kniznica cina 1V čínskom zálive Shuangyue vyrástla knižnica, ktorá sa odlišuje od všetkých ostatných knižníc vo svete. Architekti zo spoločnosti 3andwich jej poňatím vzdávajú hold nielen architektúre a jej symbióze s prírodou ale aj filozofickej myšlienke stvárnenia túžby po vzdelávaní a vedomostiach, ktorá nie je vždy jednoduchá a priamočiara.

Knižnica zasadená do skalného útesu

Budova sa skladá z dvoch odlišných častí – kruhovej hlavnej konštrukcie a dlhého murovaného chodníka siahajúceho do okolitého terénu. Na prvý pohľad ide o štúdiu jednoduchosti, ktorá obsahuje dva základné geometrické tvary, jeden príbeh a minimalistickú bielu fasádu. Pri bližšom pohľade je vidieť konkávne zastrešenie knižnice bazénovou plochou, po ktorej sa dá kráčať. Ponorenie budovy do pôvodnej krajiny a skalného útesu s výhľadom umocňuje celkové pôsobenie objektu.

 

kniznica cina 1

kniznica cina 2

 

Cesta za vedomosťami nie je vždy jednoduchá

Vyčnievajúci chodník víta návštevníkov, ktorí zostupujú schodiskom do hlavnej budovy. Čitatelia môžu vstúpiť aj cez ďalší vchod v prízemnej, vstupnej časti knižnice, ten je však prístupný kombinovane cez sériu chodníkov pretínajúcich svah. Architekti pripúšťajú, že prístup do knižnice nie je taký zvyčajný, ako zaparkovanie auta a prechádzka cez pár vchodových dverí, ale má to svoj zámer. "Vstup do budovy je cestou k opätovnému pochopeniu prírody a seba samého," uviedla 3andwich vo svojom vyhlásení. Okružný terén symbolizuje niekedy náročnú vzdelávaciu cestu. Dizajnéri dali vonkajšiemu chodníku prezývku - cesta k horám kníh.

 

kniznica cina 5

 

Priestor na výpožičky i štúdium

Vo vnútri knižnice sú vnútorné steny tvorené vstavanými regálmi, zatiaľ čo vonkajšie steny tvoria okná od podlahy po strop, ktoré obklopujú priestor prirodzeným svetlom a rozsiahlym výhľadom na more. Priestory na čítanie v štýle moderného nábytku sú umiestnené v celej hlavnej miestnosti. V strede knižnice, prístupnej cez priestory pomedzi regály, nájdu návštevníci tmavú, odľahlú a tichú miestnosť, pohltenú dreveným obložením.

 

kniznica cina 3

kniznica cina 4

 

Prechádzka po hladine vody

Strecha má tvar plytkej misky naplnenej vodou. Séria odrazových mostíkov umožňuje cestu do stredu vodného úložiska, a pri pohľade z pravého uhla, dáva ilúziu, že návštevníci kráčajú po vode. "Budova má zmysel pre existenciu," netaja sa architekti hlavnou víziou stavby, "a stáva sa spojovacím bodom medzi ľuďmi a životným prostredím."

 

kniznica cina 8

 

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Weiqei Jin, Studio 3andwich