fontana ditrevi italy uvod mala

 

Pohľad na vodnú hladinu v rôznych podobách asi nikoho neomrzí. Popri moriach, riekach a jazerách sa stretávame so špeciálnymi architektonickými a umeleckými dielami, v ktorých živel vody zohráva hlavnú úlohu. Predstavujeme vám fontány svietiace, rotujúce, tancujúce, popierajúce gravitáciu ale aj fontánu z použitých toaliet.

 

fontana singapur 2

Fontána di Trevi v Ríme

 

Fontána bohatstva, Singapur

Oficiálne najväčšou fontánou na svete je Fontána bohatstva nachádzajúca sa v Singapure. Bronzový kruh fontány je navrhnutý na základe hinduistickej mandaly, ktorá predstavuje vesmír, a je symbolickým znázornením jednoty, rovnosti a harmónie všetkých rás a náboženstiev žijúcich v Singapure i na celom svete.

 

fontana singapur 2

 

Buckinghamská fontána, Chicago, USA

Buckinghamská fontána je situovaná uprostred Grant Parku v Chicagu. Bola postavená v roku 1927, a napriek svojmu veku patrí medzi najväčšie fontány sveta. Postavená bola v štýle rokokovej svadobnej torty a inšpirovaná je fontánou Latona vo Versailleskom paláci. 

 

fontany sveta zaujimave netradicne rotovanie levitovanie svetla hudba chicago 2

 

Most Banpo, Soul, Južná Kórea

Na tomto moste sa nachádza zatiaľ najdlhšia fontána na svete, s dĺžkou približne 0,5 kilometra. Je osvetlená 10 tisícmi rôznofarebných LED diód a 38 vodných čerpadiel do výšky 20 metrov vystreľuje 190 ton vody za minútu. Voda sa čerpá priamo z rieky a kontinuálne sa recykluje.

 

fontana most banpo soul

 

Magický vodovodný kohútik, Puerto de Santa Maria, Španielsko

Pre milovníkov optických ilúzii je vytvorená originálna fontána v meste Pueto de Santa Maria v Španielsku. Vodovodný kohútik akoby levituje, ale pri pozornom pohľade objavíte skryté potrubie, podopierajúce celú konštrukciu.

 

fontany sveta zaujimave netradicne rotovanie levitovanie svetla hudba spanielsko 1

 

Fontána Bellagio, Las Vegas, USA

Stavba fontány Bellagio v Las Vegas stála 40 miliónov dolárov. Fontána každých 15 až 30 minút spúšťa svetelno vodné predstavenie na vybrané hudobné diela. Pred začiatkom každého predstavenia fontány hotel Bellagio stojaci v jej pozadí a odrážajúci sa vo vodnej hladine začína meniť svoje farby, v závislosti od času, dňa, udalosti alebo konkrétneho predstavenia.

 

fontany sveta zaujimave netradicne rotovanie levitovanie svetla hudba bellagio 8

 

Fontána Burj Khalifa a fontána v Dubaj Mall, Dubaj SAE

Nachádza sa na umelo vytvorenom jazere Burj Khalifa v Dubaji. Vodné trysky tejto fontány dokážu vystreliť vodu až do výšky 150 metrov.

 

fontany sveta zaujimave netradicne rotovanie levitovanie svetla hudba dubaj 5

 

Tento 24 metrov vysoký vodný prvok nájdete v obchodnom centre Dubai Mall v Spojených arabských emirátoch. Vodopád, ktorý bol zdobený sochami potápačov zo sklenených vlákien a prechádza všetkými štyrmi podlažiami vnútorného nákupného areálu, bol navrhnutý singapurskými architektmi DPA a bol otvorený v roku 2009.

 

fontany sveta zaujimave netradicne rotovanie levitovanie svetla hudba dubai mall 8

 

Foshan, Čína

V meste Foshan, v parku Shiwanshan sa pýšia zvláštnym umeleckým dielom prezentujúcim sa ako fontána. Táto je postavená z desaťtisíc recyklovaných toaliet, bidetov a pisoárov, ktoré pokrývajú stenu dlhú sto metrov a širokú takmer päť metrov. Fontána bola pôvodne navrhnutá pre keramický a porcelánový festival, ale kvôli úspechu návštevníkov a divákov festivalu bola nainštalovaná ako trvalé umelecké dielo. Všetky toalety a pisoáre sú v pravidelných intervaloch zaplavované vodou, čím vytvárajú kaskádový vodopád.

 

fontany sveta zaujimave netradicne rotovanie levitovanie svetla hudba dubaj 7

Foto: Fontána Foshan, Čína, Amusing Planet

Pripravila: Petra Adamcová