francuzske okno piestany manzelia kvety svietniky celorocna vyzdoba 7 uvod

 

Kráčajúc rušnou piešťanskou ulicou mi padne pohľad na francúzske okno tradičnej niekoľko poschodovej bytovky. Urobím ešte dva kroky, a kým sa mi do mozgu dostane informácia o tom, čo som uvidela, neveriacky zastavím. Okno je ako zo stránky nádherne animovanej rozprávkovej knižky. Kúzelné, vkusne ozdobené a dekorované s láskou. Tú je cítiť na niekoľko desiatok metrov.

 

francuzske okno piestany manzelia kvety svietniky celorocna vyzdoba 2

 

Zisťujem, kto býva v byte s týmto nádherným kúskom zelene a jedinečnou dizajnovou výzdobou. Silvia a Tomáš, mladí manželia ma srdečne vítajú v ich domove a ja sa započúvam do príbehu o ich malej oáze pokoja a radosti.

Silvia, v tomto byte bývate už piaty rok. Kedy prišiel ten nápad, urobiť z tohto okna niečo výnimočné? Alebo išlo o dlhšiu cestu?

Aj keď je to už dávno, čo sme sa rozhodli kúpiť tento byt, veľmi dobre si pamätám, ako sme na prvej obhliadke stáli v obývačke a cez francúzske okno svietilo slnko. Bol uzimený deň, okno presvetlovalo celú miestnosť a dávalo bytu pocit pokoja a tepla. Vtedy ešte nemalo takú podobu ako dnes, ale dá sa povedať, že plány s ním sme mali hneď od začiatku. Teda aspoň ja určite.

 

francuzske okno piestany manzelia kvety svietniky celorocna vyzdoba 6 


Vaše francúzske okno je kombináciou zelene, kvetov a rôznych dekoračných predmetov. Viem, že počas každého ročného obdobia sa výzdoba vášho okna mení. Podľa čoho sa rozhoduješ, ako zameriaš svoju výzdobu, aké zvolíš kvety a podobne?
 

Výzdoba okna je tvorená prevažne rastlinami, prírodnými materiálmi a sklenenými svietnikmi. Niektoré rastlinky sú na francúzskom okne celoročne. Je to napríklad clematis či brečtan. Iné sú na ňom sezónne a mimo sezóny ich presádzam buď do záhradky pri bytovke alebo sú na našej chodbe. V marci ako prvé vysádzam iskerníky, ktoré si pripravím už koncom decembra. Sú moje najobľúbenejšie, pretože sú to prvé farebné kvety po zime a znesú aj chladnejšie počasie. Dopĺňajú ich kamélie, ktoré začínajú kvitnúť po tom, čo zimu trávili na chodbe, a dopĺňam k nim čerstvo nazbieraný mach či brezové halúzky. V lete sa jarné kvety zamenia za muškáty, bougainvilea a letničky. Do clematisu vpletiem svietniky a pridám aj solárne lampášiky. Na jeseň vezmem zo záhradky vresy, pripojím starčekov, drôtik, mach a brečtan. Táto výzdoba vydrží aj v zime, akurát sa pridá viac svetielok, šušiek či stromček v črepníku.

 

francuzske okno piestany manzelia kvety svietniky celorocna vyzdoba 1

 

Dôležité je spomenúť, že záhradkárčenie nie je tvojou profesiou, ale skôr veľkou záľubou. Postupuješ pri svojich kreatívnych nápadoch intuitívne, sleduješ trendy alebo sa vzdelávaš v odborných publikáciách?

Zo začiatku bolo všetko veľmi intuitívne, ale časom som pochopila, že ideálne by bolo, aby rastlinky, ktoré okno skrášľujú, vydržali aj viac rokov a neboli pre mňa len sezónne. Preto som si začala čítať rôzne rady v záhradkárskych časopisoch či na internete a postupne aj na základe skúseností som si vytvorila vlastný systém, ako sa o rastlinky starať.

 

francuzske okno piestany manzelia kvety svietniky celorocna vyzdoba 5  francuzske okno piestany manzelia kvety svietniky celorocna vyzdoba 8 

 

Prezraď prosím našim čitateľom, aká náročná je starostlivosť o takéto stále zelené okno?

Starostlivosť o rastlinky nie je vôbec náročná, avšak vyžaduje si váš čas, ako všetko čo je živé. Nesmiete zabudnúť kvety polievať a hnojiť. Sem tam ich prezrieť, či nemajú škodcov. Ony sa Vám potom za to odmenia svojou krásou a kvetmi.

 

francuzske okno piestany manzelia kvety svietniky celorocna vyzdoba 4

 

Na záver by ma zaujímala atmosféra, ktorá sa posedením pri tomto okne a pohľadom cez neho vytvára. Čím je pre vás tento kútik?

Naše francúzske okno sa dá úplne otvoriť, čím sa vnútorný priestor prepojí nielen s kvetmi na balkóne, ktoré tým obývačku dotvoria, ale zároveň nám dovolí, aby sme vnímali ročné obdobia priamo z pohodlia kresla. Čas rýchlo letí, ale keď sedím v mojom kresle a pijem rannú kávu, pozerám na kvety a stromy vonku, mám pocit akoby sa čas zastavil. Je to časť nášho domova, našej radosti a veľmi sa tešíme, ak urobí radosť aj ľudom, ktorí okolo neho len prechádzajú.

Zhovárala sa: Petra Adamcová
Foto: Silvia Bušová