maroko riad architektura styl 2 uvod

 

Maroko má strategickú zemepisnú polohu, vďaka čomu ho v priebehu času ovplyvnilo mnoho kultúr. Plynutím storočí krajinu formovala zmes európskych kolonizátorov, arabských susedov i putujúcich afrických kmeňov. Ich pôsobenie v Maroku vytvorilo bohatú kultúrnu zmes, čo sa odráža aj v architektúre krajiny.

 

maroko riad architektura styl 2

 

Napriek tomu, že krajina zažila búrlivú históriu, väčšina jej umeleckého dedičstva sa zachovala, a mnohé z pamiatok sú zaradené do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, ktoré ho ďalej chránia pre budúce generácie.

V krajine sa v architektúre uplatňovali najmä islamské a hispánsko - maurské prvky. Islamský vplyv je viditeľný na komplikovaných geometrických vzoroch, farebných mozaikových keramických dlaždiciach, aj ornamentálnej islamskej kaligrafii veršov Koránu. Hlavné prvky hispánsko-maurského štýlu spočívajú predovšetkým v ostrých bielych stenách, veľkých kupolách a štukových strechách medzi oblúkmi. V kombinácii s budovami v islamskom štýle, ako sú mešity a madrasy (školy), vytvárajú nádhernú, jedinečnú a vkusnú architektúru.

view of Hassan II mosque's big gate reflected on fountain water - Casablanca - Morocco

Decorative tiled cleansing fountain on Mosque Hassan in Rabat, Morocco

 

Riad

Jednou z najznámejších tradičných marockých stavieb je riad. Ide o súkromnú rezidenciu - tradičný palác či dom, ktorý má obdĺžnikový tvar s miestnosťami na každej z jeho strán. Centrom riadu je otvorené nádvorie okolo ktorého sa sústreďujú ostatné časti domu, ako izby, salóniky a terasy. Práve lokalizácia nádvoria uprostred budovy zabezpečuje súkromie, ale aj sofistikovanú ochranu pred slnkom tak, že počas celého roka je na nádvorí príjemná teplota, bez nutnosti využitia klímy alebo vykurovania. Otvorená strecha je zdrojom prirodzeného denného svetla v objekte.

 

maroko riad architektura styl 1

 

Nádvoria sú zdobené a vytvárané záhradami, vysadené tu sú najmä citrusy, ktoré okrem zelene a sladkých plodov poskytujú aj príjemnú vôňu. V strede dvora sa nachádza fontána alebo bazén a priestor, ktorý je využívaný ako jedáleň a spoločenská miestnosť. Bohaté rodiny svoj riad zdobili štukovou výzdobou a spomínanými mozaikovými keramickými dlaždicami.

 

maroko riad architektura styl 2

 

V súčasnosti mnohé z pôvodných riadských domov boli prerobené na hotely alebo reštaurácie a stávajú sa čoraz obľúbenejšou formou ubytovania v marockých mestách. Na strechách riadu sa dobudovávajú terasy s reštauráciami a bazény. Mnohé z renovovaných hotelov dokonca odkupujú priľahlé budovy a nádvoria a vytvárajú tak komplexy s hammammi, kaviarňami a relaxačnými salónikmi.

Kasby

Opevnená mestská časť alebo typ opevneného obydlia má štvorcový pôdorys, pôsobivú veľkosť a štruktúru, a vždy je vzhľad kasby riešený v súlade s bezprostredným okolím. Vysoké vonkajšie steny svetlohnedej farby sú postavené z vysušenej zmesi hliny a cukrovej trstiny a spolu s bočnými vežami a ďalšími domami tvoria jeden celok. V minulosti mali kasby ochrannú funkciu a boli symbolom moci a bohatstva.

 

maroko riad architektura styl 3 kasba

Foto: Kasbah des Udayas, Rabat

 

Madrasa

Ďalším príkladom nádhernej marockej architektúry je madrasa, ktorá je školou a centrom pre štúdium práva, filozofie a astrológie. Jedinečné architektonické stvárnenie hlavnej budovy školy je v protiklade s malými jednoduchými drevenými ubytovacími miestnosťami pre študentov. Súčasťou madrasy je mešita, veľké nádvorie lemované zdobenými oblúkmi s podrobnými umeleckými dielami a veľká kovaná brána.

 Innenhof der Koranschule Medersa Ali Ben Youssef, Altstadt, Marrakesch, Marrakech-Tensift-Al Haouz, historische Medina, Marokko, Afrika

Foto: Madrasah Bou Inania, Fez

 

Mešity

Sú neoddeliteľnou súčasťou islamského náboženstva. V každom meste, dedine alebo mestečku vždy nájdete minimálne jednu mešitu s vysokou vežou minaretu, ktorú je možné vidieť z diaľky. Výzdoba mešít je vytváraná spomínanými mozaikovými dlaždičkami, zdobeným mihrabom - klenutým výklenkom, ktorý veriacim naznačuje smer, kde sa nachádza Mekka.

Pripravila: Petra Adamcová

 

Prečítajte si tiež: S láskou a citom renovovaný hotel  AnaYela v Marakéši je miestom inšpirácie

maroko hotel marakes riad dizajn trend anayela 1