maison objet xs paris detske hracky kraliky lampy na nocny stolik osvetlenie pre babatka hracky dizajn toptrendy sk

 

 

Maison & Objet je bez akýchkoľvek pochybností najväčšou dizajnérskou udalosťou roka. Platí to však rovnako pre deti ako pre dospelých. V expozíciách jednotlivých stánkov je priestor pre každého, bez ohľadu na vek. Sú však stánky, ktoré patria predovšetkým deťom. Magické svety a hračky podporujúce fantáziu nechýbali ani na tomto ročníku. 

 

Aktuálne trendy sa nevyhli ani detskému segmentu a obzvlášť pri výrobcoch nábytku bolo možné vidieť, že sa výrazne inšpirovali mid-century dizajnom. A hoci nechýbali ani sofistikované detské izby v glamour štýle, potvrdilo sa, že jednoduchosť je čarovná a detská fantázia si vystačí aj s málom. Najväčšmi sa chápanie dizajnérov prejavilo pri tých modeloch, v ktorých bol zachytený druhý zmysel a zachovaný aspekt hravosti.

 

 maison objet paris detske izby pre chlapcov futbalova branka vybavenie do materskych skol skola hrou skolske stoly toptrendy sk

 

 

Ekologicky prijateľný a detsky priateľský stôl JAN zapôsobil prácou s detailom. Hrana dosky stola nadobudla síce o niekoľko centimetrov navyše, napriek tomu jej hrúbka nie je samoúčelná. Trojica bratov, ktorí stoja za značkou xo-inymaroom v sebe nezaprela chlapčenskú hravosť a premenila obyčajný písací stôl na prvok, ktorý nájde svoje miesto v každej chlapčenskej izbe. Natiahnutím siete z troch strán spravili dizajnéri z bežného písacieho stola futbalovú bránku. Tým zároveň dokázali zabezpečiť, aby sa plocha detskej izby dala využívať plnohodnotne bez ohľadu na aktivitu dieťaťa v nej.  

 

 

maison objet paris kožuch plašove kreslo velky playsovy medved organicky dizajn nabytok do detskej izby toptrendy sk

 

 

 

Detskú psychiku pochopila aj francúzska dizajnérka Fabienne Thonet, Francúzska interiérová dizajnérka preukázala materskú citlivosť pri stvárnení kresielka Moumoute, obrazne pomenovaného ako mamut. Inšpirovaná dlhou srsťou mamuta poskytla do vybavenia detského kráľovstva univerzálny kus nábytku, ktorý popri primárnej funkcii sedenia umožňuje deťom, aby našli útechu a bezpečie v nesmierne huňatom kožuchu. To sú potreby, s ktorými sa deti zvyčajne túlia k plyšovým hračkám

 

maison objet paris detske hracky exoticke zvierata pedagogicke pomocky pre materske skoly toptrendy sk

 

 

 

Tím portugalských dizajnérov však priniesol do sveta plyšových hračiek alternatívu v podobe exotických zvierat. So vzdelávacím rozmerom hry tak postupne uviedol kolekcie zvieratiek, ktoré je možné vidieť nanajvýš v zoologickej záhrade.

 

 

domestav detská izba

 

 

Mravčiari, tapíry či koaly sa však prostredníctvom sérií Animals približujú k detským rukám skrz emocionálne puto, ktoré vzniká medzi hračkou a jej majiteľom. Celkovo tak v štúdiu s názvom Carapau Portuguese Products vznikli kolekcie afrických, amerických, ázijských a taktiež morských tvorov. 

 

 maison objet paris detske hracky kraliky lampy na nocny stolik osvetlenie pre babatka hracky dizajn toptrendy sk

 

 

Niektoré štúdiá však zvierací motív uplatnili aj pri návrhu bytových doplnkov, obzvlášť svietidiel. Medzi tými, ktoré boli stvárnené po umeleckej stránke najvhodnejšie sa umiestnili najmä nočné lampičky Veilleuse Rabbit od Olalá Boutique. Biele kráíiky nesú na svojom brušku meno, čím vzniká medzi objektom a divákom interakcia. Ak navyše králika s menom Hugo či Léo vidia deti počas dňa aj noci, pohľad na bezstarostnú tváričku prispieva k navodeniu pokojnej a uspávajúcej atmosféry v prítmí nočného stolíka.  

 

 

 maison objet paris detské hračky detske lampy do izby zvieracie motivy toptrendy sk

 

 

Geometricky jednoduchšie boli stvárnené stolné lampy Animo. Dizajnéri preukázali zručnosť a nápaditosť pri spracovaní oceľového plechu, ktorý premenili na sériu zloženú z dinosaurov a vtákov. Pôsobivým je riešenie týchto kovových lámp. Kým tienidlá vyzerajú ako lampy, samotné telo, poskladané z geometrických útvarov, ich telo sa mení na púzdro chrániace a zároveň ukrývajúce elektrický kábel. Dôkazov vynaliezavosti a nekončiacej zábavy bolo počas celotýždňovej prehliadky Maison & Objet mnoho. Aj tak však treba uznať, že je výnimočné, aby sa v rámci jedného podujatia stretli očakávania dospelých užívateľov s tými, ktoré má od dizajnu škôlkár. A vidieť, že ešte stále existujú štúdiá, ktoré sú schopné nájsť aj v tomto segmente nové výzvy, je prísľubom novej generácie ekologických hračiek, ktoré sú veselé, poučné a aktuálne pre rozličné vekové kategórie.