rozčlenili byt na tri zóny. Jednu dennú, nočnú a na záver outdoorovú. Tú v súlade s aktuálnym trendom prekonávania rozdielov a miešania exteriéru s interiérom, vysunuli do vnútra obývacieho priestoru. Práve na túto fázu projektu sú architekti najpyšnejší, nakoľko pri jej vytváraní pracovali s dovtedy zastrešeným priestorom, ktorý nebol riešený ako pochôdzný.  

 

 

 

 

rocha apartman medium 4

 

 

Samotná obývačka teda, aj vďaka zrušeniu rozdielov medzi terasou a interiérom, nadobúda robustnejší vzhľad, zjemnený voľbou bielej omietky, ktorá definuje celkový výraz apartmánu. zaberá najväčšiu úžitkovú plochu nehnuteľnosti a z kapacitných dôvodov v ňom ponechali otvorený plán aj pre kuchynskú časť. 

 

 

rocha apartman medium 7

 

 

Snáď najväčšmi zaujme pri pohľade na obývaciu izbu nadrozmerný stenový otvor, riešený prechodovými dverami, slúžiacimi na prechod do privátnej časti objektu. Pri stvárňovaní rozdielu medzi dennou a večernou zónou pracovalo štúdio CaSA s farebným kódom. Steny lemujúce chodbu vedúcu do spální a práčovne, sú natreté v sugestívne tyrkysovom odtieni, prítomnom výlučne tu. Týmto rytmickým striedaním farebných plôch dosiahli architekti prehľadnú a jednoduchú v byte s novým dispozičným riešením a zároveň sa pokúsili dôvtipne odpovedať na otázku, ako vybudovať aj v malej spálni samostatnú kúpeľňu.

 

 

 

rocha apartman medium 8

 

 

Aj v tomto prípade sa priklonili ku coloblockingu. Pre umiernenie sterilného a minimalistického dojmu z bytu, ktorému dominujú hranaté línie, sa dizajnéri sústredili na bytový textil v ľahkých krémových a bielych odtieňoch. Medzi odľahčujúcimi prvkami sú takisto kovové konštrukcie využité v interiéroch kúeľní a kuchyne. Oceľové skeletové prvky poslúžili na úložné účely v každej časti apartmánu. Keramické obklady v žiarivých odtieňoch dodávajú barcelonskému apartmánu Rocha dynamiku a aj vzhľadom na voľbu nábytku v pastelových odtieňoch mu zaisťujú aktuálnosť v dohľade niekoľkých rokov. Ak k tomu pripočítame fakt, že interiér ruší vnímanie interiéru a exteriéru a ďalej opticky deformuje priestorovosť interiérov, môžeme apartmán Rocha považovať za štýlový príklad toho, ako aj v malometrážnom byte dosiahnuť maximálny efekt voľnosti.