calatrava architekt sochar dizajner olympijsky stadion 3 uvod

 

Santiago Calatrava, španielsky architekt, sa na celom svete preslávil svojimi nekonvenčnými a odvážnymi stavbami, pri výstavbe ktorých neraz mnohonásobne prekročil stanovený rozpočet. U odbornej i laickej verejnosti si za to vyslúžil obdiv, úctu, kritiku i odsúdenie. Napriek tomu je dnes jedným z najvýznamnejších súčasných svetových architektov, a je tiež uznávaným interiérovým dizajnérom, maliarom i sochárom.

 

calatrava architekt sochar dizajner dubai 0

 

Architektonický štýl Calatravu sa charakterizuje ako neofuturizmus a pokračovanie abstraktnej architektúry. Od začiatku svojej kariéry sa venoval stavbám mostov, autobusových a vlakových staníc, o ktorých s obľubou vyhlasoval, že symbolicky spájajú mesto s človekom. "Zameriavam sa pri ich projektovaní na každú jednu osobu, ktorá niekedy pôjde vlakom alebo bude čakať na autobusovej zástavke. Všetci si zaslúžia, aby toto praktické miesto bolo zároveň sochou a umeleckým dielom."

 

calatrava architekt sochar dizajner oculus new york4

Foto: Stanica Oculus v New Yorku

 calatrava architekt sochar dizajner olympijsky stadion 3

Foto: Olympijský štadión, Atény, Grécko

 

Calatravove architektonické štruktúry sú inšpirované prírodou i ľuďmi. Z ľudského tela pretavuje do svojich stavieb motívy rúk, trupu i častí tváre. Z prírody zase ťaží z motívov stromov, kríkov a vtákov. Vo svojich dielach spája estetiku, praktickosť materiálov a účel tak, aby vytvárali jedinečnú harmóniu. Najčastejšie používaným materiálom na jeho stavby je betón a preferovaná farba - biela. Popiera tak materiálovú rôznorodosť a necháva do popredia vystúpiť tvary a línie. O jeho dielach odborníci hovoria ako o pohybe v nehybnosti.

 

calatrava architekt sochar dizajner olympijsky stadion 3

 Foto: Bridge Serreria, Valencia

 

Calatrava je priateľom a nadšencom vodných tokov a vodných plôch. Mnohé jeho stavby sú sústredené pri vode alebo nad vodou. S týmto živlom architekt ráta a kooperuje s ním. Voda dotvára ďalší estetický rozmer jeho diel hrou s odrazmi. Vďaka tomu sa stali mnohé budovy a mosty okrem plnenia svojej funkcie a prepojenia dvoch brehov aj turistami a nadšencami architektúry vyhľadávanými lokalitami.

 

calatrava architekt sochar dizajner valencia muzeum umenia 5

 Foto: City of Arts and Science, Valencia

 

Na svojom konte má architekt viac ako sto projektov. Medzi jeho najznámejšie diela patria:

  • Aténsky olympijský športový komplex
  • Most Serreria vo Valencii
  • Stanica Gare de Mons v Belgicku
  • Budova umenia - Ciudad de las Artes y las Ciencias vo Valencii
  • Veža Chicago Spire Tower
  • Múzeum Milwaukee Art v USA
  • Veža Creek Tower v Dubaji, ktorá ešte čaká na svoju dostavbu, a ktorej výška by mala byť 982 metrov
  • a mnohé iné

 

calatrava architekt sochar dizajner dubai 1

 Foto: Museum of Tomorow, Rio de Janeiro

 calatrava architekt sochar dizajner dubai 1

Foto: Dubai Creek Tower

 

Santiago Calatrava za svoju prácu získal množstvo medailí, 13 čestných doktorátov, Európsku cenu za architektúru, Zlatú medailu AIA aj Cenu Medzinárodného zväzu architektov Auguste Perreta.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Santiago Calatrava