mobilné potraviny xs robomart toptrendy sk

 

 

Pohodlné nakupovanie predstavovala po dlhú dobu najmä formu nákupu z eshopu. No súčasný trh sa začína formovať novým smerom a zákazníci si vyžadujú dostupnosť služieb kdekoľvek a predovšetkým okamžite. Reakciou na takýto dopyt začínajú byť diaľkovo riadené vozidlá. A aj keď je tento koncept zatiaľ len na začiatku, uplatnenie na cestách už našiel. 

 

Keď sa pred rokom v uliciach Šanghaja spustila služba pojazdného "supermarketu" Moby, vyzeralo to tak, že pôjde o jeden lokálny projekt. Moby Mart je diaľkovo riadené vozidlo, ktoré obsahuje najnutnejšie položky, ktoré sú súčasťou dennej spotreby. Výhodou tohto konceptu je, že je v prevádzke po celých 24 hodín a prístup dovnútra je od začiatku nákupného procesu riadený výlučne cez ID údaje zaslané na telefón zákazníka. O rok neskôr sa v kalifornskej Santa Barbare začína spúšťať podobný projekt s názvom Robomart. 

 

 mobilné potraviny robomart toptrendy sk

Podľa Aliho Ahmeda, zakladateľa konceptu, bola podnetom pre vytvorenie pojazdného supermarketu slabá informovanosť zákazníkov o kvalite a čerstvosti potravín, ktoré doposiaľ nakupovali formou donášky do domu. Koncept by mal umožniť pohodlné a kvalitné nakupovanie kdekoľvek.

Foto: Robomart 

 

 

Ako vysvetľuje jeho zakladateľ, Ali Ahmed, Robomart je v porovnaní s klasickou kamennou prevádzkou podstatne ekonomickejším riešením. Nákup je možné realizovať bez predobjednávky, čo je jeden z najzásadnejších rozdielov voči prvým konceptom pojazdných supermarketov, ako napríklad Ocado. V pláne je momentálne uvedenie prvého pilotné vozidla, no Amhed plánuje v budúcnosti spustenie siete vozdieil, ktoré by boli rozčlenené do všetkých oddelení, ktoré tradičný supermarket ponúka.  

 

 

 

 

Jednou z ďalších devíz tohto konceptu je podľa Ahmeda takisto možnosť získavať potrebné údaje o zákazníkoch pre vlastné účely, bez toho, aby sa na získavaní informácií zúčastňovali tretie strany, ako napríklad Uber alebo samotný Robomart. Práve preto vidí zakladateľ príležitosť Robomartu vo flexibilnejších službách veľkých reťazcov. Je však otázkou, kedy na tento koncept zareagujú veľkí hráči na trhu a neuvedú vlastnú alternatívu. 

 

 

mobilné potraviny robomart elektrické vozidlo ekobyvanie toptrendy sk