Facade of a house with shrubs, brown stone veneer siding, and garage. There is a wooden door with a blue lockbox on the near the windows and a basement window on the left.Bývať vo vkusnom, ale aj zdravom dome je snom každého z nás. A pritom stačí tak málo, dať si pozor pri výbere vhodnej fasády a jej obkladov.

Ochránite nimi tepelný izolant alebo steny pred plesňami či nebezpečnou vlhkosťou. To sú len niektoré z hlavných zdravotných výhod kvalitných fasádnych obkladov. Zabudnúť však nemôžeme ani na estetické hľadisko takéhoto bývania.

Vlastnosti fasádnych obkladov

Ide o na pohľad atraktívny a hlavne veľmi funkčný plášť domu. Fasádne obklady považujeme za jeden z najviac žiadaných stavebných sortimentov súčasnosti aj v našich končinách. Ich veľkou výhodou je rozmanitá škála, textúr, farieb, materiálov či štýlov. Spomenúť však musíme aj odolnosť a takmer bezúdržbovosť. Ak sa vám zdajú steny vášho domu či bytu bez života a studené, ste na správnom mieste, ako to zmeniť. Pri ich opisoch sa stretávame s pojmom „univerzálne použitie“. Prečo? V prvom rade sú drevené obklady vhodné nie len pre drevostavby, využitie nájdu aj pri inom materiáli. Na ich výrobu sa využíva veľmi kvalitné drevo, ktoré nedá šancu hnilobe či drevokazným škodcom. Zabudnite aj na praskanie, ktoré ešte viac eliminujete s využitím ochranných náterov. Potešia aj ich prírodné vône.

Bývanie v zdravom dome s maximálnym zateplením

Myslite aj na vaše zdravie. Bývanie v zdravom dome sa vám v tomto smere odvďačí aj z dlhodobého hľadiska. Fasádne drevené obklady umožnia domu dýchať. Ide o skvelý izolačný materiál schopný pracovať aj s teplom. V zime udrží v interiéri teplo a v lete príjemný chládok. A čo tak odvetrávané fasády, ktoré zabraňujú nadbytočnej vlhkosti šíriť nebezpečné plesne v stenách? Tie sú zdravotne nežiadúce a vyvolávajú očné problémy, alergické zápaly, nádchu či dokonca astmu. Sú vhodné pre staršie objekty ako aj novostavby. Nemusí však ísť len o drevo, unikátny estetický vzhľad dodajú napríklad fasády pripomínajúce prírodný kameň. Ak teda hľadáte to správne riešenie pre maximálne zateplenie aj so zaujímavými zdravotnými vlastnosťami, správny výber fasády určite nepodceňte.

Zdroj obrázku: Jason / stock.adobe.com