sklo 4

Achilleas Sdoukos, sklár a dizajnér slovensko-gréckeho pôvodu, ktorého umelecký život sa orientuje na tvorivé hľadanie v magickom skle. Každé dielo je unikátne. Nádych luxusu dielam, dodáva kombinácia skla s drahými kovmi, v ktorých Achilleas zanecháva svoj rukopis.

 

Sklo 1

 

Váš otec má grécky pôvod, čo je hneď jasné aj pri vašom exotickom priezvisku. Zdedili ste okrem mena aj špeciálny vzťah k tejto krajine a jej kultúre? Ovplyvňuje vás jej história?

Meno, ktoré samo o  sebe pôsobí umelecky, som dostal po dedkovi. Grécko je môj druhý domov, kde sa nachádza veľká časť mojej rodiny. Antika, súčasťou ktorej sú bájne príbehy, je veľkým zdrojom mojej inšpirácie už od času, keď som iba začínal. Vždy, keď sa tam vrátim, načerpám nové inšpirácie.

 

Prečo práve sklo? Neláka vás vyjadrovať svoje vízie aj prostredníctvom iných materiálov?

Sklo je pre mňa najviac príťažlivé médium, z ktorého som mal spomedzi iných materiálov, možnosť od detstva tvoriť. Nezanevrel som však ani na keramiku, kameň, či drevo. Používam ich však iba ako doplnkové, pretože sklo ma očarilo najviac, z neho prostredníctvom farieb a  tvarov, vytváram emócie. V modernom dizajne má sklo nevyčerpateľné možnosti. Sklo nikdy nestarne, je tu s nami odpradávna. Prejdite si starožitníctva, kostoly, nazrite do rôznych vitrín a  zistíte, že dizajn skla má úžasnú schopnosť prechádzať časom a vždy poskytnúť nový zážitok.

 

Sklo 3

 

Čo je zdrojom vašej inšpirácie?

Umenie je všetko okolo nás, to ako svet vnímame nám možnosť tvoriť. Najväčšou inšpiráciou je pre mňa antika, hudba a príroda, rád však sledujem nové technologické trendy a novinky v oblasti dizajnu, ktorými sa inšpirujem.

 

Kde môžeme vidieť vaše diela, ak ich nevlastníme?

Diela môžete vidieť v súkromných umeleckých zbierkach v interiéroch domov a bytov. Taktiež na rôznych galavečeroch, športových podujatiach, v hoteloch, a vybraných partnerských showroomoch v rôznych kútoch sveta.

 

sklo 4

 

Aký je váš obvyklý proces tvorby?

S  klientom si na začiatku rozoberáme témy, priestor, aby som zachytil jeho túžby a  povahu. Na základe tohto zistenia ukážem vybrané diela, ktoré by sa mu mohli páčiť, a až následne začínam proces navrhovania. Snažím sa harmonicky prepojiť moje myšlienky s  predstavou objednávateľa. V niektorých prípadoch funguje už prvý nápad, no niekedy je to mnohonásobné skúšanie, kým sa dopracujem k želané-mu výsledku. Krásne je na tom však to, že vždy vytvorím nové originálne dielo. Stále aktuálnejšie sa zapájam do nových projektov v súvislosti s komplexným riešením interiérov. Je pre mňa veľkou radosťou zhmotňovať predstavy o vysnívanom domove.

 

Sklo 5

 

Vaša mama je akad. maliarka Ingrid Zámečníková, s ktorou často spolupracujete. Ako vznikali vaše spolupráce, ako prebiehajú a o aké diela ide?

V ateliéri spoločne s mamou pracujeme a fungujeme ako ma-lá rodinná firma. Nakoľko sme obaja umelci, vzájomne si radíme ohľadom farebných kombinácií, či estetiky a  zároveň je potrebná aj kritika, ktorá tvorbu posúva ďalej. Pracujeme v  dvoch individuálnych autorských konceptoch, ktoré žijú svojím vlastným vnútorným životom. Vo vzájomnej spolupráci realizujeme výstavné a interiérové projekty, kde sklo a maľba na plátno sa vzájomne podporujú.

 

« Usilujem sa, aby sklo zahralo v priestore, oslovilo, ale zároveň tvorilo akúsi diskrétnu kulisu, okolo ktorej chodíme, a ona nám poskytne vždy novú krásu a vzrušenie. Sklo sa uplatní vždy tam, kde je potrebná vzdušnosť a nečakane krásny moment, a to či už v priestore, alebo na stene »

 

Čím je vaša tvorba výnimočná, alebo čím sa odlišujete od konkurencie?

Moja tvorba je známa tým, že môžem aplikovať diela kdekoľvek chcem. Či je to interiérový dizajn, obrazy, dary či rôzne ceny a trofeje. Sklo je veľmi vďačný materiál, vo všetkých možných sférach života. Vo svojich dizajnérskych dielach sa snažím spojiť dve veci – vysokú úžitkovosť a zároveň vložiť doň pridanú hodnotu umenia. Samozrejme, mám svoje obľúbené prvky, ktoré sa stali mojim rukopisom. Maľba drahými kovmi je jedinečná technika, kde zlato, platinu, bronz a  meď miešam so sklárskymi listrami. Výsledkom procesu je neopakovateľné prelínanie farieb, v dôsledku čoho sa sklo stáva kovovou hmotou už pri prvom pohľade. Konkurencia je niečo, čo nás má posúvať ďalej ako nové výzvy k tvorbe.

 Sklo 2

 

Achilleas Sdoukos

Narodil sa 8. marca 1985 v Bratislave. rokoch 2004-2008 študoval dizajn a tvarovanie dreva na Škole úžitkového výtvarníctva Josefa Vydru, 2008-2013 na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, ateliér sklárskeho výtvarníctva u akad. sochára Viktora Oravca. V magisterskom štúdiu pokračoval na katedre Socha, objekt, inštalácia u doc. Jána Hoffstädtera, akad. sochára. V rámci svojho ateliéru Achilleas Art Glass & Design sa venuje najmä interiérovému dizajnu, voľnej sklenenej plastike a objektu. Otvára pohľad na nové scenérie, ktoré posúvajú hranice využitia skla. Má bohatý výtvarný program s výstavnou činnosťou doma i v zahraničí a účastí na tvorivých sympóziách, je zároveň úspešným autorom sklenených solitérov, ocenení, plakiet i športových trofejí. Svoje diela reprezentuje na mnohých výstavách doma aj v zahraničí.