morsky styl 7Leto, slnko, voda, more a piesok. Pojmy a atmosféra, ktoré neodmysliteľne patria k dovolenke a relaxu. Hoci sme uplynulé roky nemali možnosť neobmedzeného cestovania, situácia sa postupne mení a opäť môžeme plánovať cesty za dobrodružstvom.

Ak však máte do dovolenky ešte ďaleko, alebo si chcete atmosféru diaľok pripomínať aj počas všedných dní a denne, prineste si do svojho interiéru zopár dizajnových prvkov, ktoré vás prenesú do Stredomoria, na vlny oceánu alebo tropickú pláž.

 

morsky styl 5

 

Základy námorníckého štýlu

Hlavnou myšlienkou tohto neformálneho štýlu v interiéri je čistota a jednoduchosť do najmenších detailov. Je založená na niekoľkých zásadách:

  • Farebná schéma je ľahká, mäkká a používa výlučne prírodné farby. Najčastejšie používanou farbou je biela, na druhom mieste modrá, béžová a potom jemné pastelové odtiene. Obľúbené a využívané sú modrobiele pruhy v rôznych hrúbkach a smeroch.
  • Materiály na povrchovú úpravu sa využívajú také, ktoré sú čo najviac podobné prírodným. Môže ísť o drevo a kameň na podlahách, jutu, bambus, ratan ako doplnkové materiály alebo časti nábytku.
  • Osvetlenie miestností by malo byť jednoduché a nezdobené. Intenzita svetla sa môže stupňovať od jasnej a žiarivej evokujúce svetlo uprostred horúceho slnečného dňa i bočné a jemnejšie svetlo asociujúce zachádzajúce alebo vychádzajúce slnko.
  • Nábytok môže byť starší, repasovaný alebo aj originál starožitný. Stačí jeden nábytkový solitér, ktorý bude hlavným tematickým ústredným bodom miestnosti, napríklad drevená truhlica alebo výrazný a ťažký písací stôl.

 

morsky styl 2

morsky styl 1

 

Námornícky dekor umožňuje milovníkom dizajnu užiť si tvorenie a aranžovanie množstva súvisiacich doplnkov. V obchodnej sieti ich je nepreberné množstvo. Možno však pre mnohých budú mať väčšiu hodnotu doplnky, ktoré si môžeme priniesť priamo z dovolenky a následne ich dekorovať podľa vlastného estetického cítenia.

 

morsky styl 2

 

Dekorácie vytvorené vlastnoručne

Lastúry mäkkýšov, mušličky alebo kamienky zozbierané na pláži vyzerajú pôsobivo naukladané v mise alebo vysokej sklenenej nádobe. Rámy obrazov a fotografií dozdobené pieskom, farebnými kryštálikmi soli alebo mušľami pôsobia esteticky a svojou autentickosťou vás prenesú opäť na pieskovú pláž s tyrkysovým morom.

 morsky styl 5

morsky styl 1

 

Drevené kormidlo, kotvy i majáky v správnom pomere dotvárajú celkovú atmosféru štýlu. Jutové povrazy sú zase ideálne na orámovanie zrkadla, veľkého obrazu alebo ako závesná dekorácia v kombinácii s hojdacím kreslom alebo sieťou.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: expertolux.com