bazen zazimovanieZaobstarali ste si tento rok nový bazén a neviete, ako ho pripraviť na zimu? Zazimovanie bazéna je trochu veda a rozhodne by ste ho nemali len tak nechať ležať pod plachtou alebo vrstvou ľadu. Najmä, ak chcete, aby vám bazén vydržal dlhé roky. Na čo by ste nemali zabudnúť pri zazimovaní bazéna?

Kedy začať so zazimovaním bazéna?

Prvou otázkou, ktorú si najskôr položíte, je, kedy vlastne začať so zazimovaním bazéna. Všetko sa odvíja od teploty vody. Vo chvíli, keď sa jej teplota ustáli v rozmedzí od 10 do 12 °C, je najvyšší čas na zazimovanie bazéna. Ak by ste snáď chceli urýchliť prácu a začali by ste s prípravou bazéna na zimu skôr, zbytočne si uškodíte. Hladina vody by mohla byť znateľne teplejšia, a tým pádom je väčšie riziko tvorby nežiaducich mikroorganizmov, rias a plesní. Nechajte preto bazén odpočívať do doby, než sa budú blížiť prvé mrazy.

Ako je to s vypúšťaním bazéna a ošetrením vody?

Ďalším otáznikom, ktorý sa pred vami môže počas starostlivosti o bazén objaviť, je to, či na zimu vodu z bazéna vypustiť alebo ako ju prípadne ošetriť. Ak patríte medzi majiteľov plastových bazénov alebo tých s keramickým obložením, potom vodu pred zimou rozhodne vypustite. Pri fóliových bazénoch si ale s vypúšťaním hlavu lámať nemusíte. Vodu môžete v bazéne ponechať, len znížte jej objem približne na dve tretiny.

Vodu, ktorú nebudete z bazéna vypúšťať, by ste mali ošetriť špeciálnym, pomaly rozpustným zazimovacím roztokom. Ten pomáha bazén zakonzervovať tak, aby sa v ňom netvorili riasy a ďalšie mikroorganizmy.

Je nutné bazén pred zimou čistiť?

Vyčistiť bazén pred zimou je skutočne dôležité. Obzvlášť ak ste ho naposledy čistili v lete a cez jeseň ste ho nechali ležať ladom. Preto než sa pustíte do zazimovania bazéna, dôkladne ho vyčistite. Vyzbierajte z neho lístie, vetvičky a ďalšie napadané nečistoty. Použite prístroj alebo pomôcky na čistenie bazénov a nezabudnite dôkladne umyť aj filtračný systém.

Zdroj obrázku: Fernanda Rodrigues Alves / Shutterstock.com