Kreativne duo 01

Ľudia pri zariaďovaní svojich príbytkov čoraz častejšie dávajú na rady interiérových dizajnérov. Vďaka nim môže interiér vystihovať charakter majiteľov, no zároveň pôsobiť ako harmonický celok podľa najnovších trendov. O tom, ako to celé prebieha, sme sa rozprávali s majiteľkami interiérového Lual Studia.

 

Kreativne duo 01

 

Kreativne duo 02Značku LUAL tvorí kreatívne duo:

Lucia Morvayová – Narodila sa v Trnave, kde aj žije. Navštevovala ekonomickú školu. K interiérovému dizajnu sa dostala ako k hobby, pri zariaďovaní svojho vlastného domu. Neskôr začala navštevovať súkromnú akreditovanú školu interiérového dizajnu v Bratislave. Je zakladateľkou LUAL studia.

Denisa Hrnčiarová – Pochádza zo Zvolena, žije v Trnave. Dizajnu nábytku sa začala venovať už na strednej škole. V tomto odbore pokračovala na Technickej univerzite a svoje štúdium zavŕšila na VŠVU v Bratislave. Je spolumajiteľkou LUAL studia.

 

Ako prebieha spolupráca interiérového dizajnéra a klienta?

L: Prvým krokom je osobné stretnutie, na ktoré si klient prinesie projekt. V prípade, že klient projekt nemá, prídeme si daný objekt zamerať. Na prvom stretnutí si ozrejmíme predstavu, vysvetlíme si funkčnosť interiéru a zameriavame sa na to, čo daný klient očakáva.

Do akej miery môžete pracovať na základe vlastnej fantázie a nakoľko musíte vychádzať z vkusu klienta?

L: Je to veľmi rôznorodé, niektorí klienti majú jasnú predstavu, o tom, čo by chceli a od nás očakávajú celkové zladenie. Iní zase predstavu vôbec nemajú a nechávajú to celé na nás.

D: Máme to šťastie, že nás vyhľadávajú klienti, ktorí už poznajú našu prácu. Buď z odporúčaní, alebo vidia našu prácu na sociálnych sieťach. Z vkusu klienta musíme vždy vychádzať na sto percent, aj preto máme toľko spokojných klientov.

 

Mávate často konkrétne požiadavky čo sa týka štýlu, farieb a prvkov?

D: Aj pri konkrétnych požiadavkách sa snažíme poradiť, ako predstavu posunúť do štádia, aby boli spokojné obe strany. Nie vždy sú totiž ich konkrétne predstavy aj realizovateľné. Stáva sa vám, že klienta od niečoho odhovoríte, ak sa vám to nezdá vkusné alebo funkčné?

D: Samozrejme, sú klienti, ktorých sa snažíme odhovoriť od realizovania ich predstavy, keďže zo skúseností vieme usúdiť, že by realizácia nespĺňala funkčnosť ani estetickosť. 

L: Niekedy prídu ľudia s rôznymi predstavami – napríklad do kuchyne, ktorá je skutočne maličká, by chceli veľkú kuchynskú linku s americkou chladničkou, okrúhly stôl pre šesť ľudí a ešte aj miesto pre psíka. Žiaľ, nie sme čarodejnice a priestor nevieme nafúknuť. Čo sa vkusu týka, väčšinou si dajú poradiť.

D: Lucia je typ človeka, ktorému je vidno na tvári emócie. Keď klienti prídu s požiadavkou, že do moderného interiéru chcú zapracovať sedačku po babičke a obrazy, ktoré vyhrali v tombole na poľovníckom plese, tak podľa jej mimiky klienti hneď pochopia, že tadiaľto cesta asi nevedie...

 

Kreativne duo 04

 

Ako by ste definovali štýl vášho dizajnérskeho štúdia?

L: Je to ten „náš štýl“. Možno nie úplne architektonický, no cítiť z neho teplo domova.

D: Sme dve ženy, takže je tam tú ženskú ruku cítiť. Milujeme všetky štýly, ale rozhodne už máme svoj rukopis.

 

Čo považujete za vaše silné stránky a prečo si myslíte, že klienti vyhľadávajú vás?

L: Myslím si, že našou silnou stránkou je ľudskosť. Snažíme sa klientom maximálne vyjsť v ústrety a splniť ich predstavy o novom domove. A v neposlednom rade sú našou silnou stránkou naše grafické návrhy, na základe ktorých nás klienti oslovujú.

D: Ďalším dôležitým aspektom je aj to, že čo navrhneme vo vizualizácii, dokážeme aj zrealizovať. Naozaj všetko, čo klienti v návrhoch vidia, reálne aj dodáme alebo vyrobíme. To nebýva pravidlom, no my si na to veľmi potrpíme. Zaručujeme, že vizualizácia sa bude zhodovať s reálnym výsledkom.

 

Kreativne duo 05

 

Pracujete ako dvojica dizajnérok, ako si pri práci delíte úlohy?

D: Pracujeme spoločne a dopĺňame sa. Keď riešime nejaký interiér, dokážeme o ňom dlhé hodiny polemizovať. Lucia povie „A“ a ja to „B“ a naopak. Potom si stanovíme koncept, ktorý neskôr dopracujem v počítači a Lucia následne pristupuje k samotnej realizácii.

L: My dve sme sa veľmi dlho hľadali, sme také Jing a Jang. Preto nám to spolu tak dobre funguje.

 

Čo vás inšpiruje?

L: Všetko. Samotní klienti, nálada aká z nich srší, daný priestor, svet okolo nás a, samozrejme, nápady, ktoré sa často rodia v brainstormingu pri víne. Trendy sa neustále menia, no zariadenie interiéru by malo byť nadčasovou záležitosťou, keďže bývanie sa väčšinou zariaďuje na mnoho rokov, nehovoriac o udržateľnosti. Prihliadate aj na tento aspekt?

L: Samozrejme. Vždy sa snažíme vytvárať návrh tak, aby klientom slúžil na dlhú dobu.

 

Kreativne duo 06

 

Mnohé vaše interiérové návrhy pripomínajú hotelový – luxury butik style. Postupom času však nastáva posun k minimalizmu až purizmu, budete na tento trend reagovať?

L: Pokojne to tak môžete nazvať, presne tento štýl najradšej robíme. Tento štýl je tu už desaťročia a myslím si, že tak skoro neodíde. Pokiaľ bude dopyt, my sa nebudeme preorientovávať. 

D: Máme svoj štýl, no sme flexibilné, máme rady výzvy a tešíme sa, ak občas môžeme spraviť niečo iné. Sto ľudí – sto chutí. Takže ak chce klient minimalizmus, sme za. Ak chce iný štýl – spravíme aj ten. Ktoré farby sú pri vašich návrhoch najzásadnejšie a ktorým sa radšej vyhýbate?

L: Milujem všetky farby, teda okrem jabĺčkovo zelenej. Inak v každej farbe vidím emóciu.

D: Farby dokážu v interiéri mnohé ovplyvniť. Niekto má rád monochromatickosť, iný požaduje ladenie tón v tóne. No netreba sa báť ani experimentov. Často narazíme na nečakané kombinácie farieb, pri ktorých sme samé prekvapené, ako úžasne v danom interiéri spolu ladia a dotvárajú celkový dojem. Špeciálnou kategóriou je prepracovaný interiérový dizajn detských izieb, ktorý v poslednom čase zaznamenal obrovský boom a vo vašom portfóliu je niekoľko originálnych návrhov. Čo je hlavnou zásadou pri takýchto návrhoch?

L: Milujem detské izby. Asi je to tým, že sama mám dve deti a pri detských izbách sa môžeme vyblázniť. Vtedy sa samy hráme na deti, princezné a princov.

D: Pri detských izbách počúvame hlavne klientov – teda rodičov. Zaujímavé je, že aj keď svoj interiér ladia v konkrétnych, napríklad zemitých farbách, pri detských izbách dávajú na svoje deti. To je veľmi sympatické. Je milé, ak napríklad muž povie, že pre svoju dcérku tam chce mať mašličky, balóniky a ružové volániky...

 

Kreativne duo 03

 

Čo je v súvislosti s detskou izbou zásadná vec pri návrhu, ako vyberáte farby a jednotlivé prvky?

L: Detské izby sú teraz hravé a interaktívne. Kedysi nám rodičia presťahovali obývaciu stenu do izby a bolo. Teraz to tak nie je. Detské izby sú akýmsi iným svetom v interiéri.

D: Aj keď sa snažíme držať líniu celého interiéru v jednej rovine, detské izby sú výnimka. Tie môžu byť farebné, hravé a úplné iné ako zvyšok interiéru.