slnecnecne kolektory sunmander ekobyvanie sk

 

 

Vedeli ste, že slnečná energia je najdostupnejšia a najčistejšia forma obnoviteľnej energie ktorú môžeme získať?  Za jeden deň jej dopadne na zemský povrch v priemere 1000 W/m2. Za celý rok jej  na Slovensko dopadne na 1 m2 cca 950 – 1200 kWh. Sami uznáte, že to nie je málo. A pritom je k dispozícii zadarmo.

 

 

Fototermický systém je schopný ohrievať zásobník s vodou, ktorá sa potrubím dostane do rozvodov vykurovania, zásobníka teplej vody na umývanie, či bazéna. Optimálne navrhnutý a kvalitne namontovaný fototermický systém pokryje bez problémov, prakticky v plnom rozsahu, spotrebu teplej úžitkovej vody pre akýkoľvek rodinný, či bytový dom, alebo firemnú budovu. Najviac úžitku prináša od jari do jesene, teda počas slnečných dní.  Z toho dôvodu  je jeho základom primárny zdroj tepla, napr. plynový kotol, alebo tepelné čerpadlo. Na obstaranie fototermického systému môžete navyše získať  príspevok od štátu.

 

sunmander 01

 

 

Elektrina zo slnka - fotovoltika

Vyrobiť si s pomocou slnka elektrinu pre domácnosť, ale i pre celú bytovku, alebo firmu, dnes už nie je problém.  Fotovoltické panely zachytávajú slnečnú energiu, ktorá sa premieňa na elektrický prúd. Ten môžete využívať na ohrev vody a vykurovanie.  Rozvodmi  sa dá  dostať ku každému spotrebiču v budove. Zvyšková energia sa dá uskladniť v akumulátoroch, či odviesť do distribučnej siete. Panely sú schopné pracovať aj pri zatiahnutej oblohe a vyžadujú minimálnu údržbu.  I na obstaranie fotovoltického systému je možné získať príspevok od štátu.

 

sunmander 02

 

 

Ekonomika a návratnosť

Závisí od veľkosti systému, geografických podmienok a množstva technologických prvkov použitých v konkrétnom prípade. Životnosť fotovoltického a fototermického systému je v súčasnosti 25 – 30 rokov a návratnosť investície je cca 6 – 12 rokov. Montáž je jednoduchá a rýchla, údržba takmer žiadna a náklady žiadne, pretože slnko vám faktúru nepošle. Dôležité je i to, že šetríte naše životné prostredie. Vyššia investícia na začiatku,  znamená od začiatku nižšie náklady na elektrinu, alebo aj na prípravu teplej vody, či vykurovania. Záruka na celé dielo môže byť až 5 rokov, na výkon solárnych panelov až 25 rokov.

 

sunmander 07

 

Férové riešenia pre každého

Ponúkame vám možnosť vyrábať si energie z obnoviteľných zdrojov a možnosť stať sa energeticky nezávislým. Riešenia, ktoré prinášame, sú moderné a zároveň nadčasové. V konečnom dôsledku vám tieto riešenia umožnia šetriť nielen prírodu, ktorej sme súčasťou, ale aj vaše financie. Efektívne energetické riešenia z obnoviteľných zdrojov sú nevyhnutnosťou, ktorá sa bude čoraz  intenzívnejšie hlásiť o slovo. Sme si toho vedomí a preto sa snažíme nadviazať s každým zákazníkom od začiatku férový vzťah.

 

Text a foto: KNUT&KNUT s.r.o