tricom secto design seppo koho svietidla toptrendy

 

 

Čo hýbe svetom designu a bude ním hýbať aj v budúcom roku? Jedným z tých trendov budú veľkoformátové závesné svietidlá s kruhovou formou. V čase internetovej džungle je však čoraz náročnejšie vybrať kúsok, ktorý si zachová svoju aktuálnosť po dlhú dobu. Dá sa to. Tentoraz sme vyberali z dizajnérskych svietidiel, ktoré ponúka showroom svetelného štúdia Tricom. Popri klasikách svetových výrobcov, sa tu nachádzajú aj svietidlá značiek, o ktorých ste pravdepodobne doposiaľ nepočuli. 

 

Ak je reč o trendoch, závesné kruhové svietidlá sú len špičkou ľadovca. O to žiadanejšie sú svietidlá z prírodných materiálov. Trend Raw Beauty bol v kurze ešte pred dvomi a rokmi a doposiaľ sa z jeho čara nevytratil prakticky "ani gram". Svojou trochou do toho prispela aj rastúca popularita hygge dekoru a nordický dizajn si zakrátko našli svoje nezastupiteľné miesto v domácnostiach na celom svete. Pre tých, ktorí tak, ako my, inklinujú k estetickým hodnotám severského dizajnu, bude spoznanie značky Secto Design a jej dvorného dizajnéra Seppa Koha intenzívnym a nezabudnuteľným. Obzvlášť po tom, čo sa dotknete tienidiel z precízne opracovaného brezového dreva. Perforácia medzi lamelami tienidiel Secto Design prispieva k tomu, že každý z modelov pôsobí ako poskladaný z papiera. Zámerom dizajnéra Modely Secto 4200 a Petite 4600 sa postupne rozšírili o ďalšie, rovnako originálne modely. 

 

 

tricom Secto Design Petite 4600 Nokia group2 web kópia

 

 

O niečo odvážnejším modelom je však model s názvom Aspiro 8000. Ako napovedá už jeho názvu, úsilím dizajnérov bolo otvorenie formy v tak výraznej miere, ako to len dovoľovali technologické kritériá výroby. Výsledkom je špirálovitý korpus s obručovým zakončením, evokujúcim prirodzené točenie drevného vlákna. V porovnaní so svietidlami predošlého radu sa Aspiro skutočne snaží smerovať smerom od japandi vplyvu smerom k novo oživenému Arts & Crafts hnutiu, usilujúcemu sa o zachovanie prirodzených materiálov v súlade s maximálnymi remeselnými zručnosťami. AK k tomu navyše pripojíme svetelný LED zdroj, vychádza nám, že Aspiro 8000 od Secto Design je modelom, ktorý je hodné minimálne vidieť, ak nie zakomponovať do vlastného interiéru, ideálne motivovaného v štýle Urban Jungle, French Chic či Industrial. Všetko však závisí od vhodné zvolených doplnkov, nevynímajúc ani náladové osvetlenie. Aj v takom prípade je ponuka showroomu Tricom veľkorysá. To isté platí aj  v prípade exteriérových svietidiel. 

 

 tricom Secto Design Aspiro 8000 Citypie4b

 

 

Jednou z pridaných hodnôt showroomu je profesionálne poradenstvo v rámci projektovania interiérov a výberu vhodných osvetľovacích telies. A môžete si byť istí, že estetické hľadisko zostáva za každých okolností zachované. Výber značiek v širokej projektovej ponuke totiž svedčí o špičkovej kvalite a znalosti odvetvia. Nielen preto, že sa tu nachádzajú dobre známe stálice, ale takisto novoobjavené značky a štúdiá, ktoré je možné spoznať jedine počas zahraničných design weekov a veľtrhov. Jedným z ďalších severských štúdií, o čosi známejších ako Secto Design, je nesporne Lightyears. V tomto prípade na nás zapôsobil luster Suspence P2. Môže za to kontrast tienidla voči káblu. Prvý model Suspence navrhli v roku 2013 dizajnéri zo štúdia GamFratesi. Inšpiráciou pre nich bola prirodzená vertikála vznikajúca pri rýchlej rotácii gule. Tento aspekt zdôraznili použitím hliníkových plášťov z vonkajšej strany a snímateľných opálových difúzerov z vnútornej strany lampy. 

 

 

 

tricom lightyears fritz hansen suspence pendant lamp lifestyle grand prix dining room 2048x

 

 

Na stropných lustroch španielskej značky Massmi nie je pútavá ani tak forma, ako skôr prevedenie v aktívnom režime. Massmi síce nie je na európskom trhu nováčikom, zato v našich končinách sa o tejto firme hovorí zriedkavo. Svetlo, ktoré by ste pri návšteve Tricom showroomu určite nemali vynechať. je poeticky čisté a jednoduché. Rovnako ako aktuálna kolekcia Massmi. V menách ako Infinito Nordic, In Gold či Simplciity ani nemožno čakať niečo iné, než harmóniu materiálu, teploty, svietivosti a konštrukcie v jednom. Massmi sa od nemeckých či talianskych výrobcov líši jedným zásadným atribútom. Neklesá do priestoru, naopak, stúpa smerom k stropu. Tým zdôrazňuje svetlú výšku interiéru a využíva najbližšiu stenu ako nekonečný difúzor. Rozptyl svetla ďalej pokračuje smerom od metalických či bavlnených stien tienidla, v závislosti od modelu. Dizajnéri si však aj tak dovolili klesnúť viac k zemi a predĺžiť vodiaci kábel pri lustri Infinito Nordic, rozšírenom o rovnomenný set stolných lámp. Hoci je tento model, vzhľadom na vzdialenosť od dánskych značiek odlišným krokom v porovnaní s obľubou v bavlne, popri ostatných modeloch, ktoré stoja za videnie, reaguje na trend možno až príliš očividným spôsobom. O to atraktívnejšia nám pripadala byť dvojica svietidiel Aura a Mars, ktoré ctia krásu fúkaného skla a zostávajú aktuálnymi pre dnešný dobový vkus. 

 

 

tricom massmi svietidla dizajn toptrendy

 

 

Je to samozrejme čisto subjektívny výber. Tricom však na subjektívny výber nedbá. Sústreďuje sa na prvotriedny dizajn, bezchybné a funkčné prevedenie a overenú, takmer 20-ročnú spokojnosť zákazníkov. Potvrdzuje to neustále sa rozširujúca ponuka. Tá však nevyplýva z pribúdajúcich značiek, ale aj z neustáleho rozvoja a vzdelávania sa, čo spoločne vedie k stále sa zlepšujúcim službám. V showroome možno nájsť vybrané modely. Niektoré z nich overili desiatky rokov, iné desiatky uznávaných a prestížnych ocenení.