svietidlo uvodMinimalistické a funkčné riešenia, prírodné materiály a svetlé farby. Tak by sa dal v skratke opísať škandinávsky štýl, ktorý už niekoľko desaťročí patrí medzi najobľúbenejšie. Ako sa Severanom podarilo preraziť vo svetovom dizajne a ktoré črty sú pre takto zariadený interiér priam poznávacie?

Domovom škandinávskeho štýlu sú krajiny severnej Európy. Švédsko, Fínsko, Nórsko, Dánsko a Island. Drsné zimy v nehostinných kútoch donútili miestnych k uprednostneniu úžitkovej hodnoty pred nadbytočnou výzdobou. Koncom 20. storočia spopularizoval škandinávsky dizajn aj životný štýl hygge (hygge z dánčiny cítiť sa dobre). Jeho pointou je žiť vyrovnane, spokojne a tešiť sa z maličkostí. Keď príde na dizajn, hygge je o útulnom a vyváženom pocite z priestoru.

Znaky a pravidlá škandinávskeho štýlu

Kto miluje jednoduchosť, nadčasovosť a šmrnc, zamiluje si aj škandinávsky dekor. Medzi najpoužívanejšie materiály patrí svetlé drevo, vlna, bavlna či ľan, koža a sklo. Štýl sa vyznačuje kombináciou rôznych textúr, je plný kontrastov a jemných farebných tónov. Interiér býva doplnený živými izbovými rastlinami, sušenými kvetmi a sviečkami. Hlavným cieľom je vyvolať moderný a uhladený pocit. 

svietidlo sento

Priestor, ktorý dýcha

Ak by mal škandinávsky štýl mantru, znela by „menej je viac“. V 50. a 60. rokoch boli škandinávske domy tradične malé. Na honosné dekorácie či doplnky nebol priestor, dizajnéri tak stavili na jednoduchosť a praktickosť. Namiesto výstredných detailov sa preto aj dnes kladie dôraz na funkčné riešenia, ktoré umožňujú vzácny úložný priestor dômyselne implementovať do interiéru. Výsledkom sú potom priestranné miestnosti, ktoré využijete naplno.

 

svietidlo bowl

 

Svetlé a tlmené farby

Škandinávsky dizajn mieša neutrálne farby s výraznými farebnými odtieňmi. Práve kvôli dlhým a tmavým zimám na severe Európy vznikol dopyt po svetlom interiéri. Väčšina stien je biela až šedastá, keďže najlepšie odrážajú slnečné svetlo a presvetľujú tak celý priestor. Škandinávci k bielej nenásilne miešajú tóny tlmenej modrej či zelenej a ďalších odvážnych farieb. Vezmite si z nich príklad a vytvorte výrazné, no príjemné farebné kontrasty.

Sviečky a dizajnové svietidlá

Aby priestor pôsobil čo najštedrejšie a najsvetlejšie, škandinávsky štýl uprednostňuje hlavne prírodné svetlo. Večer zas hygge atmosféru doplnia sviečky rôznych tvarov alebo lampáše. Myslite aj na osvetlenie, pričom sa skúste zamerať na jednoduché línie, nadčasový dizajn a jemné farby. Zopár krásnych svietidiel sme vybrali za vás, stačí sa inšpirovať.

Hľadáte univerzálne osvetlenie detskej izby, kuchyne, jedálne, obývačky či spálne? Závesné svietidlo Bowl od Forlight si zamilujete vďaka nápaditému, no stále elegantnému dizajnu. Tienidlo je vyrobené z ocele a zaujme matnou povrchovou úpravou. Obľúbená voľba do minimalistických a moderných interiérov v škandinávskom štýle? Medzi našich dlhodobých favoritov patrí svietidlo Bol od LEDS C4. Korpus je vyrobený z textilného materiálu a má pieskovú farbu. A oceníte ho aj pre možnosť zavesenia. 

svietidlo bol

Pri závesných svietidlách ešte chvíľu zostaneme. Jemné, no zároveň výrazné svietidlo ODREY Suspended od Wever & Ducré je riešením pre náročných. Na výber máte rôzne farebné a dizajnové prevedenia, ktoré je možné vzájomne kombinovať a dopĺňať. Vyberiete si čiernu, zlatú, alebo ich kombináciu? Závesné osvetlenie uzatvoríme špeciálnym tipom. Svietidlo MATILDE od Ole! je ideálnou symbiózou vintage a modernosti. Vďaka unikátnemu dizajnu v ňom môže aj retro žiarovka pôsobiť ako ďalší dekoratívny prvok. Pre dokonalé zladenie s interiérom je k dispozícii v červenej, pieskovej a čiernej farbe.

Mnoho ľudí preferuje ako hlavné osvetlenie prisadené svietidlo. SENTO od Ole! spája jednoduchosť a funkčnosť, v univerzálnej bielej, alebo čiernej farbe. Toto svietidlo máme radi najmä pre trojicu zrezaných kužeľovitých kovových zvonov, ktoré slúžia ako tienidlá. Ide o skutočne univerzálny, no na druhej strane originálny dizajn. K severskému dizajnu patrí aj dobrá kniha, šálka teplého čaju a zaslúžený pocit pohody. Aspoň tak hovorí životný štýl hygge. Zútulnite svoj domov stojanovým svietidlom Dover od Forlight s hranatou podstavou v odtieňoch matného niklu. Dokonale doplní váš pokojný kútik v obývačke alebo pracovni.

 

svietidlo dover

 

Váhate s výberom? Obráťte sa na profesionálov

Pri realizácii osvetlenia sa fantázii medze nekladú, skúšať môžete ľubovoľné kombinácie. Pokiaľ potrebujete poradiť s výberom správneho osvetlenia, obráťte sa na profesionálov vo svetelnom štúdiu Smart Light. V ich ponuke nájdete dizajnérske high-end produkty od top značiek, ako LEDS C4, Wever & Ducré, Grok, Panzeri, Olé! alebo Marset, ale aj dostupnejšie možnosti v kvalitnom a modernom prevedení.

Viac informácií: www.smartlight.sk