kengo kuma tokyo 2020 čistejší vzduch eko byvanie

Leto v Japonsku býva horúce a organizátori olympijských hier v Tokyu už teraz myslia na to, ako sa s ním popasovať v prípade, že vrcholoví športovci budú zvyšovať v takomto počasí svoju telesnú teplotu o ďalších niekoľko stupňov. Aby zabezpečili prijateľnú vlhkosť a chlad počas trvania celého podujatia, oslovili na spoluprácu jedného z najväčších hráčov v oblasti vývoja nanotechnológií. 

 

Jej kreatívny riaditeľ, Takehiro Ikeda, sa spolu so svojím tímom podieľa na projekte FLUX, ktorého súčasťou je integrácia a strategický plán pre imerzívny dizajn produktov. A hoci do slávnostného zahájenia olympijských hier zostávajú ešte dva roky, inovatívnu technológiu Nanoe X pre čistejší a chladnejší vzduch sa im podarilo vyvinúť s úspechom už teraz. Aby sa presvedčili o jej efekte a včas odhalili skryté chyby, rozhodli sa pre inštaláciu sférického oblaku s názvom Transitions, priamo v centre Milána. 

 

 

kengo kuma tokyo 2020 čistejší vzduch eko byvanie m

 O návrh olympijského štadiónu sa zaslúžil Kengo Kuma. Jeden z najuznávanejších svetových architektov súčasnosti. Technológiu, ktorá bude čistiť a chladiť vzduch počas hier, vyvíja tím FLUX na čele s Takehirom Ikedom. Foto: Kengo Kuma and Associates

 

 

Načasovanie bolo perfektné. Počas Milan design weeku sa k tomuto objektu v átriu Galérie Brera dostala želaná vzorka návštevníkov. Tí sa mohli na vlastnej koži presvedčiť o pokrokoch v oblasti čistenia vzduchu. Vlhkosť v prostredí sa pomocou zariadenia s vysokým napätím mení na mikromolekuly vody. To je dôvod, prečo je vnútri inštalácie hmla. Návštevníci, ktorí vstúpili do tohto oblaku, sa ocitli v jemnom, chladivom opare. 

 

 

 

"Meníme sa na organizáciu, ktorá už nevytvára iba produkty, ale prispieva k vytváraniu novej kultúry."

- Takehiro Ikeda

 

 

čistý vzduch toptrendy

 Smog nahrádza mimoriadne jemný opar vodnej hmly. S použitím vysokého napätia sa mení vlhkosť v okolí na mikromolekuly vody. Foto: Twitter Transitions

 

Práve taká je vízia pre budúcoročné dejisko olympijských hier, nad ktorým by sa namiesto smogu mala vznášať len vodná hmla. Technológia, ktorá by mohla zaručiť, že o niekoľko rokov bude možné do metropol ako Tokyo inštalovať chladiace a čistiace systémy bez použitia obrovských kompresorov. 

 

 

transitions mdw2018 takehiro ikeda toptrendy

Inštalácia v podobe sférického oblaku bola súčasťou projektu Transitions počas Design weeku v Miláne.Foto: Twitter Transitions

 

 

O tom, že sa v priemyselnom odvetví, ako aj spoločnosti, dejú výrazné odklony od tradičného ponímania produktu, hovorí kreatívny riaditeľ, Takehiro Ikeda: "Meníme sa na organizáciu, ktorá už nevytvára iba produkty prispieva k vytváraniu novej kultúry našich každodenných životov. A tento náš ďalekosiahly zámer môže zažiť každý v Miláne"

 

 

 

Text: Ján Krajč